Comisia Europeană încearcă să pună „pe roate” Coridorul Vertical de gaze, un proiect de o importanță crucială pentru securitatea energetică a UE, care atrage și interesul SUA (cu un Trump care iubește cu precădere combustibilii fosili), însă proiectul se confruntă cu obstacole deloc de neglijat, potrivit Rador Radio România, transmite g4media.ro.

Având în vedere că mulți ani de acum încolo gazele naturale vor continua să fie supapa de siguranță pentru sistemele energetice, din cauza dependenței surselor regenerabile de energie de condițiile meteorologice, obiectivul Europei de a obține independența față de gazul rusesc necesită promovarea Coridorului, dacă nu vor exista răsturnări de situație la finalul, care se întrevede, războiului din Ucraina.

Coridorul Vertical este o rută alternativă pentru transportul gazelor naturale din Grecia prin Bulgaria și România către Moldova și Ucraina și are sprijinul fervent atât al UE, cât și al administrației SUA, cu scopul final de a reduce rapid dependența de gazul rusesc și de a consolida securitatea energetică a regiunii.

Un element vital al Coridorului este axa Grecia, Bulgaria, România. Apoi, puzzle-ul este completat de două ramuri, cea de vest (România, Ungaria, Slovacia) și cea de est (România, Moldova, Ucraina). Inițiativa implică operatorii de gaz din cele șapte țări participante, inclusiv operatorul elen DESFA, Gastrade, operatorul și managerul terminalului de GNL de la Alexandroupoli și consorțiul ICGB care administrează Interconectorul Grecia-Bulgaria.

„Blocajul” din România, Moldova, conducta greco-bulgară și gazul rusesc ieftin

În acest context, Coridorul a ajuns într-un mini-impas din cauza României și Moldovei, întrucât tarifele solicitate de cele două țări fac ca prețul de tranzit să ”decoleze”, făcând proiectul prohibitiv și nesustenabil.

În același timp, pe masa de discuții a intrat și creșterea capacității conductei interconectoare Grecia-Bulgaria, care va facilita transportul de cantități mai mari către nordul Europei de la 3 bcm (metri cubi de gaz) la 5 bcm, fără însă a se înregistra vreun progres semnificativ până în prezent.

Un obstacol semnificativ în realizarea Coridorului este și gazul rusesc ieftin (care poate deveni… și mai ieftin odată cu încetarea confruntărilor armate), ceea ce a dus la un interes nu prea puternic pentru testul de piață al DESFA privind angajarea capacității pentru următorii 15 ani. Incertitudinea de pe piața energiei împiedică părțile interesate să își asume angajamente pe termen lung, iar reticența pieței de a îmbrățișa cu căldură proiectul se reflectă și în testele de piață din alte țări.

Consultările s-au intensificat recent în condițiile în care Comisia Europeană și țările participante la proiect încercă să găsească soluții durabile pentru a pune proiectul pe traiectoria de implementare până în 2030.

Perspectivele și rolul strategic al terminalului de la Alexandroupolis

Având în vedere dificultățile și dacă proiectul va fi deblocat, Grecia (cu stația plutitoare de gaz lichefiat FSRU Alexandroupolis în prim plan) are oportunitatea de a deveni un punct de referință energetic și un coridor de transport de gaze naturale până în Ucraina și Slovacia, întrucât Coridorul Vertical deschide noi piețe și noi perspective de dezvoltare în jocul energetic, cu implicații geostrategice mai largi.

FSRU marchează extinderea inițiativei Coridorul Vertical, sporindu-și semnificativ potențialul, cu scopul de a crea un hub de comercializare a gazelor naturale în Europa Centrală și de Sud-Est.

Investiții de 600 de milioane din partea DESFA

Dacă va fi activat Coridorul Vertical, va fi posibil în timp transportul a 20-25 de miliarde de metri cubi de gaz pe an de la Sud la Nord, deschizând calea pentru ca Europa să-și reducă dependența de gazul rusesc, cu condiția ca Europa să insiste asupra acestui obiectiv…

Se estimează că investițiile, modernizări de infrastructură, extinderea rețelei, care vor deschide calea Coridorului Vertical vor ajunge la 600 de milioane euro pentru Grecia, iar DESFA a luat deja măsuri în această direcție.

Consolidarea securității energetice, diversificarea surselor de aprovizionare

Coridorul își propune să sporească securitatea energetică și să diversifice sursele de aprovizionare cu gaze naturale în regiunea Europei de Sud-Est și Centrală, permițând fluxul bidirecțional de gaze naturale de la Sud la Nord, concret, din Grecia până în Bulgaria, România, Ungaria, Slovacia, Moldova și Ucraina, prin conectarea infrastructurilor europene de transport gaze naturale și GNL existente, dar și nou-construite.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.