Suprafata Lunii contine apa in „margele de sticla” formate in urma impactului violent cu roci spatiale, conform unui studiu bazat pe probe prelevate de sonda selenara chineza Chang'e 5, relateaza hotnews.ro.
„Nu exista nicio indoiala ca cea mai mare parte a suprafetei Lunii contine apa intr-o forma sau alta”, se arata in studiul semnat de cercetatori chinezi si publicat luni in Nature Geoscience.
Oamenii de stiinta au examinat in detaliu aproximativ o suta de sfere de sticla minuscule, cu dimensiuni variind intre grosimea unui fir de par si un milimetru, aduse pe Pamant in 2020 de misiunea Chang'e 5. Aceste formatiuni, cu o vechime de pana la doua miliarde de ani, au fost create prin impactul meteoroizilor - meteoriti sau asteroizi - care au topit materialul selenar.
Esantioanele contin pana la doua milionimi de gram echivalent in apa per gram de sfera. Aceasta apa provine din procese diferite comparativ cu cea rezultata din vulcanismul selenar sau din caderea cometelor (care contin gheata).
Echipa condusa de cercetatori de la Academia de Stiinte din China crede ca sferele de sticla formate in timpul impactului unui meteoroid si-ar fi pierdut initial cea mai mare parte din apa. Ele fi fost apoi bombardate de vanturile solare, furnizandu-le hidrogen care s-ar fi combinat apoi cu atomii de oxigen continuti in aceste formatiuni, dand astfel nastere la molecule de apa.
Ce spun cercetatorii chinezi despre noua sursa de apa descoperita pe Luna
„Luna este bombardata constant cu elemente de impact - spre exemplu micrometeoroizi si meteoroizi mari - care produc margele de sticla de impact in timpul evenimentelor de incalzire rapida cu energie ridicata”, a declarat specialistul in stiinte planetare Sen Hu de la Institutul de Geologie si Geofizica din cadrul Academiei de Stiinta din China, coautor al studiului publicat in revista Nature Geoscience.
Solul selenar este compus din 3 pana la 5% sfere de sticla, conform estimarilor bazate pe studiul esantioanelor de sol aduse inapoi de misiunile americane Apollo.
„Apa este cel mai cautat produs pentru a permite explorarea durabila a suprafetelor planetare. Cunoasterea modului in care este produsa, depozitata si completata apa aproape de suprafata selenara va fi foarte utila pentru viitorii exploratori care o vor putea extrage si utiliza in scopuri de explorare”, a spus Hu.
Studiul concluzioneaza ca aceste sfere de sticla ar putea fi „rezervorul dominant” implicat in ciclul apei pe Luna. Rezervor ce ar putea fi „utilizabil in situ in cadrul viitoarelor explorari lunare”, mai ales ca aceasta apa ar fi „destul de usor de extras”, potrivit cercetatorilor chinezi.
„Putem incalzi pur si simplu aceste margele de sticla pentru a elibera apa stocata in ele”, a declarat la randul sau specialistul in stiinte planetare si coautor al studiului Hejiu Hui de la Universitatea Nanjing din China.
Americanii sunt mai interesati de apa inghetata de pe Luna
Intre timp, americanii pun accent pe sursele de apa sub forma de gheata, a caror existenta a fost confirmata la Polul Sud al Lunii si care ar putea fi transformate in combustibil.
Agentia spatiala americana NASA a planificat pentru anul 2024 o misiune cu un robot, VIPER, cu scopul de a studia concentratia de gheata din acea regiune. Capsula care a adus pe Pamant mostrele de sol selenar a aterizat in regiunea Mongolia Interioara din nordul Chinei.
Aproximativ 1,7 kg de sol au fost colectate in timpul misiunii Chang'e-5, cu 32 de sfere de sticla fiind analizate in cadrul acestui studiu din cantitate mica de sol pusa la dispozitie pentru aceasta cercetare, a spus Hu.
Misiunea Chang'e-5 a fost prima care a colectat esantioane de sol selenar de la momentul la care Uniunea Sovietica a adus pe Pamant aproximativ 170 de grame, in 1976.
Statele Unite au reusit sa aduca 382 kg de mostre de pe suprafata Lunii in timpul programului Apollo, din 1969 pana in 1972.