Al Doilea Razboi Mondial a inceput pe 1 septembrie 1939, cand trupele Germaniei au invadat Polonia.
Dupa 83 de ani de la inceputul celui de-Al Doilea Razboi Mondial aducem un omagiu milioanelor de oameni care si-au dat viata in cea mai mare conflagratie mondiala.
Cel de-Al Doilea Razboi Mondial este considerat drept cel mai mare conflict, prin prisma statelor implicate si a persoanelor care au luat parte la lupte: peste 100 de milioane de oameni din peste 30 de tari.
1 septembrie 1939, inceputul celui de-al Doilea Razboi Mondial
In timp ce in cazul Primului Razboi Mondial exista opinii divergente in ceea ce priveste momentul zero, la cel de-al Doilea Razboi Mondial, istoricii au cazut toti de acord ca marea conflagratie mondiala a inceput pe 1 septembrie 1939, odata cu invadarea Poloniei de catre Germania.
In urma cu 83 de ani, trupele germane au intrat in Polonia dinspre nord, sud si vest, ajutati fiind si de Slovacia.
Hitler a lansat ceea ce este numit un razboi de tip blitzkrieg, iar polonezii nu au putut sa apere lungimea mare a granitelor, asa ca au fost nevoiti sa se retraga spre est, singura parte din care nu erau atacati.
Nazistii au lansat atacuri combinate sol-aer, cu avioane de ultima generatie si tancuri de tip Panzer. Trupele poloneze, slab echipate nu au avut nicio sansa in fata invaziei germane.
Doua zile mai tarziu, pe 3 septembrie 1939, Regatul Unit si Franta, urmate de Domioanele independente ale Commonwealth-ului Britanic- Australia (3 septembrie), Canada (10 septembrie), Noua Zeelanda (3 septembrie) si Africa de Sud (6 septembrie) au declarat razboi Germaniei.
Pactului Molotov-Ribbentrop
Pactul Ribbentrop-Molotov, cunoscut si ca Pactul Stalin-Hitler, a fost un tratat de neagresiune incheiat intre Uniunea Sovietica si Germania nazista, la Moscova, pe 23 august 1939.
Scopul declarat al acestui pact era, ca Germania nazista sa aiba mana libera sa-si asigure flancul estic in perspectiva iminentei invadari a Poloniei.
Pe 17 septembrie 1939, Armata Rosie sovietica a atacat regiunile rasaritene ale Poloniei in cooperare cu Germania.
Sovieticii ocupau zonele convenite in anexa secreta a Pactului Molotov-Ribbentrop, care impartea Europa Rasariteana intre sferele de influenta sovietica si nazista.
Armata poloneza a fost invinsa si pe 27 septembrie, Varsovia a capitulat in fata Germaniei. Ulterior, Polonia a fost impartita intre Germania si Uniunea Sovietica.
Pe 6 octombrie, Hitler a cerut pace Regatului Unit si Frantei, dar in acelasi timp a mentionat ca soarta Poloniei va fi hotarata de Germania si Uniunea Sovietica.
Dupa ce cererea a fost respinsa de catre Neville Chamberlain, prim-ministru Regatului Unit, Hitler a ordonat o ofensiva impotriva Frantei.
Germania voia sa-si ia revansa pentru pierderea razboiului din 1919-1921
Pana pe 1 octombrie, trupele germane si sovietice au ocupat in totalitate teritoriul polonez, dar guvernul polonez a rezistat.
O mare parte din soldatii armatelor terestre si aeriane poloneze au fost evacuati in Romania si Ungaria.
Romania a intors armele in al Doilea Razboi Mondial
Pe 23 august 1944 Romania a intors armele in al Doilea Razboi Mondial si s-a alaturat Natiunilor Unite in lupta impotriva Germaniei Naziste si a puterilor Axei.
Al Doilea Razboi Mondial s-a incheiat pe 2 septembrie 1945, odata cu semnarea actului privind capitularea neconditionata a Japoniei, ca urmare a bombardamentelor nucleare din 6 si 9 august de la Hiroshima si Nagasaki.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.