Mai multe banci din Rusia au fost interzise de la folosirea sistemului de plati SWIFT ca urmare a invadarii Ucrainei de catre Rusia. Acum, Moscova lucreaza cu Beijingul pentru conectarea la sistemul de plati chinezesc, in vreme ce India ia in calcul o propunere de conectare la sistemul rusesc pentru plati in ruble, scrie Business Insider.
Blocarea bancilor ruse de la folosirea SWIFT, un sistem cu sediul in Belgia care permite bancilor sa comunice tranzactiile transfrontaliere, a afectat comertul rus si a izolat tara din punct de vedere financiar.
Acum, atat Rusia, cat si China incearca sa stabileasca alternative la hegemonia dolarului american, conform sursei citate.
Ce are fiecare
Rusia are o alternativa in ruble, numita System for Transfer of Financial Messages (SPFS). Aceasta a fost stabilita in 2014, dupa anexarea Crimeei. La final de aprilie, banca centrala a Rusiei a anuntat ca va tine secrete numele participantilor care il folosesc.
China are, la randul sau, un sistem numit Cross-Border Interbank Payment System (CIPS). Acesta proceseaza platile in yuani. Reteaua a ajuns la 1.280 de institutii financiare, potrivit lui Peter Keenan, cofondator si director al Apexx, un furnizor de plati.
Sistemul rusesc SPFS este mult mai mic, cu 400 de institutii utilizatoare.
Rusii se interconecteaza cu chinezii
Exista putine alternative la SWIFT. Iar acesta este motivul pentru care Rusia vrea sa foloseasca sistemul Chinei, CIPS, pentru platile din Asia.
China a lansat CIPS in 2015 cu scopul de a internationaliza folosirea yuanului. CIPS inca se bazeaza pe SWIFT pentru tranzactiile transfrontaliere, dar are potentialul de a opera prin propriul sistem de mesaje, confom lui P.S. Srinivas, profesor cercetator la Universitatea Nationala din Singapore.
SPFS, sistemul rus, este, pe de alta parte, limitat doar la utilizarea domestica. Noi membri sunt putin probabil sa se alature acum, deoarece miscarea ar putea fi vazuta de SUA si de aliatii sai ca o modalitate de a ajuta Rusia sa evite sanctiunile.
Dar Moscova lucreaza cu Beijingul pentru a se conecta la sistemul chinezesc CIPS, astfel incat sa ocoleasca interdictia de a folosi SWIFT.
Dolarul american, cea mai folosita valuta in lume
Dolarul american este, in acest moment, valuta dominanta la nivel global, fiind folosit in 88% din comertul global, conform ultimului studiu realizat de Banca Reglementelor Internationale in 2019.
Dar daca CIPS ar fi folosit mai mult in comert, ar crea o alternativa bazata pe yuan la sistemul SWIFT. China are ca ambitie sa transforme yuanul in valuta cea mai folosita ca rezerva in lume, dar mai e mult pana la asta, deoarece Beijinul controleaza strict cursul monedei sale. Mai mult, nu este pe deplin convertibil cu alte valute pe piata globala, puncteaza publicatia economica americana.
Cererea Rusiei pentru plati in ruble pentru clientii sai este semnificativa, deoarece statul este o putere energetica, astfel ca ridicarea unei alternative pentru industrie ar putea cauza un impact in sistemul comercial global bazat pe dolar. Expertii spun ca rusii nu vor sa fie dependenti de dolar, asa ca vor pivota spre China.
Astfel, rolul sistemului chinezesc CIPS va creste pe termen mediu in comertul dintre Rusia si China, spune Rajiv Biswas, economist pentru regiunea Asia-Pacific la S&P Global Market Intelligence.
India analizeaza conectarea cu Rusia
Concomitent, guvernul indian ia in considerarea propunerea Rusiei de a folosi SPFS pentru plati in ruble, scria Bloomberg in martie.
De asemenea, ia in calcul folosirea yuanului chinezesc ca moneda de referinta in tranzactiile dintre ruble si rupii, conform Mint.
China vrea sa plateasca in yuani pentru petrolul din Arabia Saudita
Intre timp, Arabia Saudita se afla, la randul sau, in discutii pentru a fi platita in yuani in loc de dolari pentru petrolul vandut in China, conform unui articol din Wall Street Journal din martie.
Totusi, multi factori franeaza folosirea pe scara larga a CIPS, din moment ce comertul in yuani este doar 3% din comertul global.
Dolarul american este moneda de rezerva cea mai folosita in schimbul valutar global. Statutul sau permite Statelor Unite sa imprumute bani mult mai usor si la costuri mici.
Ce s-ar intampla daca dolarul pierde hegemonia
Daca va pierde dominatia, acest lucru va lovi economia SUA.
Acest lucru va afecta valoarea dolarului si ar crea presiuni inflationiste asupra preturilor pentru bunurile de larg consum, conform unui raport Allianz din 2018.
In final, pierderea statutului de moneda de rezerva va face consumatorii americani mult mai saraci.
In luna martie, inflatia in SUA era de 8,5%, cea mai rapida crestere din ultimii 40 de ani.
Daca dolarul se depreciaza, valoarea importurilor va creste. De asemenea, va fi mai scump pentru americani sa calatoreasca in strainatate, in statele unde cursul dolarului e mai slab decat moneda locala.