Numărul uriaș de turiști și explozia consumului de droguri au împins serviciul de ambulanță din Ibiza în pragul colapsului, scrie adevarul.ro.
Serviciul de ambulanță din Ibiza se confruntă cu o criză fără precedent, alimentată de valul uriaș de turiști care frecventează cluburile de noapte și consumă droguri ieftine. Potrivit The New York Times, în plin sezon estival, peste un sfert dintre pacienții transportați de ambulanță sunt petrecăreți, majoritatea străini, care au suferit diverse reacții după consumul de substanțe în cluburi.
Apelurile la urgență sunt neîntrerupte, la orice oră din zi și din noapte. „Sunt zile în care suntem atât de ocupați încât de-abia ai timp să te oprești să mănânci sau să bei o cafea”, a declarat Pablo Roig, un tehnician de ambulanță în vârstă de 47 de ani.
Colegul său, Jose Manuel Maroto, în vârstă de 52 de ani și reprezentant al sindicatului tehnicienilor medicali, confirmă situația alarmantă: „Uneori, mergem la același club de noapte de trei sau patru ori într-o singură noapte. Sunt cluburi de unde trebuie să ridicăm câte un pacient intoxicat în fiecare zi”.
O problemă sistemică, agravată de turismul de masă
Ibiza atrage anual peste 3,3 milioane de turiști, fiind unul dintre pilonii industriei turistice din Spania. Însă popularitatea insulei vine cu un cost ridicat. Criza ambulanțelor este doar una dintre numeroasele consecințe ale turismului excesiv care afectează întreaga Europă. Recent, în Spania, Italia și Portugalia au avut loc proteste împotriva turiștilor, localnicii acuzând creșterea prețurilor și presiunea uriașă pusă pe serviciile publice.
Ibiza este recunoscută ca destinație emblematică a vieții de noapte încă din anii ’70, când cluburile au început să apară în umbra dictaturii lui Franco, promovând o cultură hippie și libertină.
Prețuri uriașe la băuturi, droguri la liber: o combinație periculoasă
În timp ce prețul biletelor de intrare în supercluburi poate depăși 100 de euro, iar un singur pahar de băutură ajunge la 25 de euro, mulți turiști aleg să consume droguri ca alternativă mai ieftină. „Prețul tot mai mare pentru a intra în supercluburi și valul de droguri experimentale ieftine care au invadat piața din Ibiza contribuie direct la actuala criză”, a explicat Maroto, care lucrează în serviciul de ambulanță de 32 de ani.
Deși consumul de droguri este ilegal pe insulă, ecstasy, cocaină, „tusi” (cocaina roz), amfetaminele, psihedelicele și ketamina circulă în mod liber printre turiști. „Acum, ketamina este populară”, a mai spus Maroto.
În fiecare noapte, pe insulă sunt disponibile doar opt ambulanțe și unități mobile de terapie intensivă, care trebuie să răspundă la aproximativ 70 de apeluri de urgență. Intervențiile nu sunt întotdeauna ușoare, iar echipajele sunt adesea confruntate cu reticența prietenilor pacienților de a oferi informații, de teamă să nu fie trași la răspundere pentru consumul ilegal. „Uneori avem de-a face cu agresiuni atât verbale, cât și fizice”, a povestit Roig.
Sistemul public de sănătate, pus la zid
Toate serviciile medicale din Spania sunt gratuite pentru rezidenți, însă turiștii reușesc adesea să primească îngrijiri fără să plătească, ceea ce amplifică presiunea asupra sistemului public de sănătate.
„Este nedrept ca niște cluburi de noapte care câștigă milioane de dolari pe an să arunce această problemă asupra sistemului public de sănătate”, a subliniat Maroto. „În final, factura o plătesc locuitorii insulei”.