Cheltuielile militare mondiale au atins 2,72 trilioane de dolari în anul 2024, ceea ce reprezintă o creștere de 9,4% față de 2023, cea mai mare de la an la an, cel puțin de la sfârșitul Războiului Rece, scrie adevarul.ro.
Potrivit unui raport publicat, luni, de Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI), un important grup de monitorizare privind conflictele, tensiunea geopolitică crescută a dus la majorarea cheltuielilor militare în toate regiunile lumii, cu o creștere deosebit de rapidă atât în Europa, cât și în Orientul Mijlociu.
„Peste 100 de țări din întreaga lume și-au majorat cheltuielile militare în 2024. Pe măsură ce guvernele prioritizează din ce în ce mai mult securitatea militară, adesea în detrimentul altor domenii bugetare, compromisurile economice și sociale ar putea avea efecte semnificative asupra societăților în anii următori”, a raportat SIPRI, conform Reuters.
Războiul din Ucraina și îndoielile cu privire la angajamentul SUA față de alianța NATO au determinat o creștere cu 17% a cheltuielilor militare în Europa (inclusiv Rusia), ceea ce a dus cheltuielile militare europene peste nivelul înregistrat la sfârșitul Războiului Rece.
În 2024, cheltuielile militare ale Rusiei au atins un nivel estimat de 149 de miliarde de dolari, ceea ce reprezintă o creștere de 38% față de 2023 și dublul nivelului din 2015. Acestea au reprezentat 7,1 % din PIB-ul Rusiei și 19 % din totalul cheltuielilor guvernamentale.
Cheltuielile militare totale ale Ucrainei au crescut cu 2,9%, ajungând la 64,7 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă 43% din cheltuielile Rusiei. La 34% din PIB, Ucraina a înregistrat cel mai mare efort militar dintre toate țările în 2024.
„Ucraina alocă în prezent toate veniturile sale fiscale armatei sale. Într-un spațiu fiscal atât de restrâns, va fi o provocare pentru Ucraina să își continue creșterea cheltuielilor militare”, mai notează Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm.
În ceea ce privește SUA, cheltuielile sale militare au crescut cu 5,7%, ajungând la 997 miliarde de dolari, adică 66% din totalul cheltuielilor NATO și 37% din cheltuielile militare mondiale în 2024.