După decesul Papei Francisc, lumea așteaptă să vadă cine îi va fi succesorul. De data aceasta nu există candidați remarcabili, ceea ce face ca jocul predicțiilor să fie și mai dificil, scrie presa internațională. Există totuși nume care circulă pe coridoarele Vaticanului. Papa Francisc a fost primul papă latino-american, ceea ce a semnalat o schimbare mai largă în cadrul Bisericii Catolice și am putea vedea acum primul papă de culoare sau din Asia.
Pe măsură ce speculațiile se întețesc, mai mulți cardinali de rang înalt au apărut ca principali candidați. Potrivit observatorilor Vaticanului și caselor de pariuri, următorii candidați au cele mai mari șanse.
Printre liberalii din cadrul Bisericii Catolice - cardinalul Luis Antonio Tagle, în vârstă de 67 de ani, din Filipine. El este supranumit „Francisc al Asiei” pentru buna sa dispoziție și opiniile sale progresiste. Dacă va fi ales, ar fi primul papă asiatic.
CARDINALUL LUIS ANTONIO TAGLE: „-Ați dori să lucrați în Vatican?
-Nu cred. Nu cred că mă vor acolo."
Următorul după punctaj la casa de pariuri este Secretarul de stat al Vaticanului și principal diplomat al Sfântului Scaun, Pietro Parolin din Italia, în vârstă de 70 de ani. A fost apropiat de Papa Francisc și este cunoscut pentru abilitățile de mediere. Este văzut ca o persoană care ar putea oferi stabilitate, menținând în același timp unele dintre reformele lui Francisc, spun experții.
Pietro PAROLIN, SECRETARUL DE STAT AL VATICANULUI: „Cred că Biserica Catolică face tot posibilul, prin instituția sa, pentru a-i cunoaște și a-i înțelege mai bine pe ceilalți și sperăm că în acest lucru va exista o reciprocitate."
Fără să fie de „stânga” sau „dreapta”, Parolin a fost mult timp considerat o figură moderată în cadrul bisericii. Profilul său a crescut în timpul războiului din Ucraina, Vaticanul prezentându-se ca un intermediar onest care ar putea, în cele din urmă, să medieze cu Moscova pentru a pune capăt conflictului. Tot din Italia este și următorul candidat, despre care se vorbește în presă. Acesta este Angelo Scola, în vârstă de 82 de ani, care este un concurent papal de lungă durată. S-a numărat printre favoriții conclavului din 2013, care l-a ales în cele din urmă pe Papa Francisc. Scola, fost arhiepiscop de Milano, are rădăcini teologice adânci și se adresează celor care susțin o Biserică mai centralizată și mai ierarhică.
Angelo SCOLA, CARDINAL: „Trebuie să devenim mai mult ca o familie, o mare familie de urmași ai lui Isus Hristos."
Poziția sa tradiționalistă îl face un candidat puternic pentru cei care doresc să se îndepărteze de reformele lui Francisc, însă vârsta sa ar putea fi un dezavantaj pentru el. Între timp, unul dintre principalii candidați conservatori este cardinalul Peter Erdő din Ungaria. Erudit respectat în domeniul dreptului canonic, Erdő a fost un susținător puternic al învățăturilor și doctrinei catolice tradiționale. El a fost anterior șeful Consiliului Conferințelor Episcopale Europene și a pus accentul pe ortodoxia teologică. Pentru cei care doresc o întoarcere la conservatorismul lui Ioan Paul al II-lea și Benedict al XVI-lea, Erdő ar reprezenta o schimbare majoră față de abordarea lui Francisc.
Peter ERDO, CARDINAL: „Transmiterea credinței creștine, care este bogată în conținut doctrinar și spiritual, este din ce în ce mai dificilă.”
Din afara Europei, unul dintre numele cel mai des menționate este cardinalul Peter Turkson, din Ghana, Africa de Vest. Acesta a fost un consilier cheie al Papei Francisc pe teme precum schimbările climatice și justiția socială. Dacă va fi ales de colegii săi cardinali în conclav, ar fi primul papă african de culoare din istorie.
Peter TURKSON, CARDINAL: „Biblia este o poveste a relațiilor, iar Dumnezeu este cunoscut prin relație, o legătură care construiește istoria.”
Pentru moment, nu există însă niciun candidat principal. De fapt există atât de multe variabile, iar procesul este atât de opac, încât prezicerea unui câștigător este o afacere riscantă, scrie presa internațională.