China a exportat 224 miliarde de masti sanitare din martie pana in decembrie 2020, echivalentul a aproape 40 de masti pentru fiecare persoana de pe glob, relateaza Bloomberg.

Publicat:14.01.2021, 11:51

Valoarea acestor exporturi este de 340 miliarde de yuani (aproape 43 miliarde de euro), ceea ce reprezinta aproximativ 2% din totalul exporturilor chineze in 2020, a spus Li Kuiwen, un oficial al Administratiei Generale a Vamilor din China.

Firmele chineze au exportat de asemenea echipamente de protectie individuala pentru personalul medical in valoare de aproape 100 de miliarde de yuani (12,7 miliarde de euro), a adaugat Li. In total, exporturile de echipamente medicale si medicamente au crescut anul trecut cu 31% fata de 2019, demonstrand astfel dominatia exporturilor chineze pe aceasta piata, in contextul pandemiei de coronaivirus.

Cererea de masti, echipamente de protectie, ventilatoare si alte marfuri legate de combaterea coronavirusului a fost un factor cheie al performantei-record a exporturilor Chinei in 2020, alaturi de computere si echipamente de lucru necesare pentru munca de acasa, in conditiile restrictiilor luate de aproape toate tarile lumii.

Avand in vedere ca lumea trece prin al doilea val al pandemiei, vanzarile de masti si alte bunuri de protectie vor continua sa creasca.

„Cererea pentru bunurile Chinei ar putea ramane puternica in urmatoarele cateva luni, odata cu cresterea a infectiilor cu COVID-19 in SUA si Europa”, a spus Ding Shuang, economist sef la Standard Chartered Plc din Hong Kong.

Sursa: