La nivel global sunt peste doua milioane de cazuri confirmate cu noul virus si s-au inregistrat peste 130.000 de decese.
UPDATE 8.00 Bilant record de 2.569 de decese intr-o singura zi in SUA
Statele Unite au inregistrat miercuri un nou record de aproape 2.600 de noi decese in 24 de ore ca urmare a imbolnavirii cu noul coronavirus, cel mai ridicat bilant inregistrat de o tara, conform datelor anuntate de Universitatea Johns Hopkins, informeaza AFP.
Astfel, pe teritoriul SUA, in intervalul orar 20.30 marti - 20.30 miercuri s-au produs 2.569 de decese, conform sursei citate.
Aceste morti cresc bilantul total al deceselor la 28.326.
In SUA au fost diagnosticate 637.000 de cazuri imbolnavire cu noul coronavirus, cel mai mare numar de cazuri inregistrate oficial pe glob.
Pana in prezent au fost efectuate aproximativ 3.2 milioane de teste.
UPDATE 7.55 Peste 17.000 de morti in Franta
Cel putin 17.167 de persoane au murit din cauza noului coronavirus in Franta, de la inceputul lunii martie, potrivit bilantului oficial prezentat miercuri seara de directorul general al Sanatatii, Jerome Salomon, care a anuntat o scadere a numarului de spitalizari pentru prima data de la inceputul epidemiei, relateaza AFP.
In detaliu, 10.643 de persoane au murit din cauza COVID-19 in spital si 6.524 in caminele de batrani. Aceasta reprezinta o crestere accentuata (+1.438) fata de bilantul de marti.
Cu toate acestea, pentru prima data de la inceputul epidemiei, numarul pacientilor spitalizati a scazut, fiind cu ″513 persoane spitalizate mai putin″, comparativ cu marti, datorita ″externarilor care sunt numeroase″, a mentionat oficialul francez.
UPDATE 7.50 In Turcia s-au inregistrat din nou peste 100 de morti in 24 de ore
In Turcia s-au inregistrat miercuri pentru a doua zi consecutiv peste 100 de decese cauzate de noul coronavirus, a carui raspandire s-a accelerat tara in ultimele zile, relateaza AFP.
De marti seara pana miercuri seara, 4.281 de persoane au fost testate pozitive pentru COVID-19 si 115 pacienti si-au pierdut viata, a anuntat miercuri seara ministrul Sanatatii, Fahrettin Koca.
Bilantul oficial in Turcia este acum de aproape 70.000 de cazuri, dintre care 1.518 decese.
Confruntata cu o crestere accentuata a numarului de cazuri, tara a intensificat masurile pentru a incerca sa tina sub control pandemia.
Dupa inchiderea scolilor, suspendarea zborurilor si interzicerea adunarilor, Turcia a decretat saptamana trecuta masuri de izolare obligatorii in fiecare weekend in cele mai mari 30 de orase din tara.
Situatia in Europa
Peste un milion de cazuri de infectare cu coronavirus au fost diagnosticate, oficial, in Europa, adica mai bine de jumatate din totalul la nivel mondial, insa, numarul real este probabil mult mai mare, pentru ca nivelul de testare variaza de la o tara la alta.
Marea Britanie a ajuns la aproape 13.000 de decese, insa acest bilant sumbru nu ii include si pe cei care s-au stins in afara spitalelor.
Pe de alta parte, in Danemarca, elevii de ciclu primar au revenit la scoala.
Si Germania anunta masuri de relaxare a carantinei, cu incepere din 4 mai, insa interdictiile pentru evenimentele cu public numeros vor continua pentru nemti, pana pe 31 august, cel putin.
Cancelarul german Angela Merkel a dat tonul planurilor de relaxare a restrictiilor impuse de epidemia de coronavirus. Regulile pentru distantarea sociala vor ramane in vigoare pana pe 3 mai, dar oamenii sunt avertizati sa poarte masti cand ies din case.
Fred Pleitgen, CNN: „Cancelarul german Angela Merkel a spus deja ca orice relaxare a restrictiilor va avea loc foarte gradual si va avea loc doar daca nu va exista o noua crestere a cazurilor de coronavirus. Intre timp, Uniunea Europeana spune ca tarile europene ar trebui sa aiba eforturi coordonate pentru a depasi masurile de carantina.”
Guvernul britanic a promis ca va face tot posibilul sa apere vietile celor din caminele pentru varstnici si a anuntat ca toti rezidentii si ingrijitorii care au simptome vor fi testati pentru coronavirus.
Managerul unui astfel de asezamant unde sase rezidenti au murit de Covid, in opt zile, s-a autoizolat in propriul birou.
Echipat regulamentar, in combinezon, premierul spaniol Pedro Sanchez a dorit sa vada personal cum s-a reluat activitatea industriala si a vizitat o fabrica de facut masti, aflata intr-un fost magazin.
La Madrid se aude din nou zgomotul pickamerelor de pe santiere, dar si vocile celor care se tem ca relaxarea partiala a restrictiilor este prematura si primejdioasa.
Peter Drobac, medic: „Oricine va incerca sa ridice carantina mai devreme de cateva luni isi va asuma un mare risc.”
Presedintele Cataloniei a catalogat decizia de a permite revenirea la munca a 300.000 de lucratori drept nesabuita si chiar iresponsabila.
