Imagini noi din satelit arată ceea ce ar putea fi cea mai mare navă de război construită vreodată de Coreea de Nord – posibil de peste două ori mai mare decât orice altă navă din flota navală a liderului Kim Jong Un, scrie știrileprotv.ro.
Imagini realizate de furnizori independenți de satelit, Maxar Technologies și Planet Labs, pe 6 aprilie, arată nava în construcție, aflată în apă, la șantierul naval din Nampo, pe coasta de vest a Coreei de Nord, la aproximativ 60 de kilometri sud-vest de capitala Phenian.
Analiștii spun că imaginile arată lucrări în desfășurare pentru instalarea armamentului și a altor sisteme interne ale navei, care este, cel mai probabil, o fregată cu rachete ghidate (FFG), proiectată să transporte rachete în lansatoare verticale, pentru a fi utilizate împotriva țintelor de pe uscat și de pe mare.
„Fregata (FFG) are aproximativ 140 de metri lungime, ceea ce o face cea mai mare navă de război construită vreodată în Coreea de Nord”, se arată într-o analiză realizată de Joseph Bermudez Jr. și Jennifer Jun de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS).
Pentru comparație, distrugătoarele clasei Arleigh Burke ale Marinei americane au o lungime de aproximativ 153 metri, iar fregatele din clasa Constellation, aflate în construcție, vor avea o lungime de 151 de metri.
Existența acestei nave de război nu este o surpriză
Regimul lui Kim este angajat într-un proces accelerat de modernizare a forțelor armate, dezvoltând o gamă variată de arme noi și testând rachete balistice intercontinentale capabile să atingă aproape orice punct de pe teritoriul Statelor Unite.
Coreea de Nord a reușit acest lucru în ciuda sancțiunilor impuse de Organizația Națiunilor Unite, care limitează strict accesul regimului la materialele și tehnologia necesare pentru dezvoltarea acestor arme.
Totuși, apropierea de Rusia, începută odată cu declanșarea războiului din Ucraina, ar putea ajuta Coreea de Nord să depășească aceste sancțiuni ONU, spun analiștii.
Kim Duk-ki, un amiral sud-coreean în retragere, a declarat că este de părere că Moscova ar putea furniza tehnologia pentru sistemele de rachete ale fregatei.
Imagini cu nava au apărut într-un reportaj difuzat anul trecut de Televiziunea Centrală Coreeană, controlată de stat, în cadrul sesiunii plenare de sfârșit de an a Partidului Muncitorilor aflat la guvernare. În imagini, liderul Kim inspecta construcția navei.
Imaginile din videoclipul difuzat de Televiziunea Centrală Coreeană (KCTV) sugerează că nava de război ar putea fi echipată cu tipuri de armament întâlnite în marinele moderne, inclusiv cu celule de lansare verticală care pot fi folosite pentru a lansa o varietate de rachete.

Analiștii au observat, de asemenea, că nava pare să fie pregătită pentru a fi dotată cu un radar cu antenă, capabil să urmărească amenințările și țintele mai rapide și mai precise decât permiteau până acum sistemele cunoscute ale Coreei de Nord.
Cu toate aceste indicii privind capacitățile avansate de luptă, analiștii avertizează că este necesară prudență înainte de a trage concluzii.
Provocarea construirii navelor de război
Aproape orice constructor naval poate realiza corect carcasa și sistemele de propulsie, a declarat Carl Schuster, fost căpitan în Marina SUA și analist cu sediul în Hawaii.
„Totuși, navele de război moderne reprezintă o provocare de integrare a sistemelor de comunicații, electronică, armament, dar și a tehnologiilor de senzori electronici și acustici – ceea ce nu se realizează atât de ușor”, a spus el.
Într-un interviu acordat pentru CNN în luna martie, parlamentarul sud-coreean Kim Byung-kee, membru al Comisiei pentru Informații din Adunarea Națională, a pus sub semnul întrebării capacitatea tehnică a Phenianului de a construi o navă de război avansată, precum și infrastructura necesară pentru a o susține.
„Operarea unei astfel de nave militare mari necesită un buget considerabil. Nu este vorba doar despre a construi o navă, ci și despre formarea unei echipe care să o opereze, iar operarea implică cheltuieli pentru echipamente și combustibil. De asemenea, o navă de război uriașă nu poate ieși singură pe mare. Așa că întrebarea este: își poate permite Coreea de Nord acest cost?”, a spus el.
Kim, amiralul sud-coreean în retragere, a fost prudent în a nu subestima cum va arăta produsul final, mai ales în ceea ce privește letalitatea acestuia.
„Dacă Coreea de Nord va echipa noua fregată cu racheta balistică hipersonică despre care a afirmat că a testat-o cu succes în ianuarie, acest lucru va produce un impact care poate schimba regulile jocului în ceea ce privește securitatea regională”, a declarat fostul ofițer naval.
După ce a analizat imaginile din satelit pentru CNN, Carl Schuster a declarat că este probabil ca mai bine de un an de lucru să fie necesar înainte ca noua navă de război nord-coreeană să poată începe testele pe mare.
„Construcția acestei nave este întârziată din cauza lipsei suprastructurii, a senzorilor și a sistemelor de armament care urmează să fie instalate”, a spus el.
Flota îmbătrânită a Coreei de Nord
Potrivit celei mai recente estimări a Agenției de Informații a Apărării din SUA (DIA), publicată într-un raport din 2021, marina nord-coreeană are aproximativ 400 de nave de patrulare și 70 de submarine. Deși este vorba despre un număr mare de ambarcațiuni, majoritatea sunt vechi și de dimensiuni reduse.
Joseph Dempsey, analist la Institutul Internațional pentru Studii Strategice, a scris într-o postare pe blog din ianuarie că Pyongyang are doar două nave principale de luptă de suprafață. Aceste fregate din clasa Najin - nave de război de 1.600 de tone care datează de la începutul anilor 1970 - sunt învechite, a scris el.
Raportul DIA a afirmat că marina nord-coreeană ar fi în mare parte redusă la apărarea de coastă în orice conflict cu Coreea de Sud sau cu Statele Unite, ambele având forțe navale net superioare. Însă, liderul nord-coreean Kim a făcut presiuni pentru modernizarea flotei sale navale. Regimul dezvoltă, de asemenea, rachete lansate de pe submarine și submarinele necesare pentru a le transporta.
În luna septembrie, Kim a inspectat șantierul pentru un nou port naval.
„Acum că urmează să deținem nave de război de suprafață de mari dimensiuni și submarine care nu pot fi ancorate în facilitățile existente pentru acostarea navelor de război, construirea unei baze navale pentru operarea celor mai recente nave de război mari a devenit o sarcină urgentă”, a declarat el la acel moment.
Yu Yong-won, un parlamentar sud-coreean, a afirmat că nava aflată în construcție în șantierul naval de la Nampo este doar un exemplu al eforturilor lui Kim de a-și moderniza marina.
Un submarin cu propulsie nucleară este în construcție la un șantier naval din portul nord-coreean Sinpo, iar o altă fregată sau un distrugător se află în lucru la Chongjin, a precizat Yu.