Kremlinul a anunţat membrii delegaţiei care s-a deplasat joi la Istanbul pentru negocieri directe cu ucrainenii, fără a menţiona numele preşedintelui Vladimir Putin, relatează AFP, scrie știrileprotv.ro
Liderul rus a fost invitat să se deplaseze acolo de omologul său ucrainean Volodimir Zelenski.
Delegaţia rusă este condusă de consilierul prezidenţial Vladimir Medinski, viceministrul de Externe Mihail Galuzin şi viceministrul Apărării Alexander Fomin, potrivit listei publicate de Kremlin.
Negocierile ruso-ucrainene care au loc joi la Istanbul abordează chestiuni politice şi tehnice, a declarat miercuri consilierul de politică externă al preşedintelui rus Vladimir Putin, Iuri Uşakov, notează agenţia EFE.
Liderul de la Kremlin a avut iniţiativa acestor negocieri, după ce a respins un ultimatum prin care principalii aliaţi europeni ai Ucrainei au ameninţat Rusia că dacă începând de lunea care a trecut nu acceptă o încetare a focului pentru 30 de zile îi vor impune noi sancţiuni.
Delegaţia rusă a sosit la Istanbul
Delegaţia rusă a sosit la Istanbul, în Turcia, pentru negocieri cu Ucraina, au relatat joi agenţiile de stat ruse Ria Novosti şi TASS, citate de AFP.
„Delegaţia rusă a aterizat" la Istanbul, a declarat o sursă citată de Ria Novosti.
Agenţia dpa citează Interfax care a relatat că avionul delegaţiei ruse a aterizat pe aeroportul Ataturk din Istanbul.
Ora exactă pentru începerea negocierilor cu delegaţia ucraineană urmează să fie confirmată, a adăugat Interfax, care a citat surse apropiate negociatorilor ruşi.
Putin a avut o întâlnire nocturnă cu unii dintre cei mai importanţi oficiali ai Rusiei pentru a discuta despre viitoarele negocieri de pace cu Ucraina, a anunţat Kremlinul joi, informează Reuters.
Printre cei prezenţi s-au numărat ministrul apărării, Andrei Belousov, şeful Statului Major General al Rusiei, Valeri Gherasimov, secretarul Consiliului Securităţii Rusiei, Serghei Şoigu, consilierul de politică externă al Kremlinului, Iuri Uşakov, ministrul de externe, Serghei Lavrov, şefi ai serviciilor secrete şi comandanţi ruşi de rang înalt.
Separat, ministrul de externe estonian, Margus Tsahkna, a declarat joi că trimiterea unei delegaţii de nivel scăzut în Turcia pentru discuţii privind războiul din Ucraina de către preşedintele rus Vladimir Putin a fost "ca o palmă peste faţă".
El a adăugat că poziţia oficială a ţării sale este că obiectivul viitor de cheltuieli pentru apărare pentru statele membre NATO ar trebui să fie de 5% din Produsul Intern Brut.
Ultimele negocieri directe ruso-ucrainene au avut loc tot la Istanbul în martie-aprilie 2022, la o lună după lansarea invaziei ruse asupra Ucrainei. Conform Rusiei, la acele negocieri aproape fusese convenit un acord de pace, dar care în final a fost abandonat de Kiev la cererea fostei administraţii americane a preşedintelui Joe Biden şi a premierului britanic de la acea vreme, Boris Johnson, iar Ucraina nu a mai dorit să-l semneze de îndată ce trupele ruse s-au retras din zona capitalei Kiev.