Interesul cetățenilor ruși pentru proprietăți imobiliare în Statele Unite a crescut cu 78,5% în prima jumătate a lui 2025, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate de compania imobiliară Tranio și preluate de canalul financiar RBC, scrie hotnews.ro.
The Moscow Times notează că această creștere marchează o schimbare semnificativă atât în tendințele de investiții ale rușilor, cât și în atitudinea publică, pe fondul incertitudinii tot mai mari privind situația din prezent a economiei rusești.
În pofida creșterii spectaculoase înregistrate în prima jumătate a anului, Statele Unite au rămas pe locul al nouălea în clasamentul celor mai căutate destinații pentru investițiile imobiliare ale rușilor, cu o pondere de 3,6% din cererea totală.
Analiștii de la Tranio au corelat această creștere cu interesul tot mai mare al investitorilor ruși pentru diversificarea activelor și protejarea acestora față de riscurile economice și geopolitice.
Rușii cheltuie considerabil mai mult pe proprietăți în SUA decât alți străini
Thailanda a rămas principala destinație pentru cumpărătorii ruși de proprietăți în străinătate pentru al doilea an consecutiv, cu 25,6% din cererea pentru imobile în afara țării.
Deși rușii reprezintă mai puțin de 1% din totalul cumpărătorilor străini de proprietăți în SUA, ei cheltuiesc mai mult decât majoritatea, potrivit datelor Asociației Naționale a Agenților Imobiliari (NAR).
În medie, un cumpărător rus a plătit 652.915 dolari pentru o proprietate, comparativ cu media generală de 480.695 dolari în rândul tuturor cumpărătorilor străini.
„Mica Moscovă” din Miami
Florida rămâne alegerea preferată, în special în Sunny Isles Beach, o suburbie a orașului Miami cunoscută informal drept „Mica Moscovă” datorită populației numeroase de vorbitori de limbă rusă. Alte state populare sunt Georgia, New York, California și Illinois.
Potrivit Tranio, motivele pentru achiziționarea de proprietăți în străinătate variază: 18,3% dintre cumpărătorii ruși au menționat dorința de a se reloca permanent, 14,4% au spus că urmăresc obținerea rezidenței sau a cetățeniei, iar aproximativ o treime au cumpărat locuințe pentru vacanțe sau pentru a obține venituri din închiriere.
Această tendință imobiliară coincide cu o schimbare în opinia publică rusă față de Statele Unite.
Într-un sondaj realizat în luna mai de centrul independent de cercetare sociologică Levada Center, doar 40% dintre ruși au descris SUA drept națiunea „cea mai ostilă” față de Rusia, în scădere de la 76% cu un an în urmă.
Iar pentru prima dată în ultimii 13 ani, majoritatea respondenților Levada nu au mai identificat SUA ca fiind „principalul adversar” al Rusiei, poziție rezervată acum Franței.