Consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă, Mike Waltz, unul dintre cei mai înalţi funcţionari din administraţia americană, şi-a folosit contul privat de Gmail pentru comunicaţii oficiale, potrivit The Washington Post, citat de News.ro. Această informaţie vine la o săptămână după dezvăluirea unei breşe de securitate, când persoane apropiate preşedintelui Donald Trump, inclusiv Mike Waltz, au discutat pe serviciul de mesagerie Signal, în compania unui jurnalist, despre atacurile împotriva rebelilor Houthi din Yemen.

Potrivit The Washington Post, Mike Waltz, principala persoană implicată în „Signalgate”, pentru că el l-a invitat pe jurnalistul Jeffrey Goldberg de la revista The Atlantic să participe la conversaţie, a primit informaţii – mai puţin sensibile, dar potenţial exploatabile – pe contul său de e-mail, cum ar fi agenda sa şi alte documente de lucru.

Oficialii au declarat că Waltz copia uneori programul său de pe Gmail pe Signal pentru a-şi coordona întâlniri şi discuţii.

Pe de altă parte, unul dintre colegii săi de la Consiliul Naţional de Securitate (NSC) a folosit serviciul Gmail „pentru conversaţii foarte tehnice cu colegi din alte administraţii despre poziţii militare sensibile şi sisteme de armament puternice legate de un conflict în curs”, mai scrie ziarul.

În timp ce oficialul NSC şi-a folosit contul de Gmail, colegii săi de la alte agenţii au folosit conturi emise de guvern, arată anteturile corespondenţei electronice.

The Washington Post susţine că şi-a bazat concluziile pe interviuri cu trei oficiali şi că a consultat e-mailuri din departamentul lui Mike Waltz.

„Waltz nu a trimis şi nu ar trimite informaţii clasificate pe un cont deschis”

Întrebat de ziar, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate (NSC), Brian Hughes, a declarat că nu a văzut nicio dovadă a utilizării contului de Gmail al lui Mike Waltz, aşa cum este descris de cotidian. „Waltz nu a trimis şi nu ar trimite informaţii clasificate pe un cont deschis”, a spus Hughes.

Waltz a creat şi a găzduit, de asemenea, şi alte chat-uri pe Signal cu membri ai Cabinetului pe teme sensibile, inclusiv despre Somalia şi războiul Rusiei din Ucraina, a declarat un înalt oficial al administraţiei.

Existenţa acestor grupuri a fost raportată pentru prima dată de Wall Street Journal duminică. Hughes a declarat că Signal „este aprobat şi, în unele cazuri, este adăugat automat la dispozitivele guvernamentale”.

El a recunoscut că nu ar trebui să fie folosit pentru materiale clasificate şi a insistat că Waltz nu l-a folosit niciodată ca atare.

„Incidentul este închis şi preşedintele continuă să aibă încredere în consilierul său pentru securitate naţională”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, pe tema „Signalgate”, înainte de ultimele dezvăluiri ale The Washington Post.

Trump, înfuriat de Waltz

Crearea de către Waltz a unui grup de chat pe Signal une a discutat informaţii sensibile şi l-a inclus pe jurnalistul Jeffrey Goldberg, un critic proeminent al preşedintelui Donald Trump, l-a înfuriat pe preşedinte şi a frustrat alţi membri ai cabinetului ale căror comunicări au fost expuse pe chat.

În mod public, Trump l-a susţinut ferm pe Waltz, dar miercurea trecută s-a întâlnit cu vicepreşedintele JD Vance, cu şefa de cabinet Susie Wiles şi cu alţii pentru a discuta dacă să îl păstreze în funcţie pe Waltz, scrie WP.

O zi mai târziu, el i-a informat pe consilieri că nu îl concediază pe Waltz, dar în mare parte asta s-a întâmplat din dorinţa de a evita să dea „apă la moară presei liberale”, a declarat un oficial de rang înalt al administraţiei.

„Acest incident l-a afectat grav pe Waltz”, a declarat oficialul, care a precizat că, după întâlnire, consilierului pentru securitate naţională i s-a spus că trebuie să o implice mai mult pe Wiles în acţiunile sale.

Hillary Clinton, criticată de Donald Trump că și-a folosit e-mailul personal

În timpul campaniei prezidenţiale din 2016, Donald Trump a acuzat-o pe larg pe rivala sa Hillary Clinton că a folosit e-mailul personal atunci când era secretar de stat (între 2009 şi 2013), în locul unui server guvernamental securizat.

Hillary Clinton nu a fost niciodată urmărită penal pentru aceasta, dar timp de ani de zile, oficialii lui Trump i-au acuzat pe democraţi de gestionarea defectuoasă a informaţiilor clasificate. Acum, aceşti oficiali minimalizează o discuţie pe Signal despre un atac militar.

Utilizarea e-mailului personal, chiar şi pentru materiale neclasificate, este riscantă, având în vedere valoarea premium pe care serviciile de informaţii străine o acordă comunicaţiilor şi agendei înalţilor funcţionari guvernamentali, cum ar fi consilierul pentru securitate naţională, spun experţii consultaţi de The Washington Post.

Este recunoscut în general că e-mailul personal este susceptibil la hacking, spearfishing şi alte tipuri de atacuri digitale.

Waltz, săgeți spre Departamentul de Justiție

Waltz, primul membru al Beretelor Verzi ales în Congres şi consilier al fostului vicepreşedinte Dick Cheney, a propovăduit mult timp importanţa informaţiilor clasificate şi a criticat aspru Departamentul de Justiţie pentru că nu a formulat acuzaţii împotriva lui Hillary Clinton pentru utilizarea unui server privat de e-mail în calitate de secretar de stat.

În timp ce majoritatea oficialilor administraţiei Trump au minimalizat public breşa de pe Signal, unii au recunoscut că a fost o eroare semnificativă.

„Evident, cineva a făcut o greşeală. Cineva a făcut o mare greşeală”, a declarat secretarul de stat Marco Rubio reporterilor în timpul unei călătorii, săptămâna trecută, în Jamaica.

În timp ce democraţii au profitat de incident ca dovadă a incompetenţei, unii din aripa MAGA a Partidului Republican l-au atacat pe Waltz ca pe un neoconservator aliniat lui George W. Bush, făcând să circule un videoclip din 2016 în care acesta îl condamna pe Trump şi spunea: „Opriţi-l pe Trump acum”.