Renumita pentru podgoriile sale, California are acum o mare problema: duce lipsa de muncitori care sa culeaga strugurii. Cercetatorii au conceput un sistem care preia cu succes munca oamenilor. Exista mai multe avantaje: costurile sunt mai mici pe termen lung, iar ... strugurii au o calitate superioara daca activitatea e mecanizata, sustin oamenii de stiinta.

Podgoriile din California sunt amenintate de seceta, daunatori, incendii de padure si, mai nou, de lipsa fortei de munca. Toate astea provoaca ingrijorare printre fermieri.

”Este o adevarata provocare.”

Peste Ocean e vremea recoltei, dar nu prea sunt culegatori.

Kaan KURTURAL, EXPERT IN VINIFICATIE:”Potrivit estimarilor noastre, avem cu doua treimi mai putini muncitori prezenti acum in podgorii.”

Fortati de situatie, tot mai multi fermieri apeleaza la tehnologie pentru a-si culege recoltele.

„Sunt semi-autonome. Le instalam pe un tractor, apoi soferul controleaza masinaria respectiva. Avem si tractoare care se pot conduce singure.”

Investitia se amortizeaza dupa doua sezoane, spun specialistii Universitatii din California, inventatorii acestei tehnologii. Si nu este singurul beneficiu al intretinerii mecanizate a podgoriilor.

John AGUIRRE, ASOCIATIA CRESCATORILOR DE VITA DE VIE:„Strugurii sunt mai sus fata de sol, asa ca au o aroma mai buna, au o culoare mai buna, ceea ce-i intereseaza pe producatorii de vin.”

„Veti obtine o aroma mai bogata de la aceste soiuri de vita de vie. Calitatea este mult, mult mai buna.”

Podgoriile din California reprezinta cea mai mare cultura agricola a acestui stat american. Industria viticola de aici aduce 6 miliarde de dolari pe an.