La inceputul lunii septembrie, Gazprom si BOTAS, compania turca de gaze, au convenit infiintarea unui hub regional de gaze in Turcia. Gazprom ar urma sa aduca gazele, iar Turcia sa le dea mai departe catre partenerii sai, dupa cum declara Vladimir Putin in urma intalnirii de la Soci cu omologul sau turc. Trei saptamani mai tarziu, OMV Petrom anunta ca va aduce gaze din Turcia in Romania, incepand cu 1 octombrie si pana in 2025, scrie hotnews.ro

Inca de la inceputul razboiului din Ucraina, tarile din UE, inclusiv Romania, au inceput sa-si faca planuri cum sa renunte la gazele din Federatia Rusa, care nu mai era un partener cu care sa faci afaceri. La momentul respectiv, pentru Romania, Rusia era singura sursa de import de gaze.

Manate de aceeasi idee de a renunta la gazele rusesti, tarile din jurul nostru si-au intarit infrastructura gaziera si au creat un circuit prin care resursele din zona caspica sa poata ajunge inclusiv in tara noastra. Mai exact, pe ruta Azerbaidjan - Georgia - Turcia - Grecia - Bulgaria - Romania.

Pentru tara noastra, ultima veriga care lipsea, interconectorul dintre Grecia si Bulgaria, a fost gata in toamna anului trecut. Primele importuri de gaze non-rusesti le-a facut Romgaz, printr-un contract cu SOCAR, compania de petrol si gaze din Azerbaidjan, contract care a fost incheiat cu o intarziere de mai multe luni.

Potrivit informatiilor HotNews.ro, cei care au pus bete-n roate atunci au fost turcii, care au cerut taxe foarte mari de tranzit. Ceea ce ne arata ca Turcia poate bloca oricand doreste livrarile de gaze caspice catre Europa.

Aceasta pozitie strategica a Turciei o transforma practic intr-o superputere pe piata regionala a gazelor, putand sa inchida si sa deschida robinetele in functie de propriile interese. Exact cum facea Rusia pana acum.

Putin si Erdogan au gandit un nou hub de gaze in Turcia

La inceputul lunii septembrie a avut loc o intalnire foarte importanta intre presedintele Rusiei, Vladimir Putin, si cel al Turciei, Recep Tayyip Erdogan, unde cei doi lideri au pus la cale mutarea hub-ului de gaze din Rusia in Turcia.

Gazprom a oferit companiei turcesti de gaze BOTAS o foaie de parcurs pentru un hub de gaze in Turcia, a declarat Putin intr-o conferinta de presa, dupa discutiile cu Erdogan.

„Rusia a fost intotdeauna un furnizor de incredere si responsabil de gaze. Intentionam sa continuam sa oferim economiei turce combustibilul ieftin, foarte eficient si ecologic. Mai mult, suntem pregatiti sa exportam gaze in tranzit prin Turcia catre consumatorii din tari terte, unde partenerii nostri sunt interesati de acest lucru”, a spus Putin, citat de Interfax.

„In acest scop s-a propus crearea unui hub regional de gaze in Turcia. Gazprom a transmis catre BOTAS un proiect de foaie de parcurs pentru implementarea proiectului. Pe agenda se afla infiintarea unui grup de lucru comun, precum si coordonarea cadrului legal pentru operatiuni si sistem, pentru licitarea si transferul de gaz achizitionat”, a adaugat Putin.

Agentia rusa aminteste ca Putin a prezentat in octombrie 2022 initiativa de a instala conducte suplimentare de gaz prin Marea Neagra care sa lege Rusia si Turcia, precum si de a crea un hub de gaze la granita UE. Hub-ul ar deveni o alternativa la alte centre, pentru a stabili pretul gazului in Europa.

OMV Petrom va importa gaze din Turcia in Romania

La trei saptamani dupa intalnirea dintre Putin si Erdogan de la Soci, OMV Petrom anunta ca a semnat un acord cu BOTAS pentru a aduce in Romania gaze din Turcia in perioada 1 octombrie 2023 - 31 martie 2025.

Este vorba de 4 milioane de metri cubi pe zi, aproape 10% din consumul Romaniei intr-o zi obisnuita de iarna.

"Gazele naturale sunt esentiale pentru o tranzitie energetica de succes. Prin contractul semnat cu BOTAS asiguram accesul la o noua sursa de gaze naturale pentru Romania si contribuim la consolidarea aprovizionarii cu energie a tarii. In plus, memorandumul va permite diversificarea accesului la GNL al Romaniei", a spus Franck Neel, membru al directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Gaze si Energie, citat intr-un comunicat al OMV Petrom.

Principala piata de destinatie a gazelor este Romania.

Totodata, cele doua companii isi vor extinde colaborarea prin intermediul unui memorandum de intelegere in domeniul gazelor naturale lichefiate (LNG), mentioneaza Petrom.

Erdogan se vede deja noul tar al gazelor

„Pretul mondial al gazelor naturale va fi stabilit in Turcia. Aproximativ 40-50% din gazele naturale care vin in Tracia vor acoperi nevoile Turciei, dar Europa asteapta acum gaze naturale de la noi”, a spus Erdogan la mijlocul lunii septembrie, potrivit jurnalistilor greci de la EnergyPress.

Erodgan a identificat pana si locul unde se va intampla totul: centrul de afaceri din districtul Atasehir din Istanbul, care ar urma sa devina o platforma atat pentru tranzactia de resurse energetice, cat si pentru metale.