Comisarul european pentru extindere, Marta Kos, se aşteaptă la progrese mari în extinderea Uniunii Europene în următorii ani, dar a avertizat că puteri străine încearcă să perturbe procesul de aderare a noilor membri, ceea ce pune în pericol credibilitatea şi securitatea blocului, scrie g4media.ro.

„Pentru prima dată în istorie, suntem cumva confruntaţi cu forţe perturbatoare externe care ar dori ca procesul de extindere să eşueze”, a declarat ea pentru European Newsroom (enr) într-un interviu publicat miercuri. Fără a mai preciza la ce forţe externe se referă, Kos a adăugat că „acestea nu vin doar din Est”, transmite Agerpres.

Întrebată direct despre influenţa unor ţări terţe şi rolul Moscovei sau al Washingtonului, Kos a subliniat că Executivul UE monitorizează acorduri precum cel privind mineralele şi pământurile rare negociat de Statele Unite şi Ucraina, care, a avertizat ea, ar putea avea implicaţii pentru procesul de aderare.

La întrebarea dacă are cunoştinţă de presupusa ofertă a noii administraţii americane adresată Albaniei de a abandona negocierile cu UE în schimbul unor investiţii, Kos a spus că nu are cunoştinţă de aceasta.

Comisarul sloven a subliniat că numai UE are capacitatea de a încorpora mai multe ţări, astfel încât blocul are o „responsabilitate uriaşă” într-un proces care îi pune în joc şi „credibilitatea”. „Acesta este motivul pentru care chiar trebuie să ne îndeplinim angajamentele. Şi de aceea nu putem pierde niciuna dintre ţările candidate”, a subliniat ea.

Concentrarea pe securitate

Kos a explicat că schimbările geopolitice au condus la noi dinamici în procesul de extindere. Spre deosebire de valurile anterioare de ţări care au aderat la bloc, acesta are acum şi o dimensiune de securitate, a spus ea.

„Întreaga lume este în mişcare, întreaga Europă este în mişcare, întreaga vecinătate este în mişcare. Iar aspectul securităţii devine din ce în ce mai important”, a spus comisarul.

„Noi înţelegem extinderea ca fiind braţul politic al garanţiilor de securitate”. „Aderarea la Uniunea Europeană ar putea fi într-adevăr un braţ politic foarte, foarte puternic al acestor garanţii de securitate”, a declarat Kos.

Invazia la scară largă a Ucrainei de către Rusia în februarie 2022 a readus securitatea şi apărarea în prim-plan, statele membre ale UE sporindu-şi capacităţile de apărare.

În plus, preşedintele american, Donald Trump, a pus la îndoială în mod repetat garanţiile de securitate pentru Europa prin intermediul alianţei militare a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), determinând membrii europeni să înceapă să ia problema în propriile mâini mai mult decât înainte.

Kos a declarat că, pentru moment, nu este posibil ca Ucraina şi Republica Moldova să adere la NATO, dar că aderarea la UE ar trimite un mesaj puternic.

Ea a calificat drept „interesant” faptul că ţărilor balcanice precum Muntenegru, Albania şi Macedonia de Nord le-a fost „mai uşor” să devină membre ale NATO decât ale UE – o situaţie care, în opinia sa, ar putea fi opusă pentru Moldova şi Ucraina.