Coronavirus in lume, LIVE UPDATE 30 aprilie. Conform celui mai recent bilant mondial, peste 3,19 milioane de oameni sunt infectati cu coronavirus, iar cel putin 227.000 au murit.
Marea Britanie r amane tara europeana cu cel mai mare numar de victime din cauza COVID-19 de la o zi la alta, iar bilantul total a ajuns la peste 26.000 de morti. De miercuri, Regatul a inceput sa contabilizeze si decesele din afara spitalelor.
In unele tari, cum ar fi Germania, rata de infectare ramane ridicata si expertii lanseaza tot mai apasat semnale cu privire la riscurile unui al doilea val.
Virusul a ucis pana acum, peste 130.000 de europeni, dintre care trei sferturi sunt in Italia, Spania, Franta, si Marea Britanie.
UPDATE 8:10 - Marea Britanie aduna la bilantul zilei si decesele din afara spitalelor
Pentru prima oara de la inceputul pandemiei, autoritatile britanice au adaugat la bilantul zilei si decesele inregistrate in afara spitalelor: aproape 4.000 de morti la domiciliu si in casele de batrani. Regatul a anuntat ca va extinde testarea pentru coronavirus la cateva milioane de oameni.
Pandemia de coronavirus ramane principala prioritate in Marea Britanie, dar autoritatile se tem ca va provoca, indirect, o crestere a deceselor din cauza altor afectiuni. Asta pentru ca multi oameni au renuntat la investigatii medicale de teama ca ar putea lua virusul din spital.
Prof. Peter Johnson, NHS National Clinical Director for Cancer: „Nu am oprit tratamentele pentru cancer, dar am observat o reducere mare a numarului celor care vin la analize. Am vrea sa schimbam asta, pentru ca sistemul medical e deschis (si pentru aceste cazuri, n.r.).”
UPDATE 8:00 - Italia e pregatita pentru al doilea val al pandemiei
Italia e pregatita pentru al doilea val al epidemiei, spun oficialii din sistemul sanitar. Spitalele au in stocuri de doua ori mai multe ventilatoare si paturi la terapie intensiva decat au nevoie in acest moment.
Domenico Arcuri, comisar special pentru coronavirus: „Suntem echipati sa rezistam unor varfuri (ale pandemiei, n.r.) chiar mai mari decat cele din prima faza. Nimeni nu poate rezista in fata apocalipsei, dar cu totii credem ca nu se va intampla.”
De luni, aproape 2,7 milioane de italieni se vor intoarce la munca. Potrivit statisticilor din peninsula, cel putin 15% dintre ei vor avea nevoie sa foloseasca mijloacele de transport in comun.
Autoritatile au inceput deja sa testeze in tramvaie, autobuze si metrouri, cum poate fi respectata distantarea sociala. In ceea ce priveste taxiurile, pe langa masti si manusi, soferii trebuie sa respecte si alte reguli.
Walter, taximetrist: „Nimeni nu are voie sa stea pe scaunul din dreapta, iar in taxi au voie sa urce maximum doua persoane daca nu fac parte din aceeasi familie. Daca sunt din aceeasi familie, pot sa urce maximum 3. Apoi mai avem montat si acest paravan pe care il vedeti aici, destul de modern, care a costat 250 de euro.”
UPDATE 7:50 - Ungaria va ridica gradual restrictiile, mai intai in zonele rurale
Ungaria va ridica gradual restrictiile, mai intai in zonele rurale, unde s-a inregistrat un numar mai mic de cazuri. Budapesta ramane in carantina, spune premierul Viktor Orban.
Viktor Orban, premierul Ungariei: „Magazinele pot fi deschise cu program normal. Terasele restaurantelor si cafenelelor pot fi deschise. Plajele in aer liber vor putea fi vizitate. Cu toate astea, pastrarea unei distante de 1,5 metri si purtarea mastilor de protectie va fi obligatorie in magazine si in transportul public.”
UPDATE 7:40 - 250 de romani angajati intr-un abator din Germania, confirmati cu coronavirus
In Germania, rata de infectare a luat din nou amploare. Printre cei recent imbolnaviti se numara 250 dintre cei 500 de romani angajati ai unui abator din landul Badden-Wurttemberg.
Romanii testati pozitiv au fost cazati in 3 spatii de carantina de langa oras, iar starea lor de sanatate este monitorizata constant de oficiul de sanatate publica local.
Potrivit Ministerului Roman de Externe, angajatii sunt platiti pe perioada carantinei sau a unei eventuale internari.
