Klaus Iohannis era văzut la început ca un far al speranței în politica românească, dar zece ani mai târziu, această speranță s-a risipit, scrie cotidianul german Suddeutsche Zeitung, într-un articol publicat cu o zi înainte de plecarea oficială a președintelui român din funcție, relatează hotnews.ro.
Klaus Johannis a fost ales președinte al României pentru prima dată în 2014 și pentru că aparținea minorității germane a sașilor transilvăneni. Nu numai că a fost creditat cu virtuți germane clasice, fiind considerat muncitor și eficient, dar a putut, de asemenea, să arate spre un mandat de succes la primăria orașului transilvănean Sibiu, scrie Suddeutsche Zeitung, cotidianul german de centru-stânga.
Ca președinte, fostul profesor de fizică a militat pentru reforme în sistemul școlar sub sloganul „România Educată”. Pe scurt: Klaus Iohannis era văzut ca un far al speranței în politica românească.
Zece ani mai târziu, această speranță s-a risipit, scrie cotidianul german, care subliniază că Iohannis demisionează pentru a evita suspendarea.
Demisia președintelui – un simptom și un efect al crizei
Demisia lui Iohannis, continuă Suddeutsche Zeitung, este atât un simptom, cât și un efect al celei mai grave crize politice prin care a trecut România în ultimele decenii.
Aceasta a început atunci când candidații PSD și PNL au pierdut în primul tur al alegerilor prezidențiale, câștigat de nicăieri de un om pe care nici măcar experții politici nu îl aveau pe radar: Călin Georgescu, un politician de extremă dreaptă.
Georgescu este probabil cel mai colorat dintre toate figurile de extremă dreapta care se luptă în prezent pentru putere în multe țări europene, scriu jurnaliștii germani.
Suddeutsche Zeitung observă că Georgescu a descris doi fasciști români drept „eroi” – pe Ion Antonescu, aliat al lui Hitler, și pe antisemitul Corneliu Zelea Codreanu, care s-a lăsat venerat ca un Mesia în anii 1930.
De asemenea, el adoptă ideologii conspiraționiste ezoterice, sfătuind oamenii să bea apă pentru a obține puteri spirituale.
În plus, observă cotidianul german, Georgescu pare că are ajutoare foarte speciale. El își datorează succesul electoral, printre altele, unei campanii pe Tiktok, care ar fi fost orchestrată de forțele ruse.
În orice caz, acest lucru este sugerat de informații ale serviciilor secrete românești, pe care președintele Iohannis le-a declasificat și publicat la scurt timp după alegeri.
Decizia Curții Constituționale de anulare a alegerilor a fost controversată
Drept urmare, scriu jurnaliștii germani, Curtea Constituțională a României a anulat alegerile prezidențiale pe motiv că victoria lui Georgescu a fost rezultatul influenței ruse. Alte alegeri trebuie organizate în primăvară.
Decizia Curții Constituționale, spune Suddeutsche Zeitung, este controversată.
În mod normal, scriu jurnaliștii, alegerile pot fi anulate doar dacă ceva a mers prost în procesul electoral sau în numărarea voturilor sau dacă drepturile candidaților au fost încălcate.
În acest caz, însă, Curtea Constituțională a României a făcut o declarație care este de neînțeles pentru mulți. Iar unii se tem că asta ar putea deschide ușa unor noi interferențe în procesele democratice, scrie Suddeutsche Zeitung.
În plus, speculează jurnaliștii, Georgescu nu va fi probabil lăsat să candideze din nou, deși este foarte popular printre românii din țară și din străinătate.
Încredere șubredă în procesele democratice
Președintele Klaus Johannis, continuă cotidianul german, se află în centrul acțiunii.
Rămânerea în funcție după încheierea celor două mandate i-a adus numeroase critici din partea opoziției de dreapta și de extremă dreaptă, care l-a acuzat de „lovitură de stat”. Au existat mai multe moțiuni pentru demiterea sa din funcție, care, în cele din urmă, au fost susținute și de deputați din partidul liberal USR.
Acest lucru a pus prea multă presiune pe Iohannis, a spus pentru Suddeutsche Zeitung Florian Kührer-Wielach, director al Institutului pentru Cultură Germană și Istoria Europei de Sud-Est din cadrul LMU München.
Un proces de demitere ar fi trecut prin mai multe etape, inclusiv un referendum, ceea ce ar fi putut slăbi și mai mult încrederea în procesele democratice din România, care era deja șubredă.
„În această situație tensionată, fosta speranță cu virtuți germane a devenit o figură simbolică pentru tot ceea ce merge prost în politica românească”, a concluzionat Kührer-Wielach.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.