Nicușor Dan a obținut aproape 21% dintre voturile românilor din țară și 25% în diaspora, și a intrat în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din România din 2025, scrie știrileprotv.ro

Nicușor Dan, primarul general al Bucureștiului și-a construit o carieră atipică pentru peisajul politic românesc, trecând de la matematică de performanță și activism civic la administrație publică.

Rezultatele de la alegerile prezidențiale 2025, primul tur, arată că Nicușor Dan a obținut al doilea cel mai bun rezultat și va intra în turul al doilea alături de George Simion. 

Originile și formarea unui olimpic internațional

Născut în 1969 la Făgăraș, într-o familie modestă cu tatăl muncitor și mama contabilă, Nicușor Dan și-a descoperit devreme pasiunea pentru matematică.

Performanțele sale academice l-au propulsat în elita matematicii mondiale: medalii de aur la Olimpiada Internațională de Matematică în 1987 și 1988, absolvent al Facultății de Matematică de la Universitatea București, și ulterior, studii la prestigioasa École Normale Supérieure din Paris.

Doctorandul de la Sorbonne și-a finalizat studiile în 1998, perioada în care a început să organizeze primele întâlniri cu studenții români de la Paris pentru a discuta despre viitorul României.

De la activismul civic la politică

Revenirea sa în România a coincis cu o perioadă de expansiune imobiliară necontrolată în București, care a dus la distrugerea multor spații verzi și clădiri de patrimoniu.

Răspunsul său a fost fondarea Asociației Salvați Bucureștiul, prin care a luptat în instanță pentru protejarea capitalei. Succesul acestei inițiative i-a construit reputația de apărător al interesului public.

Prima sa incursiune electorală a venit în 2012, când a candidat ca independent pentru Primăria Capitalei, obținând un surprinzător loc al treilea.

Această performanță l-a determinat să fondeze partidul Uniunea Salvați Bucureștiul (USB) în 2015, care s-a transformat ulterior în Uniunea Salvați România (USR), forță politică ce a devenit rapid a treia din țară.

În 2016, Nicușor Dan a candidat din nou la Primăria Generală, obținând 30,5% din voturi, sub scorul Gabrielei Firea, dar de trei ori peste cel al candidatului liberal.

Deși a ajuns deputat și lider al grupului USR din Cameră, tensiunile interne din partid, în special cele legate de poziționarea față de "familia tradițională" și potențiala intrare a lui Dacian Cioloș, l-au determinat să demisioneze din USR în iunie 2017.

Primarul Bucureștiului

În 2020, Nicușor Dan a reușit să unească forțele de dreapta în jurul candidaturii sale independente și a câștigat Primăria Capitalei României, fiind apoi reales în 2024 cu peste 47% din voturi. În noiembrie 2024, a organizat un referendum pentru o "Capitală mai bine organizată financiar și urbanistic".

O analiză POLITICO de la începutul anului 2025 l-a descris drept "matematicianul român care încearcă să oprească destrămarea Vestului de către Putin și Trump", în contextul unor acuzații de interferență rusă în alegerile prezidențiale din România din 2024.

Viața personală

Nicușor Dan nu este căsătorit oficial, dar are o relație de lungă durată cu Mirabela Grădinaru, manager într-o companie auto. Diferența de vârstă dintre ei este de 14 ani. Cuplul are doi copii: o fată, Aheea, și un băiat, Antim.

Deși se declară "adept al valorilor tradiționale", Nicușor Dan nu s-a căsătorit, explicând că nu au avut niciodată timpul să reflecteze serios asupra acestui pas, iar partenera sa nu simte "lipsa acestei hârtii". El a confirmat în interviuri că este credincios și crede în Dumnezeu.

Controverse și poziții politice

Asocierea sa cu omul de afaceri Matei Păun, descris de unii ca fiind "pro-rus", i-a adus critici. Nicușor Dan a negat însă aceste acuzații, susținând că Păun este "pro-occidental" și că opiniile controversate ale acestuia datează dinainte de anexarea Crimeii.

În mai 2024, Dan declara că nu intenționează să candideze la Președinția României, dar ulterior și-a schimbat opinia, justificând această decizie prin dorința de a pune "presiune pe reformă" de la cel mai înalt nivel.

O controversă recentă a fost declarația sa că l-ar lua consilier la Cotroceni pe Klaus Iohannis, afirmație pe care ulterior a retractat-o, dând vina pe "sosul iute" servit în timpul emisiunii TV unde a făcut această declarație. Nicușor Dan a recunoscut că are în comun cu fostul președinte Iohannis un defect: "lipsa comunicării publice".

Imaginea publică

Nicușor Dan a stârnit atenția în 2021 când a renunțat la părul său lung, adoptat din tinerețe. Edilul a recunoscut că a făcut acest "sacrificiu minor" pentru a se conforma standardelor sociale pentru persoanele care ocupă funcții publice.

Conform declarației sale de avere, Nicușor Dan deține un teren la Predeal, o mașină Citroen din 1986, un cont bancar cu 439.000 lei și locuiește cu chirie în București. El a contractat trei împrumuturi bancare în sumă totală de 152.000 de euro.