În vreme ce partenerii comerciali ai SUA au salutat vestea bună a suspendării taxelor, sugerând că negocierile sunt cea mai potrivită soluție, observatorii încearcă încă să ghicească argumentele administrației Trump. Un lucru cert: economiștii avertizează că tulburările deja create de abordarea beligerantă a lui Trump vor avea efecte negative ca urmare a incertitudinii și neîncrederii ce planează asupra relațiilor comerciale ale SUA, scriu Financial Times, New York Times și Reuters, scrie hotnews.ro. 

Donald Trump a anunțat miercuri că suspendă pentru 90 de zile taxele vamale radicale pe care le-a impus săptămâna trecută tuturor partenerilor comerciali majori ai SUA, o veste bună pentru bursele mondiale, care și-au revenit parțial după câteva zile de derută.

În același timp, Trump a majorat taxele pentru China la 125%, escaladând războiul său comercial cu a doua mare economie a lumii.

Suspendarea așa-numitelor taxe vamale reciproce este doar cea mai recentă dintr-o serie de decizii bulversante luate de președintele american ca parte a politicii sale comerciale haotice.

De ce a suspendat Trump taxele?

Nu doar că amploarea și dimensiunea taxelor impuse de SUA principalilor săi parteneri comerciali au declanșat o vânzare globală a acțiunilor, dar scăderea bursei și haosul generat au atras critici rare la adresa lui Trump din partea congresmenilor republicani, scrie Financial Times.

Mai mulți finanțiști miliardari au criticat, de asemenea, taxele, inclusiv unii dintre cei mai mari susținători ai partidului republican. Inclusiv Elon Musk.

În culise, oamenii din echipa lui Trump s-au temut că panica financiară ar putea scăpa de sub control și ar putea devasta economia.

Secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, și alte persoane din echipa președintelui, inclusiv vicepreședintele JD Vance, au făcut presiuni pentru o abordare mai structurată a conflictului comercial, care să se concentreze pe izolarea Chinei.

În cele din urmă, piețele au fost cele care l-au determinat să schimbe direcția. Tulburările economice, în special creșterea rapidă a randamentelor obligațiunilor de stat, l-au convins să ia decizia, scrie New York Times.

Explicându-și decizia de miercuri, Trump s-a referit la declinul pieței bursiere globale. 

„Trebuie să ai flexibilitate”, a declarat el reporterilor.

Jamieson Greer, reprezentantul comercial al SUA, a aflat de decizia lui Trump chiar în timp ce apăra taxele în fața unei comisii din Camera Reprezentanților.

„Cine este la conducere?”, a întrebat Steven Horsford, reprezentant democrat din Nevada, la câteva momente după ce Trump a anunțat suspendarea.

„Președintele Statelor Unite este la conducere”, a răspuns Greer.

Ce taxe au rămas în vigoare?

În prezent, SUA aplică totuși o taxă de bază de 10% la importurile din toate țările, inclusiv UE, cu scutiri pentru unele produse precum cupru, cherestea, produse farmaceutice, lingouri, energie și minerale care nu se găsesc în SUA.

Automobilele și piesele auto au scăpat, de asemenea, de taxa de 10% – dar rămân supuse unei taxe separate de 25% introduse de Trump luna trecută.

Mexicul și Canada au evitat cea mai gravă parte a regimului de taxe reciproce, însă Washingtonul a aplicat luna trecută taxe de 25% tuturor importurilor de la cei doi vecini, care nu au respectat termenii acordului lor de liber schimb din 2020, USMCA.

Casa Albă a confirmat miercuri că taxa de 25% va rămâne în vigoare.

Taxele de 25% pentru toate importurile de oțel și aluminiu în SUA vor rămâne în vigoare, iar investigațiile care ar putea duce la aplicarea de taxe pentru cupru și cherestea continuă.

Președintele ar putea, de asemenea, să își respecte promisiunile de a introduce taxe pentru cipuri și produse farmaceutice.

Ce se întâmplă după 90 de zile?

Trump a declarat că peste 70 de țări stau la coadă pentru a încheia acorduri cu Washingtonul.

Pentru a evita un scenariu în care taxele să reapară în 90 de zile, Casa Albă va încerca să încheie rapid acorduri cu privire la taxele „reciproce” suspendate, inclusiv cu privire la țări cu o producție intensivă, precum Japonia, Coreea de Sud, Vietnam și Cambodgia.

