In ultimele decenii, au devenit cele mai bogate state ale lumii, datorita rezervelor de petrol care le-au permis sa se transforme in adevarate oaze de bunastare in mijlocul desertului. Dar prabusirea pretului titeiului si, mai ales, pandemia le-au aruncat intr-o criza fara precedent.
Kuweitul, unul dintre cele mai bogate state din Golf in rezerve de petrol, a anuntat saptamana trecuta ca Trezoreria mai are bani pana in octombrie, urmand ca din noiembrie sa intre in incapacitate de plata, daca pretul petrolului nu isi va reveni si daca statul nu se va putea imprumuta de pe pietele locale si internationale.
Deficitul bugetar al Kuweitului a crescut cu 69% pana la 5,64 miliarde de dolari in ultimul an fiscal, care s-a incheiat la 31 martie 2020, iar Guvernul estimeaza ca in actualul an fiscal se va dubla pana la 14 miliarde dinari.
Fondul Monetar International se asteapta ca nevoile de finantare ale guvernului din Kuweit sa creasca rapid inrt-un moment in care pozitia de lichiditate se deterioreaza.
Si alte state din Golful Persic care se confrunta cu probleme similare si au recurs din ce in ce mai mult la imprumuturi, iar analistii Standard & Poor’s sustin ca regiunea va contracta imprumuturi record in acest an. Arabia Saudita, Bahreinul si Qatarul se bazeaza si ele tot mai mult pe imprumuturi pentru a-si acoperi deficitele.
De asemenea, Omanul, care devine "un punct vulnerabil in regiune ca urmare a cresterii datoriilor sale", ar putea inregistra o contractie economica de 5,3%, in timp ce deficitul ar putea sa se agraveze pana la 16,1% din PIB in acest an, de la 9,4% din PIB in 2019.
Arabia Saudita, care este in prezent cel mai mare producator de petrol din lume, se prabuseste si ea sub impactul pandemiei si anunta ca va lua masuri "dureroase" pentru a face fata crizei.
Pe fondul unei scaderi semnificative a veniturilor, in mare parte, din cauza prabusirii preturilor petrolului si a pandemiei care a inghetat activitatea economica in intreaga lume, autoritatile din Regat anunta ca va reduce drastic cheltuielile publice, subliniind ca "toate optiunile sunt luate in considerare, atata timp cat nu sunt atinse necesitatile de baza ale populatiei".
Arabia Saudita tripleaza TVA si elimina din alocatii
Ministrul Finantelor, Mohamed al Yadaan, a declarat recent ca masurile pe care le va lua Guvernul vor fi indreptate catre diminuarea cheltuielilor si prorogarea megaproiectelor la care lucreaza Arabia Saudita, in contextul programului Vision 2030 al regatului pentru diversificarea economiei dependente de petrol.
In mai, Arabia Saudita a anuntat ca va tripla taxa pe valoarea adaugata si va suspenda plata unei alocatii lunare de care beneficiau angajatii in sectorul de stat, in incercarea de a-si echilibra finantele afectate de prabusirea pretului petrolului si pandemia de coronavirus.
La fel ca si alte tari din Golful Persic, Arabia Saudita nu a introdus o taxa pe valoarea adaugata decat de la 1 ianuarie 2018, incepand cu o rata de 5% pe fondul scaderii pretului petrolului incepand din 2014. In prezent, insa, Guvernul de la Riad estimeaza ca Arabia Saudita ar putea pierde jumatate din veniturile fiscale care au legatura cu petrolul, care reprezinta 70% din totalul veniturilor regatului.
In prima parte a acestui an, Arabia Saudita a inregistrat un deficit bugetar de noua miliarde de dolari, in conditiile in care cotatia barilului de petrol a scazut cu doua treimi de la inceputul anului si autoritatile intentioneaza sa imprumute 60 de miliarde de dolari pe parcusul acestui an pentru a finanta deficitul bugetar. Dupa ce multi ani a fost excedentar, bugetul de stat al Arabiei Saudite a fost constant pe pierderi incepand din 2014.
Luna trecuta, Fondul Monetar International prognoza ca Arabia Saudita va inregistra in 2020 o contractie de 2,3% a Produsului Intern Brut.
Dubaiul mizeaza pe alcool pentru a iesi din criza
Pentru a iesi dintr-o criza economica anterioara, agravata de pandemia de coronavirus, autoritatile din Dubai au relaxat normele privind vanzarea si detinerea de bauturi alcoolice, in pofida restrictiilor de natura religioasa.