UPDATE 7:30 - Numarul de decese la mia de locuitori din Suedia, mai mic decat al primelor 6 tari din Europa
O situatie aparte ramane in Suedia, unde guvernul s-a ferit sa impuna restrictii drastice si nu a emis deja celebrul ordin de a sta acasa.
Suedezii au un numar de decese la mia de locuitori mai mic decat primele 6 tari din Europa, iar increderea in liderii lor ramane la cote ridicate. Un suedez chiar si-a tatuat chipul epidemiologului-sef al tarii, in semn de respect.
Gustav Lloyd Agerblad, iubitor de tatuaje: „Pentru mine, Anders Tegnell e imaginea COVID-19 in 2020. Cred ca s-a descurcat intr-un fel admirabil.”
UPDATE 7:20 - 2.500 de morti in 24 de ore in Statele Unite
Statele Unite au inregistrat in ultimele 24 de ore peste 2.500 de decese suplimentare legate de noul coronavirus, potrivit bilantului afisat miercuri la ora locala 20.30 (joi, 00.30 GMT) de Universitatea Johns Hopkins, noteaza AFP.
Dupa doua zile de incetinire duminica si luni, acest nou salt (de 2.502 decese) ridica bilantul american la 60.853 de morti in total de la inceputul pandemiei, potrivit datelor actualizate continuu de universitate.
De departe cea mai afectata tara, Statele Unite, care au depasit luni pragul de un milion de cazuri diagnosticate cu COVID-19, numara aproape o treime din cazurile inregistrate in intreaga lume.
Coronavirusul “va pleca”, a afirmat miercuri la Casa Alba presedintele american, Donald Trump.
“Va pleca, se va duce, va fi eradicat”, a sustinut el, fara sa precizeze cum.
UPDATE 7:10 - Donald Trump isi va relua vizitele saptamana viitoare
Donald Trump a anuntat miercuri ca saptamana viitoare isi va relua vizitele in Statele Unite si ca este nerabdator sa tina mitinguri electorale “nebune” imediat ce va fi posibil, noteaza AFP.
Presedintele le-a spus jurnalistilor ca se “bucura” sa mearga in Arizona saptamana viitoare, prima sa vizita prin Statele Unite de cand pandemia de coronavirus a oprit activitatea tarii.
Deplasarea sa in acest stat din Vestul SUA este consacrata relansarii tarii a carei economie a fost pusa la pamant de coronavirus. Nu va exista un miting de campanie, “deoarece este inca prea devreme” pentru evenimente in stadioane pline, a explicat miliardarul republican de la Casa Alba.
In lupta pentru al doilea mandat contra democratului Joe Biden, Donald Trump si-a exprimat speranta ca va tine din nou adunari ″intr-un viitor nu prea indepartat”.
“Sper ca vom putea face frumoase mitinguri ca in trecut de 25.000 de persoane unde sa innebunim cu totii pentru ca ne iubim tara”, a pledat el.
Donald Trump a spus ca nu-si poate imagina un miting unde trei sferturi din scaune sa fie goale.
UPDATE 7:00 - Ciprul anunta relaxarea masurilor de izolare
Presedintele cipriot, Nicos Anastasiades, a declarat intr-un discurs la televiziune ca acest plan va debuta la 4 mai cu reluarea activitatii principalelor santiere de constructie si redeschiderea magazinelor si pietelor.
Intr-o prima faza, centrele comerciale, parcurile, falezele, plajele si locurile de joaca vor ramane inchise.
Sectorul public isi va relua activitatile, incadrat de masuri stricte de distantare sociala.
In izolare la domiciliu de la sfarsitul lui martie, cipriotii au dreptul la o singura autorizatie de iesire pe zi, obtinuta prin SMS. Cu incepere de la 4 mai, ei vor putea beneficia de trei autorizatii pe zi.
Interdictia de circulatie pe timpul noptii va ramane in vigoare, dar va incepe de la orele 22.00, cu o ora mai tarziu.
Cu incepere de la 21 mai, restrictiile de miscare ar urma sa fie ridicate, potrivit presedintelui tarii, ca si alte masuri, in functie de recomandarile expertilor in domeniul sanatatii, pentru a evita al doilea val de contaminare.
Cafenele, restaurantele si barurile in aer liber ar putea astfel sa redeschida, ca si saloanele de coafura si de infrumusetare. Elevii din ultimul an de la scolile de stat si private vor putea reveni la cursuri de la 11 mai.
Plajele vor fi accesibile de la 1 iunie, ca si serviciile religioase.
Republica Cipru a inregistrat oficial 843 de cazuri de COVID-19, dintre care 15 morti, de la 9 martie.