Coreea de Nord folosește deja sisteme de apărare antiaeriană rusești Pantsir S-1 (Panțîr S-1) în Phenian, a declarat marți, 1 iulie, generalul Kirilo Budanov, șeful serviciului ucrainean de spionaj militar (HUR), într-un interviu video acordat postului Hromadske Radio, scrie hotnews.ro.
Sosirea rachetelor Pantsir este un alt semn potrivit căruia Coreea de Nord își îmbunătățește tehnologia armamentului și puterea militară prin cooperarea cu Rusia, notează The Kyiv Independent. Rusia și Coreea de Nord au semnat un tratat de apărare reciprocă în iunie 2024, iar Phanianul a furnizat arme și trupe Moscovei în schimbul instruirii și a tehnologiei militare avansate, conform publicației ucrainene citate.
„Vă pot spune că, de exemplu, că primele facilități (pentru sistemele) Pantsir S-1 au apărut deja în Phenian”, a declarat Budanov pentru Hromadske Radio.
„Acestea sunt deja în serviciu de luptă acolo, păzind capitala. Rușii instruiesc personalul coreean, iar în curând coreenii vor lucra în mod autonom cu această tehnologie”, a adăugat generalul Budanov.
Pansir S-1 este același sistem de apărare antiaeriană pe care Rusia îl folosește pentru a-și păzi facilitățile militar-industriale. Prețul unui astfel de sistem este estimat la aproximativ 15 milioane de dolari.
Coreea de Nord „își mărește în mod semnificativ puterea militară” prin cooperarea directă cu Rusia, a mai declarat Budanov. Phenianul beneficiază de transferurile de tehnologie, deja în derulare, din partea Rusiei și de „experiența reală de luptă” dobândită de soldații care au luptat alături de trupele ruse împotriva Ucrainei, în regiunea Kursk, a mai spus șeful spionajului militar ucrainean.
Budanov a precizat că Ucraina se așteaptă la „o creștere semnificativă” a numărului de cetățeni nord-coreeni din Rusia. Unii dintre acești cetățeni se vor înrola în armata rusă, ceea ce va face ca acest transfer să pară mai puțin un transfer oficial de personal nord-coreean și mai mult o înrolare voluntară a unor cetățeni la nivel individual, a mai susținut el, în interviu.
Luni, cu o zi înainte de declarațiile lui Budanov, liderul nord-coreean Kim Jong Un le-a adus un omagiu public soldaților țării sale care au murit luptând în războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Ceremonia-spectacol de la Phenian a coincis cu vizita ministrului rus al Culturii, Olga Liubimova, într-un gest care poate semnifica continuarea aprofundării alianței militare dintre Rusia și Coreea de Nord.
Se crede că Moscova a furnizat Phenianului sisteme avansate de război electronic, a ajutat regimul lui Kim să construiască nave de război moderne și a îmbunătățit rachetele balistice KN-23.
În luna iunie, Budanov a declarat că Moscova a acceptat să ajute Phenianul în producția în serie a dronelor de atac de tip Shahed (drone kamikaze).