Papa Francisc a murit la vârsta de 88 de ani. Vaticanul a anunțat că la luni, la 07:35, ora locală, liderul Bisericii Romano-Catolice „s-a întors în casa Tatălui”, la reședința sa, Casa Santa Marta. A fost primul papă latino-american din istoria Bisericii. Conform tradiției, moartea pontifului a fost confirmată de șeful departamentului de sănătate al Vaticanului și de cardinalul camerlengo, în italiană Kevin Joseph Farrell- un fel de administrator al Vaticanului, scrie BBC, potrivit hotnews.ro.
Însuși Papa Francisc a ales să reducă o parte din pompa și ceremonia funerară. În 2024, a simplificat ceea ce ar fi ritualul de înmormântare. De data aceasta, nu va avea loc vizionare privată pentru cardinali, ci doar una publică, în Bazilica Sf. Petru, după o procesiune condusă de cardinalul camerlengo.
În interiorul bisericii, însă, trupul Papei va rămâne în sicriu, care nu va fi ridicat pe un piedestal.
Papa Francisc, la fel ca predecesorul său, va fi îngropat cu câteva obiecte care simbolizează perioada sa ca Pontif Suprem și realizările sale.
Acestea sunt „pallium” , un veșmânt folosit doar de pontif și arhiepiscopi mitropolitani; „rogito” , un act care rezumă momentele importante ale pontificatului său, și pungi cu monede de argint, aur și cupru în număr egal cu anii în care a condus Biserica Catolică.
Într-un interviu din 2023, Papa Francisc a dezvăluit că avea deja pregătit un mormânt în biserica sa preferată, Bazilica Sf. Maria Major.
Bazilica găzduiește și mormintele altor papi și este situată aproape de gara principală a Romei. Chiar dacă se află pe pământ italian, biserica este considerată a fi teritoriu al Vaticanului.
După moartea Papei, cardinalul camerlengo sigilează apartamentul din Casa Santa Marta, unde a locuit
Camerlengo distruge inelul Papei, cu sigiliul folosit pentru a semna documente, în fața Colegiului Cardinalilor folosind un ciocan ceremonial.
Acesta este începutul perioadei „Sede vacante” , când Biserica Catolică rămâne fără Papă și se pregătește pentru conclav – întâlnirea secretă în care cardinalii aleg un nou Papă.
135 de cardinali au sub 80 de ani, ceea ce îi face eligibili să aleagă succesorul Papei Francisc.
Papa Francisc a numit 108 din cei 135 de cardinali. Acest lucru crește – dar nu garantează – posibilitatea ca următorul Papă să-i împărtășească viziunea despre o Biserică Catolică mai progresistă, incluzivă. Majoritatea cardinalilor care votează sunt din Europa , o tendință care se menține de secole.
Dar centrul de greutate al Bisericii Catolice se schimbă. Cardinalii asiatici , subreprezentați istoric, reprezintă acum aproape un sfert dintre cei care ar putea face parte din conclav.
Odată ce Francisc este înmormântat, decanul Colegiului Cardinalilor, cardinalul Giovanni Battista Re, are 15 până la 20 de zile pentru a-i convoca pe cardinali la Roma.
În timpul conclavului, cardinalii locuiesc în Casa Santa Marta , o pensiune cu cinci etaje, cu 106 apartamente, 22 de camere single și un apartament de stat. Papa Francisc a locuit în apartamentul 201 în timpul papalității sale.
Cardinalii vor merge pe Via delle Fondamenta în fiecare zi până la Capela Sixtină , unde are loc conclavul. Toate conversațiile cu persoane din afară sunt interzise în această perioadă
Credincioșii se adună în Piața Sf. Petru în timpul conclavului, așteptând momentul în care fumul iese din hornul Capelei Sixtine.

În interiorul conclavului
Conclavele papale sunt notoriu dificil de prezis, deoarece procesul electoral este învăluit în atât de mult secret. Odată ce intră în Capela Sixtină, nu trebuie să aibă nicio comunicare cu lumea exterioară până când nu este ales un nou Papă.

