Noul ministru de interne al Germaniei, Alexander Dobrindt, din partea Uniunii Creștin-Sociale (CSU) din Bavaria, intenționează să dispună respingeri sporite ale migranților și controale mai frecvente la frontierele externe ale Germaniei, încă de miercuri, a doua zi după preluarea mandatului în cadrul noului guvern de coaliție, relatează dpa, potrivit agerpres.ro.
Nu va exista nicio închidere a frontierelor, a declarat politicianul conservator pentru ediția de duminică a cotidianului de mare tiraj Bild.
„Numărul migrației ilegale trebuie să scadă. Pentru a realiza atât umanitatea, cât și ordinea, sunt necesare control, claritate și coerență. Pregătim decizii naționale și europene în acest sens”, a mai afirmat Dobrindt.
Observatorii se așteaptă ca, cel puțin temporar, mai mulți polițiști federali să fie trimiși la frontieră. Cu toate acestea, ce altceva s-ar putea schimba rămâne neclar.
Sindicatul Poliției Germane (GdP) a reacționat cu scepticism la anunțul lui Dobrindt. Și GdP este în favoarea măsurilor de reducere a migrației ilegale, a declarat Andreas Rosskopf, președintele GdP pentru Poliția Federală și Vamă. Cu toate acestea, o creștere semnificativă a numărului de polițiști la frontieră nu poate fi susținută permanent cu nivelurile actuale de personal, a adăugat el.
Reprezentantul sindicatului și-a exprimat, de asemenea, îndoielile cu privire la anunțurile politicienilor conservatori de a respinge solicitanții de azil la frontierele terestre ale Germaniei fără acordul țărilor vecine, precum Polonia sau Austria. „Începând de miercuri nu trebuie să existe un joc de ping-pong cu țările vecine”, a avertizat Rosskopf.
„Dacă trebuie să întoarcem solicitanții de azil, acest lucru trebuie să fie sigur din punct de vedere juridic - și până acum, nu am găsit răspunsul la această întrebare”, a declarat Rosskopf.
Marți, liderul Uniunii Creștin-Democrate (CDU), Friedrich Merz, va fi ales cancelar în camera inferioară a Parlamentului, Bundestag.
Noul guvern este alcătuit din blocul CDU-CSU și social-democrați (SPD).
Inițial, în coaliția demisionară de centru-stânga nu a existat aproape niciun susținător al controalelor fixe la frontieră, deoarece acestea nu sunt permise în Spațiul Schengen fără vize din care Germania face parte.
Cu toate acestea, ministrul de interne de atunci, Nancy Faeser, din SPD, nu numai că a prelungit în mod repetat controalele la frontiera terestră cu Austria, care au început în 2015, dar a ordonat astfel de controale temporare la mijlocul lunii octombrie 2023 și pentru frontierele cu Polonia, Republica Cehă și Elveția și a notificat Comisia Europeană cu privire la această măsură.
În septembrie anul trecut, ea a decis ca astfel de controale să fie efectuate și la celelalte secțiuni de frontieră.
Anul trecut, 229.751 de persoane au solicitat pentru prima dată azil în Germania. Aceasta a reprezentat cu aproximativ 100.000 mai puține cereri inițiale de azil decât în anul precedent.
Principalele țări de origine includ în prezent Siria, Afganistan și Turcia. Potrivit șefului Biroului federal pentru migrație și refugiați (BAMF), Hans-Eckhard Sommer, un motiv important pentru această scădere este faptul că Serbia a închis efectiv ruta refugiaților către Ungaria în noiembrie 2023. Este incert dacă acest lucru va rămâne valabil permanent, a declarat Sommer într-un discurs susținut la sfârșitul lunii martie.
În acordul de coaliție, CDU/CSU și SPD au convenit: „Vom efectua respingeri la frontierele comune în coordonare cu vecinii noștri europeni, chiar și în cazul cererilor de azil”.
Cu toate acestea, între blocul conservator CDU/CSU și SPD de centru-stânga rămâne nerezolvat dacă 'în coordonare' înseamnă obținerea acordului vecinilor sau doar consultarea lor.AGERPRES/(AS - redactor: Mariana Ionescu, editor online: Ady Ivaşcu)