China si-a prezentat marti noile echipamente din dotarea fortelor aeriene, de la drone de supraveghere sau de atac pana la aeronave pentru razboi electronic, relateaza AFP.

Publicat:28.09.2021, 17:03

Prezentarea lor are loc pe fondul tensiunilor cu SUA si Taiwanul si in contextul in care Beijingul spera sa finalizeze pana in 2035 modernizarea fortelor sale armate.

Intre principalele noutati expuse marti la salonul "AirShow China", organizat la Zhuhai, in sudul tarii, se numara drona de mari dimensiuni WZ-7 (14 metri lungime), destinata misiunilor de recunoastere si patrulare maritima.

La capitolul aeronave, China a prezentat J-16D, avion de vanatoare consacrat razboiului electronic, adica exploatarea sau distrugerea emisiilor radio si sistemelor de comunicatie ale adversarului.

Potrivit unor experti citati de media chineze, acesta poate ataca instalatii radar sau sisteme de avertizare si comanda aeropurtate (AWACS).

Atat drona, cat si avionul de vanatoare, aflate deja in serviciu activ, "vor juca un rol major in Stramtoarea Taiwan si in Marea Chinei de Sud", a declarat pentru AFP analistul militar chinez Song Zhongping.
 

Un alt aparat prezentat marti este prototipul de drona polivalent de recunoastere si atac CH-6, din seria CaiHong - "curcubeu", cu o lungime de 15 metri si o anvergura de peste 20 de metri. Acesta urmeaza sa fie testat in zbor in 2023 si va fi capabil, potrivit proiectantilor, sa evolueze la mare altitudine - 10.000 de metri -, la viteze mari de 500-700 km/h, timp de 20 de ore.

Toate aceste aparate fara pilot vor permite fortelor armate chineze sa efectueze misiuni de observare si sa faca raiduri in locuri pana acum inaccesibile.

Mai mult, in contextul in care occidentalii sunt reticenti sa-si vanda dronele cele mai avansate altor state, in afara aliatilor apropiati, China se pozitioneaza ca "furnizor alternativ", cu tarife convenabile, a mentionat pentru AFP Kelvin Wong, din grupul britanic Janes, specializat in probleme de aparare.

Salonul de la Zhuhai prezinta de altfel anul acesta un numar "fara precedent" de drone, ceea ce demonstreaza increderea tot mai mare a Chinei in progresul sau tehnologic, a subliniat Wong.

Dronele chineze sunt folosite deja de armate straine cum sunt cele ale Arabiei Saudite sau Emiratelor Arabe Unite, informeaza Agerpres.

La randul sau, aparatul de vanatoare J-16D demonstreaza "imbunatatirea globala" a capacitatilor de lupta ale Chinei, in opinia lui James Char, expert la Universitatea tehnologica Nanyang din Singapore.

Totusi, potrivit mai multor experti, China este inca in urma SUA, mai ales in domeniul motoarelor pentru avioane militare si in ce priveste numarul de sateliti de comunicatii necesari pentru ducerea la bun sfarsit a operatiunilor.

Desi Beijingul inca nu poate cu adevarat sa-si proiecteze puterea militara in afara zonei sale continentale, detine totusi un sistem de aparare maritima si aeriana credibil pentru a contracara o potentiala ofensiva americana, a spus Justin Bronk, analist la think tank-ul britanic Royal United Services Institute.

"In apropierea propriilor baze, chinezii au un avantaj in fata americanilor, care sunt departe de bazele lor. China a ajuns deja intr-un punct in care reprezinta o sfidare serioasa pentru SUA, la acest nivel", a spus acesta.

Un recent raport al serviciilor de informatii americane a atras atentia asupra influentei tot mai mari a Beijingului, pe care il prezinta drept cea mai mare amenintare pentru SUA, desi acestea dispun de un buget al apararii de trei ori mai mare, mentioneaza AFP.

Salonul de la Zhuhai reuneste, pe langa producatori de echipamente militare, principalii actori chinezi si mondiali din industria aeriana civila, cum sunt Boeing sau Airbus.

Prevazuta initial pentru finele lui 2020, expozitia a fost amanata din cauza pandemiei.

Sursa: