Românii din SUA, mulți dintre ei lucrând chiar în domeniile tehnologice unde activează și cei doi magnați, au votat covârșitor (69,88%) în favoarea lui Nicusor Dan. Atât în SUA, cât și în Canada, mobilizarea la vot a fost fără precedent: 25.000 de voturi în SUA și 15.000 în Canada, mai mult decât dublă față de turul 1, scrie hotnews.ro

Elon Musk și David Sacks, ambii consilieri ai Casei Albe, au comentat separat alegerile de duminică din Europa de Est. Mogulii tehnologici de dreapta pun la îndoială starea democrației în România, intrând în conflict cu șeful diplomației americane din această țară, relatează site-ul televiziunii americane NBC News.

În mare parte a Europei, reacția la alegerile prezidențiale de duminică din România a fost una de ușurare, relatează articolul. 

„Câștigătorul, Nicușor Dan, este un centrist care susține Ucraina, iar victoria sa a închis ceea ce autoritățile române numesc o tentativă de lovitură de stat susținută de Rusia, notează sursa citată”.

Dar, pentru o mână de magnați din domeniul tehnologiei de dreapta, înfrângerea lui George Simion, liderul AUR, de către Nicușor Dan, a însemnat cu totul altceva, spune NBC.

Doi dintre ei, Elon Musk și David Sacks, ambii consilieri ai lui Trump, și-au exprimat nemulțumirea față de starea democrației din România.

Sacks: „Statistic improbabil, dacă nu imposibil”

Sacks, care a fost numit „țar” pentru inteligență artificială și criptomonede de către Trump în decembrie, a denunțat luni rezultatul alegerilor ca fiind „statistic improbabil, dacă nu imposibil”, într-o postare pe contul său personal de X, unde are 1,3 milioane de urmăritori.

Postarea lui Sacks a atras peste 700 de comentarii, multe dintre ele venite și de la români.

„Habar nu ai despre ce vorbești. Toți prietenii mei, familia, colegii, toți au votat cu Nicușor Dan. Majoritatea taximetriștilor sau ospătarii cu care am vorbit și care au spus că n-au mai votat până acum, au votat în turul II cu Nicușor Dan. Păpușa susținută de Rusia a pierdut pe drept”, a comentat un bărbat, Mihai Guia, care se descrie drept un „pasionat de criptomonede”.

„Ce legătură are un „fondator și investitor în tehnologie” din San Francisco cu România?”, a comentat o femeie, cu numele de utilizator Alina V., care se descrie ca fiind psihiatru și psihoterapeut medical.

„David Sacks, dintr-odată ești expert în toate! Ce păcat: a face remarci foarte înflăcărate pentru a cere atenție, putem cere mai mult? Bănuiesc că nu”, a scris un alt român, pe nume Mihai Lehene.

Declarația lui Sacks a echivalat cu o acuzație de fraudă, deși Sacks nu a furnizat nicio dovadă, și a criticat autoritățile române pentru că l-au scos din cursă pe candidatul pro-rus Călin Georgescu. Simion își deja înfrângerea când Sacks a postat.

Elon Musk a intervenit separat. Pe X, el a amplificat o acuzație a șefului aplicației de mesagerie Telegram, Pavel Durov, care a afirmat că guvernul francez i-a cerut să interzică vocile conservatoare din România pe Telegram înainte de alegeri. Fondatorul Telegram a declarat că a refuzat solicitare. Ministerul francez de externe a negat că a făcut vreodată o astfel de solicitare.

„Wow”, a scris Musk, distribuind acuzația lui Durov către cei 219 milioane de urmăritori ai săi. Răspunzând la o altă postare a lui Durov în care acesta afirma că democrația românească este în pericol, Musk a scris: „Așa este!”