Ministerul Transporturilor din Belarus a publicat discutia pe care pilotii au avut-o cu turnul de control, inainte de deturnarea avionului in care se afla jurnalistul Roman Protasevici. Pilotilor li s-a spus ca la bord ar fi o bomba. Dar UE a considerat ca motivul invocat de oficialii din Belarus nu a fost real, asa ca a impus restrictii severe pentru guvernul de la Minsk. Toate zborurile catre si dinspre Belarus au fost anulate sau li s-a schimbat traseul.
Turnul de control: Avem informatii de la serviciile speciale care afirma ca o bomba se afla la bord si ca ea poate fi detonata deasupra Vilniusului.
Pilot: Puteti repeta acest mesaj?
Turnul de control: Avem informatii de la serviciile speciale care afirma ca o bomba se afla la bord si ca ea poate fi activata deasupra Vilniusului. Din motive de securitate, va recomandam sa aterizati pe aeroportul din Minsk.
Pilot: De unde aveti informatia?
Turnul de control: Am primit informatia pe email.
Pilot: De unde vine recomandarea aterizarii la Minsk, de la Vilnius sau din Grecia?
Turnul de control: Sunt recomandarile noastre.
Motivul invocat de oficialii din Belaros nu a fost real, spun insa liderii UE, care au impus restrictii severe pentru guvernul de la Minsk.
Niciun avion al companiilor bieloruse nu mai are voie sa intre in spatiul aerian al Uniunii Europene. La cateva ore de la anuntul liderilor europeni, Belarus este deja o tara izolata din punct de vedere aviatic. Radarele au aratat astazi o imagine-simbol: niciun avion nu a trecut pe deasupra Belarusului.
In plus, liderii UE au cerut companiilor aeriene din Europa sa ocoleasca Belarusul, tocmai pentru a nu se repeta cazul jurnalistului Roman Protasevici. Pilotii urmeaza acum rute alternative, mai lungi, prin Lituania, Letonia sau Rusia.
Sorin Stoicescu, specialist in aviatie civila: Numai asta mai trebuia aviatiei civile. Dupa ce pandemia a lovit companiile, acum, cand incepeau incet sa isi revina, iar o sa aiba anumite pierderi. Costurile cresc.
Compania aeriana de stat Belavia si-a suspendat toate zborurile, iar de aseara oamenii suna fara oprire in call-centre si incearca sa primeasca detalii legate de cursele lor, insa nu li se ofera raspunsuri. Din Belarus nu se poate zbura nici macar spre tari care nu sunt membre UE, precum Serbia, Elvetia sau Republica Moldova, pentru ca avioanele ar trebui sa treaca prin spatiul comunitar. Practic, odata cu noile masuri, daca aeronavele se apropie de cerul Uniunii Europene, atunci armata trebuie sa intervina.
Ionut Neamu, specialist in aviatie militara: Se alarmeaza serviciul de Politie Aeriana. In momentul in care se alarmeaza, aeronavele decoleaza si in functie de ce se hotaraste se aduce aeronava la sol sau se conduce in afara spatiului aerian al Romaniei. Avem o experienta destul de buna in asa ceva.
Jens Stoltenberg, secretar general al NATO: Faptul ca Belarusul a fortat un avion sa aterizeze este un gest periculos si inacceptabil. Este un act de piraterie de stat si demonstreaza modul in care regimul de la Minsk ataca drepturile democratice de baza si suprima libertatea de exprimare si mass-media independente. Salut masurile suplimentare convenite de Uniunea Europeana. Trebuie sa existe o investigatie internationala urgenta.
Liderii UE au cerut si eliberarea imediata a jurnalistului Roman Protasevici si a iubitei acestuia, dar regimul de la Minsk nu a avut nicio reactie. Intre timp insa, astazi in Belarus alti sapte opozanti au fost condamnati la inchisoare. Au primit pedepse intre 4 si 7 ani. Toti au fost judecati cu usile inchise pentru ca au participat la protestele din vara anului trecut.