Liderii chinezi au convenit în spatele ușilor închise să crească anul viitor deficitul bugetar la 4% din produsul intern brut (PIB), cel mai mare nivel acceptat vreodată la nivel oficial, menținând în același timp un obiectiv de creștere economică de aproximativ 5%, au declarat două surse familiarizate cu subiectul pentru Reuters, conform hotnews.ro.

Publicat:17.12.2024, 14:57

Spre comparație obiectivul inițial aprobat de Beijing pentru deficitul bugetar de anul acesta a fost de 3% din PIB. Noua țintă se aliniază cu o politică fiscală „mai proactivă”, detaliată de oficiali de top după ședința Biroului Politic al Partidului Comunist Chinez din decembrie și Conferința Centrală pentru Muncă Economică (CEWC) de săptămâna trecută. Potrivit surselor Reuters, țintele privind deficitul și alți indicatori macroeconomici au fost aprobate oficial, chiar dacă nu au fost anunțate public, cel puțin deocamdată.

Creșterea deficitului bugetar cu un punct procentual al PIB-ului reprezintă aproximativ 1,3 trilioane de yuani (179,4 miliarde de dolari). Cele două surse, care au cerut protecția anonimatului întrucât nu sunt autorizate să vorbească despre acest subiect cu presa, au precizat că creșterea deficitului va fi plătită prin emiterea de obligațiuni speciale care nu vor fi incluse în proiectul de buget.

Aceste obiective nu sunt de regulă anunțate oficial decât în cadrul întâlnirii anuale a parlamentului de la Beijing ce are loc în luna martie și nu este exclus ca ele să fie ajustate înaintea sesiunii legislative.

Biroul pentru Informații al Consiliului de Stat de la Beijing, care gestionează întrebările mass-media în numele guvernului, precum și Ministerul de Finanțe nu au răspuns imediat la cererea Reuters de a comenta informațiile.

China țintește la o creștere de 5% a economiei anul viitor

Impulsul fiscal mai puternic planificat pentru anul viitor face parte din pregătirile Chinei pentru a contracara impactul unei posibile creșteri a taxelor vamale ale SUA asupra importurilor chinezești, o măsură promisă de președintele ales Donald Trump.

Cele două surse au declarat că China va menține o țintă de creștere economică de aproximativ 5% și pentru 2025.

Referindu-se la informațiile obținute de Reuters, banca de investiții Morgan Stanley a spus că se așteaptă ca marjele pentru obligațiunile „off-budget” să fie extinse moderat, ceea ce, combinat cu o expansiune a deficitului oficial, ar putea conduce la o expansiune fiscală suplimentară de aproximativ 2 trilioane de yuani.

„Obiectivul de 5% pentru PIB nu sugerează un stimulent nici agresiv, nici echilibrat. Credem că acest obiectiv ridicat de creștere are rolul de a ghida așteptările și de a stimula încrederea, mai degrabă decât de a acționa ca o constrângere obligatorie”, a spus banca de investiții de pe Wall Street.

Un rezumat al ședinței închise a CEWC de săptămâna trecută, difuzat de media de stat, a spus că „este necesar să menținem o creștere economică stabilă”, „să creștem raportul deficitului fiscal” și „să emitem mai multe obligațiuni guvernamentale anul viitor”, dar nu au fost menționate cifre precise.

Agenția Reuters a transmis luna trecută că consilierii guvernamentali de la Beijing au recomandat ca ținta de creștere să nu fie redusă.

Problemele pentru economia Chinei au continuat și în 2024

A doua mare economie a lumii a avut din nou dificultăți în acest an din cauza crizei severe din sectorul imobiliar, a datoriilor mari ale guvernelor locale și a cererii slabe din partea consumatorilor.

Exporturile, unul dintre puținele puncte forte, ar putea să fie afectate de o creștere majoră a taxelor vamale din partea SUA, dacă Trump va îndeplini promisiunile din campania sa.

Amenințările viitorului președinte al SUA au zguduit complexul industrial al Chinei, care vinde bunuri în valoare de peste 400 miliarde de dolari anual în Statele Unite. Mulți producători au mutat producția în străinătate pentru a evita taxele.

Exportatorii spun că taxele vor reduce și mai mult profiturile, afectând locurile de muncă, investițiile și creșterea economică. Acestea vor agrava, de asemenea, supracapacitatea industrială a Chinei și presiunile deflaționiste, au spus analiștii.

Urmează slăbirea yuan-ului?

Rezumatele CEWC și ale întâlnirilor Biroului Politic de la Beijing au semnalat, de asemenea, că banca centrală a Chinei va adopta o politică monetară „corespunzător flexibilă”, un semnal care i-a făcut pe economiști și investitori să se aștepte la mai multe tăieri ale dobânzilor de referință și injectări de lichiditate în economie.

Anterior, politica descrisă drept „prudentă” de Banca Centrală a Chinei, aplicată în ultimii 14 ani, a coincis cu o creștere de peste cinci ori a datoriilor totale – inclusiv ale guvernului, gospodăriilor și companiilor – în timp ce economia s-a extins de aproximativ trei ori în aceeași perioadă.

Analiștii consideră de asemenea că China va depinde probabil în mare măsură de stimulente fiscale anul viitor, dar ar putea utiliza și alte instrumente pentru a amortiza impactul taxelor vamale americane.

Reuters a transmis săptămâna trecută, citând surse apropiate de discuții, că liderii și factorii de decizie de la Beijing iau în considerare slăbirea yuan-ului anul viitor pentru a atenua impactul măsurilor comerciale punitive.

Rezumatul CEWC a păstrat promisiunea de a „menține stabilitatea de bază a ratei de schimb la un nivel rezonabil și echilibrat”.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.