Regele Charles al III-lea a primit diagnosticul de cancer. Desi nu este clar despre ce tip de cancer este vorba, Palatul Buckingham a precizat ca suveranul britanic urmeaza un tratament si ca a renuntat la unele indatoriri.
In toata aceasta perioada, regele Charles al III-lea va continua sa se ocupe de treburile statului si de actele oficiale, prin urmare nu va renunta la indatoririle sale constitutionale. Vor exista insa evenimente de la care suveranul va lipsi.
Cum se vor schimba indatoririle regelui Charles pe perioada tratamentului
In urmatoarea perioada agenda regelui Charles va fi eliberata de consilierii sai, in multe dintre angajamentele publice urmand sa fie inlocuit.
„In mod regretabil, o serie de angajamente publice viitoare ale regelui vor trebui sa fie reorganizate sau amanate. Majestatea Sa doreste sa isi ceara scuze tuturor celor care ar putea fi dezamagiti sau deranjati ca urmare a acestui fapt", a transmis Palatul Buckingham.
Palatul a mai precizat ca regele a primit ingrijiri de specialitate si „asteapta cu nerabdare sa revina la indatoririle publice depline cat mai curand posibil".
In timp ce regele se recupereaza, se asteapta ca regina sa participe in continuare la angajamentele regale.
Chiar daca se va retrage de la evenimentele publice, regele va continua sa onoreze intalniri private in calitate de sef de stat.
Care este rolul regelui Charles al III-lea
Regele Charles este seful statului britanic, dar puterile sale sunt in mare parte simbolice si ceremoniale, iar el ramane neutru din punct de vedere politic.
El primeste zilnic informari de la Guvern intr-o cutie de piele rosie, inclusiv informari inainte de intalniri importante sau documente care necesita semnatura sa.
In mod normal, prim-ministrul se intalneste cu regele miercurea, la Palatul Buckingham.
Aceste intalniri sunt complet private si nu se pastreaza nicio inregistrare oficiala a ceea ce se intampla in spatele usilor, conform BBC.
Regele are, de asemenea, o serie de roluri parlamentare oficiale, intre care se numara numirea Guvernului, dizolvarea Parlamentului, si oferirea consimtamantului regal - atunci cand un act legislativ este adoptat de Parlament, acesta trebuie sa fie aprobat in mod oficial de catre rege pentru a deveni lege.
Regele gazduieste, de asemenea, sefi de stat in vizita si se intalneste in mod regulat cu ambasadorii si inaltii comisari straini.
Charles este, de asemenea, seful Commonwealth-ului, o o organizatie interguvernamentala de 56 de tari independente care cuprinde 2,5 miliarde de oameni. El este seful de stat pentru 14 dintre acestea, cunoscute sub numele de regatele Commonwealth-ului, precum si pentru dependentele Coroanei - Insulele Anglo-Normande si Insula Man.
Care este succesiunea la tronul Regatului Unit
Charles este fiul cel mare al Reginei Elisabeta a II-a. La varsta de 73 de ani, Charles a devenit rege al Regatului Unit si seful de stat al altor 14 taramuri, inclusiv Australia, Canada si Noua Zeelanda.
Printul William este primul nascut al printului Charles si este astfel mostenitorul la tron al Regatului Unit.
In linia de succesiune se afla fiul sau cel mai mare, printul George. Micul print este acum al doilea in succesiunea la tron.
Ce se intampla cu regina Camilla dupa moartea regelui Charles al III-lea
Regele are longevitatea in gene. Tatal sau, printul Philip, a murit la varsta de 99 de ani in 2021, cu doar doua luni inainte de a implini 100 de ani, iar mama sa, regina Elisabeta, a murit la 96 de ani in septembrie anul trecut.
Intreaga linie de succesiune se va schimba insa cand Charles va muri. Printul William ar accede imediat ca monarh, iar Kate Middleton ar urma sa devina regina consoarta.
In cazul reginei Camilla, titlul sau tehnic ar fi regina Dowager, potrivit Daily Mirror. Potrivit publicatiei, titlul regal a fost folosit pentru prima data de regina Adelaide, careia i-a murit sotul, regele William al IV-lea. Regele William a murit in 1837, iar sotia sa a mai trait inca 12 ani. Toti copiii cuplului au murit in copilarie, iar coroana a trecut la nepoata lui William, regina Victoria.
