Bilantul epidemiei de coronavirus a ajuns la peste 1.486 de morti si cel putin 65.000 de persoane infectate. In ultimele 24 de ore, numarul deceselor a crescut cu 116 cazuri, iar autoritatile din China iau masuri tot mai drastice.

Pe plan mondial se inregistreaza peste 500 de cazuri confirmate in peste 25 de tari.

In China, in anumite orase din provincia Hubei, autoritatile au impus reguli care ar fi trebuit aplicate doar in caz de razboi. Oamenii nu mai au voie sa iasa din case si sunt amenintati cu inchisoarea daca incalca ordinul.

Xu Min, locuitor din districtul Zhangwan: „Avem oameni din comitetul de cartier si personal de securitate care pazesc intrarea in cartier. Nu are un impact prea mare asupra vietii noastre, doar ca nu mai avem voie sa iesim din cartier. Cei din comitet ne cumpara legume si mancare.”

Pentru a-i ajuta pe pacienti, 4.000 de doctori militari au fost trimisi in Wuhan. Primii 1.400 dintre ei au ajuns deja in epicentrul epidemiei cu avioane militare. In spitalele de campanie construite la inceputul lunii, bolnavii isi impartasesc experientele prin intermediul inregistrarilor video care devin virale pe internet imediat.

Localnic: „Acum e 7 si jumatate dimineata. Se poate vedea ca parul meu e uleios, nu l-am spalat. O sa va fac turul, ca sa vedeti situatia reala in interiorul spitalului provizoriu.”

Medicii si asistentele incearca sa le ridice moralul pacientilor si ii invata cum sa-si intareasca imunitatea.

Medic: „Nu stati in pat toata ziua, face rau organismului daca stati intinsi prea mult. Dar, daca nu va simtiti bine, anuntati-le pe asistentele care se ocupa de voi. Si va rugam, schimbati-va ocupatia, ascultati muzica sau cititi carti pentru o vreme. Protejati-va si faceti miscare. Nu va ganditi la voi ca la niste pacienti.”

Covid-19 a fost pe agenda ministrilor sanatatii din Uniunea Europeana. Una dintre consecintele epidemiei ar putea fi o penurie de medicamente in Europa, in contextul in care multe dintre substantele chimice folosite in produsele farmaceutice sunt fabricate in China, chiar in provincia Hubei. Oficialii europeni iau in calcul si efectele negative asupra economiei.

Paolo Gentiloni, comisarul european pentru Economie: „Impactul epidemiei asupra sanatatii publice, a vietii oamenilor si a activitatilor economice ramane incert. Totul va depinde de durata epidemiei, de masurile de izolare si de masurile luate de China.”

Una dintre masurile pe care le are Uniunea in vedere este inchiderea granitelor, cel putin pentru oamenii care vin din state afectate de epidemie.

Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sanatate: „In acest moment nu e niciun motiv pentru a impune restrictii de calatorie si comert pentru tarile care sunt afectate si sper ca tarile membre vor adera la asta. Bineinteles, aceste decizii vor fi mereu de competenta statelor membre.”

Coreea de Nord nu a raportat niciun caz de infectare, dar Kim Jong Un a impus legea martiala pentru a bloca raspandirea coronavirusului pe teritoriul tarii. Potrivit unui ziar din Coreea de Sud, un oficial nord-coreean, suspect de infectare, a fost executat dupa ce a parasit zona de carantina. Decizia de a merge la o baie publica, unde ii putea pune in pericol de infectare pe altii, i-a fost fatala.

Sursa: