Comunitatea internationala saluta decizia Curtii Penale Internationale de a emite mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin. Presedintele Ucrainei, Volodimir Zlenski, sustine ca prin aceasta decizia, Putin ar putea fi tras la raspundere pentru deportarea fortata a copiilor in Rusia, iar Seful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell a catalogat decizia ca fiind un pas important al justitiei internationale. Cu o reactie a venit si sefa statului, Maia Sandu care a reiterat pozitia Republicii Moldova fata de agresiunea rusa in Ucraina. 

Publicat:18.03.2023, 18:51

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat decizia Curtii Penale Internationale de a emite mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin. Presedintele ucrainean a spus ca investigatiile au sugerat ca autoritatile de la Kremlin au avut o implicare directa in deportarea fortata a copiilor in Rusia.

Volodimir ZELENSKI, PRESEDINTELE UCRAINEI: „O decizie istorica care va incepe responsabilitatea istorica. Seful unui stat terorist si un alt oficial rus au fost suspectati oficial de crima de razboi. In deportarea copiilor ucraineni - deplasarea ilegala a mii de copii de-ai nostri pe teritoriul statului terorist”.

Seful politicii externe a Uniunii Europene a apreciat decizia Curtii Penale Internationale de a emite un mandat de arestare pe numele presedintelui rus Vladimir Putin ca fiind o decizie importanta a justitiei internationale si sustine ca acesta este doar inceputul unui proces juridic international de tragere la raspundere a lui Putin.

JOSEP BORRELL, INALT REPREZENTANT UE PENTRU AFACERI EXTERNE SI POLITICA DE SECURITATE: „Gravitatea crimelor si declaratia Curtii Penale Internationale de Justitie vorbesc de la sine. Aceasta este o decizie importanta a justitiei internationale si pentru poporul ucrainean. Intotdeauna am spus clar la nivelul Uniunii Europene ca cei responsabili de agresiunea ilegala impotriva Ucrainei trebuie sa fie adusi in fata justitiei”.

… A declarat Josep Borrell, inaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe si politica de securitate. Iar liderul american, Joe Biden sustine ca mandatul de arestare emis de Curtea Penala de la Haga impotriva lui Vladimir Putin pentru crime de razboi este justificat.

Joe BIDEN, PRESEDINTELE SUA: „CPI nu este recunoscuta de Statele Unite, dar decizia acesteia a transmis totusi un semnal foarte puternic”.

Aflat intr-o vizita oficiala la Tokyo, cancelarul german Olaf Sholz sustine ca decizia Curtii de la Haga arata ca nimeni nu este mai presus de lege.

OLAF SHOLZ, CANCELARUL GERMAN: „Curtea Penala Internationala este institutia potrivita pentru a investiga crimele de razboi. Adevarul este ca nimeni nu este mai presus de lege si asta devine clar acum”.

...A declarat cancelarul german. 

Si presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu a venit cu o reactie. Sefa statului declara ca tara noastra nu a sustinut niciodata agresiunea Rusiei in Ucraina, iar decizia privind mandatul de arestare pe numele liderului de la Kremlin confirma vinovatia lui Vladimir Putin. 

Maia SANDU, PRESEDINTELE RM: „Acest mandat de arest pe numele lui, eliberat de Curtea Penala Internationala confirma faptul ca el este vinovat personal de crimele de razboi comise in Ucraina. Moldovenii nu au fost niciodata de partea ucigasilor si nu vor fi niciodata de partea ucigasilor. Noi am condamnat agresiunea Rusiei in Ucraina din prima zi de razboi”.

Potrivit autoritatilor de la Kiev, Curtea Penala Internationala de Justitie investigheaza in prezent peste 16.000 de cazuri de deportare fortata a copiilor in Rusia. Pana in prezent, Ucraina a reusit sa asigure returnarea a 308 copii. Moscova a negat acuzatiile potrivit carora fortele sale au comis atrocitati in timpul invaziei pornite de Vladimir Putin la 24 februarie 2022.