Daca ar deveni vaduva, regina Camilla are mai multe optiuni. Se poate retrage la Ray Mill House, casa ei de la tara, sau isi poate continua activitatea caritabila in cauze cheie precum sanatatea, alfabetizarea, ori sprijinirea victimelor violentelor.
Bunica Regelui Charles, Regina Mama Elisabeta, a ales sa fie cunoscuta sub acest nume dupa moartea sotului ei, Regele George al VI-lea, in 1952, si dupa aderarea fiicei lor mai mari, Elisabeta, la tronul Marii Britanii. Regina Mama avea sa fie o forta si un sprijin unic pentru regina Elisabeta pe tot parcursul domniei sale.
Cine preia atributiile regale in Marea Britanie
Nu printul William va prelua formal conducerea cand Regele Charles se va afla intr-o situatie care nu-i va permita sa isi indeplineasca indatoririle de rege.
Nu exista un precedent in Marea Britanie care sa impuna o transmitere formala de la monarh la mostenitor in timpul interventiilor medicale sau in timpul tratamentelor de orice fel.
Chiar si atunci cand procedura regelui este minora, chiar si atunci cand suveranul a fost sub anestezie generala in trecut, cum a fost Regele George al VI-lea in 1951 pentru operatia la plamani si regina Elisabeta pentru operatia la genunchi in 2003, nu s-a facut nicio transmitere oficiala.
Cu toate acestea, intrebarea aduce in discutie aspecte importante despre modul in care este condusa Marea Britanie si despre modul in care functioneaza monarhia in cazul in care suveranul nu isi poate indeplini indatoririle.
Este important de subliniat imediat ca, spre deosebire de Presedinte, monarhul este pur si simplu o figura de reprezentare si nu are puteri politice.
Asadar, daca suveranul este incapacitat, acest lucru nu impiedica conducerea tarii de catre prim-ministru si guvern (cand prim-ministrul britanic Boris Johnson a fost la terapie intensiva cu Covid-19 in 2020, a predat stafeta ministrului de externe Dominic Raab, desi nu exista o cerinta constitutionala pentru acest lucru).
Constitutia britanica nu este redactata intr-un singur document in care astfel de lucruri pot fi stabilite, asa cum se intampla in alte forme de guvernamant.
In schimb, modul in care tara este guvernata este determinat de precedentul stabilit de diferite legi, documente si principii de-a lungul secolelor.
Unul dintre acestea include Legea Regentei din 1937, care se ocupa atat de indisponibilitatea pe termen lung, cat si de cea pe termen scurt a monarhului.
Legea Regentei stabileste ca, daca suveranul are sub 18 ani cand urca pe tron sau daca suveranul este complet incapacitat, atunci cel de-al doilea in linie devine regent (cu exceptia cazului in care au si ei sub 18 ani, caz in care urmeaza cel de-al treilea in linie si asa mai departe).
Cu toate acestea, legea trateaza si absenta temporara a suveranului care nu ar necesita o regenta, ci ceva numit Consilieri de Stat.
„Articolul 6 al Legii Regentei din 1937 permite monarhului sa delegate anumite functii regale Consilierilor de Stat daca este absent din Regatul Unit (adica intr-o vizita in strainatate) sau bolnav.
Brevetul regal (un document legal) specifica indatoririle pe care acesti Consilieri le pot indeplini, care pot include tinerea sedintelor Consiliului Privat sau acordarea Asentimentului Regal la legislatii", afirma Parlamentul britanic.
Consilierii actuali de stat sunt Regina Camilla, Printul William, Printul Harry, Printul Andrew si Printesa Beatrice, cu Printesa Anne si Printul Edward adaugati in 2022 intr-o amendare la Lege dupa ce Harry si Andrew s-au retras ca membri activi ai familiei regale.
Cu toate acestea, Palatul Buckingham a fost intrebat daca vreun Consilier de Stat ii va tine locul Regelui Charles in timp ce este supus procedurii medicale pentru corectarea prostatei, insa a facut clar ca nu se asteapta ca acest lucru sa fie necesar.