Expertii spun insa, ca e absolut necesara testarea tuturor celor cu simptome si a celor cu care au venit in contact.
Scott McLean, CNN: „Se fac 20.000 de teste pe zi. E suficient?”
Peter Drobac, medic: „Nu! Proportional vorbind, Spania face jumatate din numarul de teste care se fac in Germania si chiar mai putine decat Coreea de Sud.”
Premierul danez Mette Frederiksen a mers la o scoala unde copiii de ciclu primar au revenit la cursuri.
Pe de alta parte, pe retelele de socializare si pe site-urile unor publicatii din Rusia au aparut imagini cu multimi de oameni la intrarea in statiile de metrou si ambuteiaje pe autostrazi la intrarea in Moscova. Totul dupa intrarea in vigoare a noului sistem pentru controlarea miscarii locuitorilor capitalei ruse, menit sa contribuie la limitarea raspandirii virusului.
Situatia in SUA
In Statele Unite, numarul deceselor din cauza Covid-19 a depasit 27.000, iar in statul New York purtarea mastilor a devenit obligatorie in public.
Autoritatile raman in alerta, mai ales ca un expert al Centrului de Prevenire si Control al Bolilor a atras atentia ca Statele Unite s-ar putea confrunta cu un al doilea val al pandemiei, la iarna.
O imagine vorbeste cat o mie de cuvinte, o imbratisare intre doi asistenti, sot si sotie, in costumele de protectie. Este cazul a doi paramedici din Statele Unite, dintr-un spital din Florida, fotografiati de un coleg, dupa o tura foarte lunga si grea. Imaginea a dat ocolul internetului si acum este inspiratie pentru milioane de oameni de pe tot globul.
Paramedic: „Simtim ca este doar un simbol pentru ca toti trecem prin acelasi lucru in acest moment si este un simbol al sperantei si iubirii. Ceea ce este important este sa fim impreuna, sa lucram impreuna si sa ne sustinem intotdeauna unul pe altul.”
In New York, unde pandemia a facut ravagii, un grup de voluntari are grija de oamenii strazii. In fiecare zi, acesti adevarati ingeri pazitori, trec pe la cei nevoiati si le lasa cate ceva de mancare.
Voluntar: „Asta facem cand oamenii au probleme, venim si avem grija de ei. Este tot ce avem nevoie. Acesti oameni sunt ca niste ingeri, sunt ingeri.”
In fiecare zi, oamenii reusesc sa faca si sa duca peste 100 de sandvisuri pentru oamenii strazii. Nu este mult, dar gestul lor nu a trecut neobservat.
Voluntar: „Incep la ora 7 dimineata cu cumparaturile, merg la un magazin care imi ofera reduceri, pentru ca au aflat ce fac, iar apoi am o mica linie de productie in bucataria micului meu apartament din New York.”
Pe unele pachete sunt trecute chiar numele unor oameni generosi, care au donat bani pentru cauza lor.
Voluntar: „In vremuri de criza, omenirea da tot ce are mai bun din ea si sunt oameni in tot orasul, in toata tara si in toata lumea care, practic, isi risca viata pentru a avea grija de alti oameni si asta este incredibil.”
Pe fondul acestei tragedii americane in desfasurare, expertii avertizeaza ca pericolul ar putea fi si mai mare decat se crede.
Robert Redfield, expert Centrul pentru Preventia Bolilor: „Persoanele care dezvolta anticorpi vor avea imunitate. Intrebarea este: Cat timp? Dar aceasta va fi principala intrebare la care vom raspunde de acum pana anul viitor, cand este foarte probabil sa avem o alta batalie cu acest virus, care va reveni. Si vom avea o alta batalie frontala si agresiva cu virusul, iarna viitoare.”
Si cercetatorii de la institutul de sanatate publica de la Harvard avertizeaza ca noul virus inca reprezinta o amenintare serioasa, astfel ca masurile de distantare sociala si inchiderea scolilor ar putea fi necesare, pentru perioade intermitente de timp, cel putin pana in 2022.
Intre timp, presedintele Trump s-a lansat intr-un lung si violent rechizitoriu contra Organizatiei Mondiale a Sanatatii, o agentie a ONU cu sediul la Geneva. I-a reprosat din nou “erori” si faptul ca a fost “prea apropiata de China” in tentativele Beijingului de a minimaliza pericolul pandemiei de coronavirus.
Donald Trump: „Este foarte partinitoare fata de China. I-am spus presedintelui chinez Xi ca Organizatia Mondiala a Sanatatii ii tine partea Chinei. Nu poti face asta! Nu e corect! Cand noi cheltuim 500 de milioane de dolari si cheltuielile Chinei sunt de 38 de milioane, 34 de milioane, 40 de milioane, 42 de milioane. Nu e vorba de bani neaparat, dar nu e corect.”
OMS trebuie sa se organizeze in fata noii realitati financiare, pentru a rezista impactului.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, director OMS: „Statele Unite ale Americii a fost un prieten indelungat si generos al OMS si speram ca va continua sa fie asa. Regretam decizia presedintelui Statelor Unite de a opri finantarea catre Organizatia Mondiala a Sanatatii.”
Decizia presedintelui Trump a fost criticata de lideri mondiali, dar si de alte personalitati, printre care Bill Gates, a carui fundatie contribuie anual cu 200 de milioane de dolari la bugetul OMS.
sursa: stirileprotv.ro