Un studiu recent indica faptul ca expertii trebuie sa fie mai atenti asupra tatalui cand vine vorba de consumul de alcool inainte de conceptie. Alcoolul ar avea legatura cu defectele faciale si ale creierului depistate la bebelus, scrie IFLScience, relateaza stirileprotv.ro.
Daca pana acum, mama a fost in centrul studiilor legate de sindromul alcoolic fetal, acum cercetatorii si-au indreptat atentia asupra tatalui si au aflat ca daca acesta consuma alcool inainte de conceptie, copilul ar putea suferi modificari ale trasaturilor fetei si afectiuni ale creierului, noteaza cercetatorii intr-un studiu recent, conform IFLScience.
Oamenii de stiinta spun ca in privinta consumului de alcool vina nu ar mai trebui pasata doar mamei, ci si tatalui.
Descoperirile sugereaza ca cercetarile trebuie sa examineze rolul tatalui in sindromul alcoolic fetal, spre deosebire de cel al mamelor, care a fost centrul majoritatii studiilor pana in acest moment.
In mod surprinzator, echipa a descoperit ca, atunci cand vine vorba de anumite diferente cranio-faciale, expunerea tatalui la alcool are un efect mai puternic decat expunerea materna.
„Am descoperit ca expunerile barbatilor determina de fapt anumite diferente cranio-faciale mult mai puternice decat expunerile materne, asa ca acest efect de programare care vine prin spermatozoizi are un efect profund asupra organizarii fetei si asupra cresterii si proportiei diferitelor trasaturi faciale”, a spus dr. Michael Golding, autor principal al studiului.
„Cand tatal bea, am vazut o schimbare profunda in organizarea fetei”, spune acesta.
Sindromul alcoolic fetal (SAF) este o afectiune caracterizata prin greutate corporala mai mica, probleme ale sistemului nervos central, hiperactivitate si dificultati de dezvoltare fizica.
Este dificil de diagnosticat, dar este de obicei identificat dupa ce medicii confirma ca fatul a fost expus la alcool prin faptul ca mama a baut in timpul sarcinii.
„Cand medicii banuiesc ca un copil are SAF, se aseaza cu mama pentru a confirma diagnosticul, discutand despre obiceiurile ei de a bea in timpul sarcinii”, a spus Golding.
„Nu este neobisnuit ca mama sa nege consumul de alcool in timpul sarcinii. Cand o fac, exista acest stigmat sau aceasta notiune ca femeile mint in legatura cu consumul lor de alcool.”
Cercetatorii cred ca tatal ar putea contribui mai mult decat se credea anterior.
Echipa a folosit modele de soarece pentru a compara rezultatele cand mama, tatal sau ambii parinti consuma alcool inainte de conceptie. Ei au descoperit defecte cranio-faciale la urmasi atunci cand fiecare parinte a baut alcool, care era similar cu cele gasite la copiii umani, dar au descoperit ca defectele sunt mai mari atunci cand tatal bea.
Acest lucru provoaca ideile existente cu privire la modul in care se dezvolta SAF si ar putea insemna ca viitorii parinti ar trebui sa caute sa-si limiteze consumul de alcool inainte de conceptie si ca ambii parinti ar trebui sa fie extrem de atenti la acest obicei pentru a elimina cat de mult posibil un risc.
Este posibil ca aceste rezultate sa ofere o explicatie plauzibila pentru multi oameni care sunt nedumeriti cu privire la originea sindromului alcoolic fetal la copiii lor.
„Eticheta de avertizare privind alcoolul trebuie pusa pe ambii parinti, spune unul dintre autorii studiului.
„Decizia de a consuma aceasta bautura poate avea consecinte semnificative, care pot schimba viata unui viitor copil”,” explica Golding.
Cercetarea a fost prezentata intr-o scrisoare catre Journal of Clinical Investigation.