Allie Renison, fost oficial al departamentului britanic pentru comerț, care lucrează acum la firma de consultanță SEC Newgate, a declarat că, având în vedere provocarea pe care o reprezintă derularea simultană a atâtor negocieri, o scădere mai rapidă ar fi trecerea de la taxele generale la taxe sectoriale mai bine direcționate și la scutiri de produse.

„Trump ar putea trece de la impunerea de taxe globale pentru fiecare țară la un sistem bazat pe taxe specifice pentru fiecare produs, care ar putea fi mai ușor de gestionat pentru producători și ar putea viza barierele comerciale neloiale asupra anumitor produse”, a adăugat ea, citată de Financial Times.

Ce se întâmplă cu taxele impuse UE?

Decizia lui Trump de a suspenda taxele a fost un pas important spre stabilizarea economiei globale, a declarat joi președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Von der Leyen a spus că blocul rămâne angajat în negocieri constructive cu Statele Unite, cu scopul de a realiza „un comerț fără fricțiuni și reciproc avantajos”.

„Acesta este motivul pentru care am pledat în mod constant pentru un acord cu taxe zero între Uniunea Europeană și Statele Unite”, a spus ea.

UE a propus SUA reducerea la zero a taxelor vamale pentru bunurile industriale, în vreme ce a pregătit însă, pentru scenariul în care negocierile nu funcționează, o serie de taxe vamale reciproce, care ținteau importurile din statele republicane.

Trump a declarat că ideea reducerii la zero a taxelor este bună, dar nu suficientă, și a spus că Europa ar trebui să cumpere energie din SUA, un lucru pe care europenii îl propuseseră de la bun început.

Europa începuse deja să cumpere gaz natural lichefiat (GNL) din SUA, pe măsură ce și-a redus importurile din Rusia, după începerea războiului la scară largă din Ucraina.

UE va lua în considerare posibilitatea de a cumpăra mai mult gaz natural din SUA, a declarat comisarul european pentru energie Dan Jorgensen pentru Financial Times într-un interviu publicat joi.

De ce nu a redus Trump taxele impuse Chinei?

În vreme ce a suspendat parțial războiul comercial cu alte țări, Trump a majorat taxele impuse Chinei de la 104% la 125%.

Măsura a venit după ce Beijingul a anunțat miercuri taxe de retorsiune pentru SUA, ca răspuns la o creștere anterioară anunțată de Washington.

Secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a dat vina pe China pentru tarifele de retorsiune, amintind ce a spus în urmă cu o săptămână: „Nu ripostați și veți fi recompensați”.

În timp ce multe țări au abordat Casa Albă pentru discuții, SUA și China nu au purtat nicio negociere.

Președintele a declarat că nu anticipează noi creșteri ale taxelor pentru China, adăugând că se așteaptă ca cele două țări să ajungă la un moment dat la un acord.

Însă Beijingul a transmis administrației Trump că vede taxele ca pe o tactică de intimidare și că nu se va lăsa intimidat de acțiunile președintelui american.

Deși Trump a sugerat că președintele Xi Jinping va fi de acord să discute cu el la un moment dat, este puțin probabil ca liderul chinez să fie de acord cu o convorbire – ca să nu mai vorbim de o întâlnire – dacă oficialii nu au stabilit mai întâi contururile unui acord care ar face discuțiile mai fezabile din punct de vedere politic pentru Xi.

S-a sfârșit războiul comercial mondial?

Economiștii avertizează că tulburările deja create de abordarea beligerantă a lui Trump în ceea ce privește taxele vor avea efecte negative ca urmare a incertitudinii și neîncrederii care planează asupra relațiilor comerciale ale SUA.

Nicolò Tamberi, de la Centrul pentru politici comerciale incluzive din cadrul Universității Sussex din Regatul Unit, a declarat că incertitudinea descurajează investițiile, deoarece companiile adoptă o politică de așteptare înainte de a decide cum să își ajusteze lanțurile de aprovizionare.

„Literatura (academică) sugerează că efectele incertitudinii pot fi la fel de rele ca taxele vamale, iar aici există o cantitate uriașă de incertitudine. Așadar, chiar dacă Trump face astăzi afaceri pentru a evita impactul taxelor, poate că mâine se va răzgândi”, a spus el, citat de Financial Times.

Investitorii de pe piață pot adopta, de asemenea, o strategie de așteptare înainte de a presupune că turbulențele au luat sfârșit.

Steven Abrahams, șeful strategiei de investiții la Santander US Capital Markets, a avertizat că, fără mai multă claritate, investitorii ar putea decide să aștepte următoarele 90 de zile, în loc să intre din nou pe piață.