Ramon Abbas, cunoscut de peste 2,5 milioane de urmaritori pe Instagram sub numele de Hushpuppi, este considerat de FBI ca fiind unul dintre cei mai mari escroci din lume, care risca 20 de ani de inchisoare in SUA, dupa ce a pledat vinovat pentru spalare de bani.
BBC a consultat documentele autoritatilor pentru a descoperi cine este omul din spatele jafurilor cibernetice care a lasat mai multe victime fara milioane de dolari, in perioada in care a actionat online. La inceputurile sale, Abbas actiona din Nigeria ca un „Yahoo Boy” (escroc sentimental pe internet) si usor-usor a „evoluat” pana la „Maestrul Miliardar Gucci” ( Billionaire Gucci Master) care traia in lux in Dubai, pana sa fie arestat, in cursul anului trecut.
Barbatul de 37 de ani si-a inceput „cariera” online in Oworonshoki, o zona saraca de coasta de langa Lagos, capitala comerciala a Nigeriei.
Seye, un localnic, a declarat pentru BBC ca isi aminteste de Abbas ca lucra impreuna cu mama sa in piata Olojojo, iar tatal lui era sofer de taxi.
Seye a mai spus ca, atunci cand a crescut, lui Abbas ii placea sa epateze si sa cheltuiasca bani: „Era generos. Obisnuia sa cumpere bere pentru toti”.
Lumea a aflat apoi ca sursa bogatiei sale misterioase era criminalitatea cibernetica.
„Yahoo Boys” sunt escroci sentimentali, care si-au luat numele dupa prima platforma gratuita de e-mail disponibila in Nigeria. „Au venit cu ideea de a fura identitati. Apoi, sub identitate falsa, au pus la cale escrocherii”, a declarat dr. Adedeji Oyenuga, expert in criminalitate cibernetica la Universitatea de Stat din Lagos.
Odata ce era stabilita o relatie cu identitate falsa, escrocii romantici incepeau sa ceara bani de la iubitii din online sub diferite pretexte.
La fel ca multi Yahoo Boys, Abbas si-a diversificat activitatile infractionale. Multi au plecat in Malaezia, iar si Abbas i-a urmat, ajungand in Kuala Lumpur in 2014, apoi in Dubai, in 2017.
Hackerii nord-coreeni
Este momentul in care postarile sale de pe Instagram, dar si fraudele, au trecut la un alt nivel. In februarie 2019, el a incercat sa spele 13 milioane de euro furate de o banda de hackeri nord-coreeni de la Malta Bank of Valletta.
Abigail Mamo, director executiv al departamentului intreprinderilor mici si mijlocii din Malta, spune ca jaful a creat „haos” pe insula. Cosurile de cumparaturi pline au fost abandonate la case, odata cu blocarea sistemelor de plata. Ulterior, banca a transmis ca a reusit sa recupereze 10 milioane de euro.
„La naiba”, i-a transmis Abbas printr-un mesaj unui complice escroc, potrivit monitorizarilor facute de FBI. Iar raspunsul acestuia arata ca urmatoarea lovitura era planificata: „Urmatorul pas este gata in cateva saptamani; anuntam cand este gata. Pacat ca s-au prins, erau niste bani buni”.
Escrocheria de sute de milioane care a „picat”
In mai 2019, Abbas a fost insarcinat cu deschiderea unui cont bancar in Mexic. Urma sa primeasca 100 de milioane de lire sterline de la un club de fotbal din Premier League si 200 de milioane de lire sterline de la o firma din Marea Britanie. Niciuna dintre entitati nu este mentionata in actele judecatoresti.
Escrocheriile urmau sa fie efectuate prin Business Email Compromise (BEC). BEC functioneaza prin interceptarea platilor prin e-mailuri false care par sa provina de la o adresa care este aproape exact aceeasi cu cea a furnizorului real. Doar o singura litera sau cifra este diferita.