Există o singură rundă de vot în prima după-amiază a conclavului, dar cardinalii vor vota de până la patru ori în fiecare zi după aceea.
Un nou Papă necesită o majoritate de două treimi – și asta poate dura.
Fiecare cardinal își votează pe un card simplu care spune, în latină: „Eu aleg ca Pontif Suprem” la care adaugă numele candidatului ales.

Ei merg la rând, în ordinea vechimii, și își pun cărțile în interiorul urnei mari de argint și breaslă.
Trei asistenți ai camerlengo , cunoscuți sub numele de „scrutători”, vor număra apoi voturile, citindu-le cu voce tare. Toate cartoanele de vot sunt apoi arse.
În afara Capelei Sixtine, lumea va veghea după fumul din coș. Dacă fumul este negru, va avea loc o altă rundă de vot. Fumul alb semnalează că a fost ales un nou Papă.
Dacă conclavul își încheie a treia zi fără a ajunge la o decizie, cardinalii se pot opri pentru o zi de rugăciune.
Ei pot lua o altă pauză la fiecare șapte runde de vot.

Dacă, după 33 de tururi, nu se ia nicio decizie, va avea loc un tur de scrutin între cei doi candidați cei mai votați – deși unul dintre ei va necesita totuși două treimi din voturi pentru a fi ales Papă.
Nu este neobișnuit ca conclavele să dureze câteva zile – cel mai lung din istorie a durat doi ani și nouă luni, începând cu 1268.
Dar ,după mai multe modificări de reguli pentru a accelera procesul în timp, durata medie a unui conclav de la începutul secolului al XX-lea a fost de trei zile.
Atât Papa Francisc, cât și predecesorul său, Papa Benedict al XVI-lea, au fost aleși după două zile.
Există, de asemenea, două structuri montate în Capela Sixtină pe durata conclavului: Două cuptoare sunt instalate în spatele camerei pentru a arde buletinele de vot și pentru a crea fum pentru coș.
Cel din dreapta este folosit pentru arderea buletinelor de vot iar cel din stânga este folosit pentru a genera fum suplimentar pentru a semnala în ce direcție a luat votul.
Compușii chimici sunt amestecați pentru a face fumul fie negru, fie alb.
Eliberarea fumului alb este însoțită de bătăi de clopote – pentru a evita confuzia celor care așteaptă afară în Piața Sf. Petru.
Alegerea numelui
Odată ce un Papă este ales, el trebuie să accepte oficial postul în fața Colegiului Cardinalilor și să-și aleagă numele papal.
Într-o conferință de presă după alegerea sa, Papa Francisc a spus că numele său îl onorează pe Sfântul Francisc de Assisi și că a fost inspirat de prietenul său brazilian, cardinalul Claudio Hummes.
Pontiful le-a spus reporterilor că atunci când a fost proclamat, Hummes l-a îmbrățișat și l-a sărutat, spunând: „Nu-i uitați pe săraci”.
Timp de mai bine de 500 de ani, papii și-au folosit nume simbolice pentru onora pontifii anteriori. Acesta este principalul motiv pentru care majoritatea papilor din istorie au ales numele Ioan.
După ce și-a exprimat noul nume, noul Papă este dus în așa-numita „Camera lacrimilor”, unde primește mai întâi hainele papale și accesoriile precum sutana albă, o pelerină numită mozzetta și o calotă albă numită zucchetto

Sala a primit acest nume din relatările unor papi anteriori care, copleșiți de greutatea momentului, au fost emoționați până la lacrimi după alegerea lor.
Ce tip de haine alege să poarte este o decizie personală – una care poate semnala cum vede rolul pe care tocmai l-a acceptat. Papa Francisc a refuzat să poarte copa roșie elaborată (o mantie ceremonială purtată de clerici) cu hermină, optând în schimb pentru o sutană simplă albă.
Pe un balcon din Bazilica Sf. Petru cu vedere la piață, noul Pontif Suprem al Bisericii Catolice se va prezenta sutelor de credincioși din întreaga lume.
Tradiționalul anunț va răsuna în jurul pieței: ” Annuntio vobis gaudium magnum… habemus papam! ” – „Vă anunț o mare bucurie… avem un Papă!”