Continentul african se desprinde incet, iar oamenii de stiinta spun ca acest lucru ar duce la nasterea unui nou ocean, scrie nbcnews.com.

Continentul african a facut obiectul studiilor din punct de vedere al miscarilor tectonice, in ultimele decenii. Cele mai recente masuratori prin satelit ajuta oamenii de stiinta sa inteleaga mai bine fenomenul si ofera informatii pretioase pentru a studia nasterea treptata a unui nou ocean intr-un punct unic geologic de pe planeta.

Acest continent se afla in varful a trei placi tectonice care se indeparteaza una de cealalta, reprezentand un proces geologic complex. Cele trei placi se separa cu viteze diferite. Placa araba se indeparteaza de Africa cu o viteza de aproximativ 25,4 mm pe an, in timp ce cele doua placi africane se separa mai lent.

Cercetatorii spun ca exista semne clare ca aceasta tranzitie are loc si ca, pe masura ce placile se desprind, materia din adancul Pamantului se deplaseaza la suprafata si formeaza crusta oceanica la creste.

„Acesta este singurul loc de pe Pamant unde puteti studia modul in care riftul continental devine o fisura oceanica”, a declarat Christopher Moore, doctorand la Universitatea din Leeds, Marea Britanie, care a utilizat masuratorile prin satelit pentru a monitoriza activitatea vulcanica din Africa de Est, asociata cu fisurarea continentului.

Oameni de stiinta spun ca in cele din urma Africa va fi despartita in doua si se va ivi un nou bazin oceanic in cateva milioane de ani. Potrivit expertilor, va fi nevoie intre 5 si 10 milioane de ani pentru ca acest nou ocean sa se formeze.

Deocamdata, cea mai evidenta dovada este o fisura lunga de 35 de mile in desertul etiopian.

Sursa: Digi24.ro