Lunetistii europeni s-au adunat, anul trecut, la o baza americana din Germania pentru o competitie internationala, transmite stirileprotv.ro.
Astfel, 18 tari au trimis lunetisti la o baza militara americana din Germania pentru a vedea care este statul care are cea mai buna echipa de lunetisti din Europa.
Versiunea din 2022 a competitiei a fost una dintre cele mai mari de pana acum si a avut loc in contextul invaziei Rusiei asupra Ucrainei.
In fiecare an, cei mai buni lunetisti din Europa se prezinta la o baza militara americana din Germania pentru a concura pentru titlul de „cea mai buna echipa de lunetisti” de pe continent.
Anul trecut, competitia europeana a celor mai bune echipe de lunetisti, gazduita de armata SUA, a fost printre cele mai mari evenimente de pana acum.
Evenimentele si competitiile internationale de instruire, cum este si competitia europeana a celor mai bune echipe de lunetisti, sunt importante pentru consolidarea relatiilor dintre aliati si parteneri.
De asemenea, acestea sporesc interoperabilitatea. Intr-un conflict se asteapta ca militarii NATO sa lupte in mare parte ca o singura forta. Adica sa aiba aceleasi tactici, tehnici si proceduri, astfel incat eficienta pe campul de lupta sa fie la cote inalte.
„Aceste competitii multinationale au ca scop construirea de relatii si schimbul de abilitati intre participanti. Toti acesti razboinici de elita vor pleca cu mai multa competenta tehnica si tactica, precum si cu un simt sporit al parteneriatului si al interoperabilitatii", a declarat intr-un comunicat sergentul-major de comanda Jeremiah Inman, liderul senior al armatei SUA din Europa si Africa.
Competitia europeana a celor mai bune echipe de lunetisti
In total, 36 de echipe din 18 tari aliate si partenere ale NATO si-au pus la incercare abilitatile pe parcursul a 11 zile. Multe dintre echipele prezente au provenit din unitati de operatiuni speciale.
Organizatorii au adaptat competitia pentru a fi practica si au umplut-o cu provocari inspirate din bataliile din lumea reala.
Evenimentul a avut loc in zona de antrenament Hohenfels din Germania, unde Comandamentul 7 de antrenament al armatei SUA supravegheaza exercitiile americane si internationale.
Echipele au avut probe care au inclus trageri aeriene, tinte mobile, tinte cu unghi mare, tinte la distanta necunoscuta si razboi in transee.
Echipele de lunetisti au fost testate, de asemenea, in ceea ce priveste tintirea, urmarirea, tragerea cu arme de calibru mic si operatiunile pe timp de noapte.
A existat si o premiera in cadrul competitiei: o echipa mixta de lunetisti americano-lituaniana - un parteneriat intre Garda Nationala a Armatei din Pennsylvania si armata lituaniana.
Echipa a avut in componenta un soldat american si unul lituanian. Sergentul armatei americane, Dalton Weist, a folosit arma omologului sau lituanian.
Aceasta nu este singura competitie internationala de lunetisti. In Statele Unite anual se organizeaza un eveniment similar pentru unitatile de operatiuni speciale din intreaga lume.
Castigatorii
Lunetistii din cadrul Sectiei Speciale de Parasutisti din Grecia au fost cei care au ajuns primii.
Echipele din Letonia si Italia s-au clasat pe locurile doi si trei.
O alta echipa greceasca de operatiuni speciale din cadrul unitatii de misiuni speciale - amfibii Z'MAK - s-a clasat pe locul patru.
O echipa slovena a completat topul celor mai bune cinci echipe de lunetisti.
Modelata dupa SAS din Marea Britanie, echipa ETA (lunetistii din cadrul Sectiei Speciale de Parasutisti din Grecia) este specializata in misiuni de recunoastere strategica si de actiune directa.
Are mai putin de 100 de operatori care sunt impartiti in sase echipe. Fiecare dintre acestea este specializata intr-o metoda diferita de insertie, cum ar fi parasutarea in cadere libera, scufundarile de lupta si razboiul montan.
De asemenea, ETA a primit recent cea mai inalta certificare operationala din partea NATO, conform Insider.
Rolul jucat de lunetisti in razboi
Razboiul din Ucraina a aratat inca o data ca lunetistii reprezinta un atu pentru orice armata.
Lunetistii pot avea chiar un impact strategic intr-un razboi. Pot elimina un ofiter inamic de rang inalt sau pot aduna informatii care pot ajuta mai departe la adoptarea unor decizii.
In era dronelor si a rachetelor ghidate cu precizie, lunetistii continua sa joace un rol important pe campul de lupta.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.