Catalonia a organizat, duminica, un referendum controversat si ilegal, in urma caruia sustine ca provincia si-a castigat dreptul de a deveni independenta, in conditiile in care aproape 90% dintre cei prezenti la vot au fost in favoarea ruperii de Spania.

De ce vrea, însa, Catalonia sa se rupa de Regatul Spaniei, ce pierde si ce câstiga?
Motivul cel mai des invocat de autoritatile catalne a fost cel economic, considerând ca regiunea contribuie la bugetul national cu multi mai multi bani decât se întorc sub forma de investitii.
Catalonia este cea mai bogata regiune a Spaniei, reprezinta a cincea parte a economiei nationale si produce 25% din exporturile tarii, noteaza CNN Money.
Si are dreptate când spune ca provincia contribuie cu mai multi bani (21% din totalul taxelor la nivel national vin din Catalonia) decât primeste înapoi de la Guvernul central.
Totodata, Catalonia este foarte atractiva si pentru investitii, o treime din companiile straine care vin în Spania alegând sa investeasca în regiune. Volkswagen si Nissan au fabrici în Barcelona, ca sa dam doar doua exemple.
Ce-ar însemna, însa, ruperea Cataloniei de Spania, pentru viitorul economic al provinciei? Analistii economici sustin ca din cea mai bogata provincie a Spaniei s-ar transforma într-o tara independenta a carei economie s-ar contracta brusc si în care nivelul de trai s-ar deteriora rapid.
Cele mai mari riscuri
Cea mai mare lovitura pe care ar primi-o Catalonia în cazul ruperii de Spania ar fi aceea ca va pierde statutul de tara membra UE.
Cu doar doua saptamâni înaintea referendumului controversat de duminica, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avertizat ca o Catalonie independenta va trebui sa depuna cerere de aderare la Uniunea Europeana, aceasta politica aplicându-se oricarui stat nou.
Iar negocierile pentru aderarea la UE sunt un proces îndelungat, ce presupune respectarea tuturor standardelor si normelor UE si obtinerea aprobarii tuturor statelor membre. Adica si pe cea a Spaniei, care este de la sine înteles ca va bloca aderarea Cataloniei.
În acest moment, nu exista nicio posibilitate ca o Catalonie independenta sa intre în UE, asa cum îsi doresc sustinatorii autodeterminarii”, se arata într-o nota de cercetare a economistilor de la Berenberg Bank.
Iar fapul ca nu va fi membra UE se va traduce prin pierderi economice imense pentru Catalonia. În primul rând, nu va avea acces la piata unica europeana, pentru a-si exporta ieftin produsele. Iar o relatie comerciala cu Spania va fi impsibila. În prezent, Catalonia este cea mai bogata regiune a Spaniei pentru ca apartie de o tara membra UE, care face comert intracomunitar.
Catalonia s-ar alatura unui numar mic de tari care nu fac parte din Organizatia Mondiala a Comertului, ceea ce ar însemna ca va avea numeroase bariere în comertul international”, a spus Stephen Brown, economist la Capital Economics.
Independenta ar majora si costurile de împrumut ale noii tari de pe harta Europei. Atât Moody's, cât si  S&P au scazut ratingul Cataloniei, în 2016, iar multi investitori straini ar fi reticenti sa aduca bani într-o tara fara legaturi comerciale externe, care sa ajute exporturile.
De asemenea, pe fondul unei incertitudini pe termen scurt si mediu, generata de ruperea de Spania si reorganizarea institutionala, turismul – una dintre cele mai importante surse de bani pentru Catalonia, ar scadea dramatic, turistii peferând, cel putin într-o prima faza, alte tari mai stabile.
Cât priveste moneda nationala, Catalonia ar putea continua sa foloseasca euro fara sa faca parte din zona euro sau din UE (cum este cazul si în Andorra, San Marino sau Principatului Monaco), dar nu va avea un loc în boardul Bancii Centrale Europene.
Ce urmeaza?
Cel mai periculos fenomen pentru finantele regiunii este lipsa încrederii investitorilor.
Dupa Brexit, independenta Cataloniei ar aduce o lunga perioada de incertitudine în regiune, iar acest lucru nu este de dorit pentru sectorul privat”, spune Geoffrey Minne, economist la ING.
Desi majoritatea celor care s-au prezentat la vot la refrendumul de duminica au votat în favoarea independentei, Guvernul de la Madrid se va folosi de toate mijloacele legale de care dispune sa împiedice ruperea Cataloniei de Spania.
Premierul spaniol Mariano Rajoy a declarat, duminica seara, într-un discurs televizat, ca în Catalonia nu a avut loc un referendum pentru independenta. "Astazi nu a avut loc un referendum pentru independenta în Catalonia", a afirmat Rajoy.
El a spus ca toti spaniolii au putut vedea ca statul de drept îsi mentine forta si actioneaza cu toate resursele legale si eficient în fata oricaror provocari. Premierul Rajoy a calificat ceea ce s-a întâmplat în Catalonia drept un atac la statul de drept.
Pe de alta parte, Comisia Europeana (CE) a îndemnat luni atât Guvernul spaniol, cât si pe sustinatorii catalani ai independentei sa ”treaca rapid de la confruntare la dialog” si sa respinga recursul la violenta ca ”instrument în politica”.
”Îndemnam toti actorii pertinenti sa treaca rapid de la confruntare la dialog”, a declarat purtatorul de cuvânt al CE Margaritis Schinas într-o conferinta de presa, la Bruxelles. ”Violenta nu poate fi niciodata un instrument în politica”, a subliniat el.
Comisia nu are, însa ”vreun rol de jucat, în acest stadiu”, într-o mediere, a precizat el, în contextul în care separatistii catalani si sustinatorii referendumului au îndemnat Bruxellesul sa serveasca drept mediator. CE ”are încredere în «leadershipul» premierului Mariano Rajoy în gestionarea acestei dificile proceduri, în totalul respect al Constitutiei spaniole si a drepturilor fundamentale ale cetatenilor care sunt înscrise în ea”, a adaugat purtatorul de cuvânt.
Bruxellesul a subliniat, de mai multe zile, în timp ce tensiunile cresteau în jurul referendumului pe tema independentei Cataloniei, ca subiectul este un ”dosar intern al Spaniei, care este necesar sa fie gestionat în concordanta cu ordinea constitutionala” a tarii.
Comisia a amintit de asemnea, cu regularitate, ”doctrina” sa, si anume, în cadrul unui referendum legal, teritoriul care se declara independent, ”se va gasi în afara Uniunii Europene”.