Bani grei, propagandă agresivă și o mașină de recrutare turată la maximum. Acestea sunt instrumentele cu care Kremlinul reușește să-și refacă armata pentru războiul din Ucraina, potrivit unor oficiali americani și europeni citați de The Wall Street Journal, scrie The Moscow Times, potrivit hotnews.ro.

Conform estimărilor americane, Rusia recrutează în prezent în jur de 30.000 de soldați pe lună, cu 5.000 mai mulți decât în vara anului trecut. Alte surse europene avansează cifre și mai mari: până la 40.000 de noi soldați lunar.

Acest ritm susținut nu doar că acoperă pierderile din Ucraina, dar permite și formarea de noi unități militare, care sunt în prezent antrenate pe teritoriul rus.

Recrutarea în masă e alimentată de bonusuri semnificative la semnarea contractului cu Ministerul rus al Apărării, costuri care ating, potrivit cercetătorului Janis Kluge de la Institutul German pentru Securitate Internațională, aproape 2 miliarde (aproximativ 24,3 milioane de dolari) de ruble pe zi.

Din această sumă uriașă, aproximativ 1,5 miliarde provin din bugetele regionale, autoritățile locale fiind presate să îndeplinească planurile venite de la Moscova. Restul de 0,5 miliarde este acoperit de guvernul federal.

Cheltuielile pentru această „mașină de recrutare” au crescut de aproape cinci ori față de aprilie 2024 și, dacă ritmul actual se menține, până la sfârșitul anului vor costa bugetul de stat 730 miliarde de ruble, adică jumătate din bugetul anual al învățământului superior și de două ori mai mult decât bugetul național pentru sănătate în 2025, notează The Moscow Times.

Anul trecut, Ministerul rus al Apărării a reușit să atragă 440.000 de persoane, adică aproximativ 1.200 oameni pe zi. Între timp, valoarea bonusurilor a crescut semnificativ, în unele regiuni ajungând până la 20.000 de dolari per soldat, o sumă mai mare decât venitul anual al multor ruși, a subliniat Likka Korhonen, directoarea Institutului pentru Economii Emergente din cadrul Băncii Finlandei.

George Barros, analist principal pentru Rusia la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din SUA, estimează că Kremlinul poate susține acest nivel de pierderi și recrutare încă 12-16 luni. Dar, pe termen lung, criza demografică și limitele bugetare vor forța Moscova să aleagă între austeritate și o posibilă nouă rundă de mobilizare generală.