In acel e-mail, escrocii, care se prezinta drept furnizori care asteapta plata, spun ca au schimbat bancile, iar plata trebuie sa fie facuta intr-un alt cont. Functionarul care face plata este pacalit sa creada ca este o cerere legitima din partea furnizorului si astfel, printr-un singur click, dispar sume imense de bani.
Dar aceasta inselaciune nu a mai functionat, pentru ca bancile britanice au refuzat sa vireze bani intr-un cont din Mexic.
Jon Shilland, seful departamentului de fraude de la Agentia Nationala pentru Criminalitate din Marea Britanie, spune ca este dificil ca o retea criminala sa fie urmarita in mai multe multe jurisdictii. Acest lucru este confirmat si de avocatul Barney Almazar din Dubai. El reprezinta in jur de 25 de persoane in Emiratele Arabe Unite care au cazut victime escrocheriilor desfasurate prin BEC de Hushpuppi.
„Nu putem spune cu certitudine ca Hushpuppi se afla in spatele lor. Insa s-a facut legatura intre ele si casa in care locuia acesta in Dubai”, a spus avocatul.
O victima din Marea Britanie, care a vrut sa ramana anonima, spune ca a pierdut 500.000 de lire sterline, a fost fortata sa paraseasca Emiratele Arabe Unite si acum se confrunta cu procese penale in Dubai, din cauza datoriilor.
Frauda din Qatar
Ultima mare inselatorie a lui Abbas inainte a fi arestat in Dubai, in iunie 2020, a implicat un furt de identitate. El si-a asumat identitatea unui bancher din New York pentru a-si atrage victima, un om de afaceri din Qatar care dorea sa imprumute 15 milioane de dolari pentru a construi o scoala noua.
Intre decembrie 2019 si februarie 2020, Abbas si presupusi intermediari din Kenya, Nigeria si SUA au escrocat victima de mai mult de un milion de dolari. O parte din suma a fost spalata prin achizitionarea unui ceas in valoare de 230.000 de dolari.
Dar au aparut neintelegerile in banda de escroci. Un membru a amenintat ca va da pe fata intreaga inselatorie, pentru ca era nemultumit de banii pe care ii primea.
Abbas era hotarat sa-i inchida gura. Astfel, l-a contactat pe ofiterul de politie nigerian Abba Kyari, spunandu-i in mesaje ca vrea sa-l bage la inchisoare pe nemultumit pentru mult timp. Kyari l-ar fi arestat pe respectivul sub un motiv fals. Acum, si ofiterul este cautat de autoritatile din SUA pentru frauda, spalare de bani si furt de identitate.
Influenta lui Hushpuppi insa persista
Frauda BEC este o problema uriasa in intreaga lume. Potrivit FBI, in 2020 frauda BEC a dus la prejudicii de 1,8 miliarde de dolari.
Documentele instantei arata ca Abbas si-ar fi escrocat victimele aproape 24 de milioane de dolari in total. Dar unii cred ca valoarea reala este mult mai mare.
Pe Instagram, el renuntase la numele „Billionaire Gucci Master” si se dadea drept dezvoltator imobiliar cu aproximativ opt luni inainte de arestarea si expulzarea in SUA, unde urmeaza sa fie judecat.
„Am vazut parinti care si-au indemnat copiii sa invete cum sa devina baieti Yahoo", spune Adedeji Oyenuga, expert in criminalitatea informatica la Universitatea de Stat din Lagos.
In ciuda faptului ca in luna aprilie a pledat vinovat pentru spalare de bani, conturile de pe retelele sociale ale lui Hushpuppi au ramas live si au atras in continuare adepti.
BBC a contactat Instagram si a intrebat de ce contul lui era inca activ. Platforma a transmis pentru BBC ca a efectuat o ancheta interna si a decis sa inchida contul.
Ulterior si Snapchat a luat aceeasi masura.
Adedeji Oyenuga spune ca influenta lui Hushpuppi persista, pentru ca inca este considerat un model de urmat: „Suntem o tara in care multi tineri nu au perspective. Iar ei il vad ca pe tanar care a reusit”.
Sursa: Digi24.ro