Vanzarile de bauturi alcoolice sunt utilizate ca un barometru pentru situatia economiei din Dubai, o importanta destinatie turistica din Emiratele Arabe Unite. Acelasi vanzari sunt o sursa importanta de venituri din taxe pentru familia Al Maktoum care conduce Dubaiul.
Inainte de pandemie, vanzarile de alcool demonstrau ca emiratul Dubai se confrunta cu probleme din cauza scaderii preturilor globale la energie si a crizei de pe piata imobiliara. De asemenea, Dubaiul a fost nevoit sa amane Expo 2020 pentru anul urmator, o noua lovitura pentru economia locala.
Odata cu izbucnirea pandemiei de coronavirus, cei doi mari distribuitori de bauturi alcoolice din Dubai au inceput, pentru prima data, sa livreze alcool la domiciliu, in speranta ca astfel isi vor creste vanzarile. Acum autoritatile din Dubai au decis sa modifice si sistemul prin care rezidentilor li se acorda permisiunea de a cumpara, legal, bauturi alcoolice.
Potrivit legii, rezidentii nemusulmani trebuiau sa detina un card special eliberat de politia din Dubai care le permitea sa achizitioneze, transporte si sa consume bere, vin sau tarie. In caz contrar, puteau fi amendati si arestati, chiar daca reteaua vasta de baruri si cluburi de noapte din emirat nu cereau niciodata sa vada daca clientul are un astfel de card.
Anterior, din motive religioase, angajatorii puteau sa ii impiedice pe angajatii non-musulmani sa obtina un card care le permitea sa cumpere bauturi alcoolice. De asemenea, restrictiile bazate pe salariu au fost si ele relaxate. Anterior, rezidentii puteau ocoli aceste restrictii prin calatoriile in celelalte cinci din cele sapte emirate care formeaza EAU.
Revolutie agricola in mijlocul desertului
Pandemia de coronavirus a scos in evidenta si importanta conceptului de securitate alimentara, dupa ce au crescut riscurile de aprovizionare cu produse perisabile la scara mondiala. In acest sens, Al-Badia, o ferma ultramoderna ridicata in mijlocul desertului, demonstreaza vointa Dubaiului de a demara propria sa "revolutie agricola", in ideea de a-si reduce puternica dependenta de importurile de alimente.
Emiratele Arabe Unite in general au putine resurse de apa, terenuri arabile si un mediu desertic ostil agriculturii. Problema securitatii alimentare nu se punea in urma cu cateva decenii cand Dubaiul si emiratele vecine erau locuite doar de cativa beduini care isi satisfaceau nevoile alimentare cu ajutorul curmalelor si laptelui de dromader.
Insa bogatia declansata de petrol incepand din anii 1970 a atras milioane de expati. In prezent Dubaiul numara peste 3,3 milioane de locuitori de 200 de nationalitati, iar necesitatile alimentare au crescut si s-au diversificat, scrie AFP.
La fel ca si celelalte sase state membre ale federatiei Emiratelor Arabe Unite, Dubaiul importa 90% din necesitatile sale alimentare, potrivit datelor statistice oficiale. Alimentele, in special produsele proaspete, ajung din lumea intreaga pe calea aerului, iar pe pietele din Dubai nu lipseste nimic comparativ cu cele din marile capitale occidentale. Insa intr-o regiune instabila, care se afla vis a vis de Iran, conceptul de autosuficienta alimentara a devenit un obiectiv cheie pe termen lung.
In urma cu peste zece ani, Emiratele Arabe Unite au inceput sa cumpere sau sa inchirieze terenuri agricole in strainatate, in principal in Estul Africii, in ideea de a-si garanta aprovizionarea cu alimente chiar si in perioade de criza. Insa instabilitatea politica din Africa au determinat emiratele sa se reorienteze spre Australia si Europa de Est si sa adopte si alte strategii, in special constiturea de stocuri de alimente si recursul la o agricultura de cea mai inalta tehnologie.
Dupa modelul Al-Badia, numeroase ferme moderne incep sa apara in Dubai si in emiratele vecine. Astfel Abdellatif al-Banna este un alt fermier indepedent care cultiva ananas in patru sere unde totul este controlat cu atentie, iar productia este vanduta via o platforma internet. Piscicultura se dezvolta si ea gratie unei ferme de somoni la Dubai, a carei calitate a produselor este apreciata in emirat. In ceea ce priveste cresterea animalelor, Dubaiul numara mai multe ferme de vaci care alimenteaza fabricile locale de lactate.