Codul vestimentar al Vaticanului este extrem de riguros. Reglementările sunt clare în ceea ce privește îmbrăcămintea oaspeților de rang înalt la înmormântările papale, scrie știrileprotv.ro
Bărbații trebuie să poarte un costum închis la culoare, o cravată lungă neagră și un buton de aceeași culoare pe reverul stâng al sacoului, loc dedicat exclusiv onorurilor Vaticanului. Este permis ca aceștia să poarte cămăși albe.

Cum trebuie să se îmbrace femeile
Femeile sunt obligate să poarte rochii lungi negre, mănuși și văl. Singura bijuterie acceptată este un șirag de perle.

Cum trebuie să se îmbrace cardinalii
Patriarhii și cardinalii trebuie să poarte mitrele de damasc alb (mitră - pălărie religioasă de culoare albă, din damasc, purtată de episcopi și lideri religioși), iar arhiepiscopii și episcopii trebuie să fie îmbrăcați cu amica (amica - veșmânt liturgic alb, dreptunghiular, purtat pe umeri de preoți și episcopi), superba (un veșmânt deosebit de calitate sau impunător), cingătura (cordon care ține veșmintele la talie) și stola roșie (bandă lungă de material purtată pe umeri de episcopi, simbol al autorității religioase, de culoare roșie).

Cod vestimentar stric și pentru pelerini
Vaticanul impune reguli stricte și pelerinilor. Aceștia, atât bărbați cât și femei, care doresc să viziteze Bazilica Sf. Petru pentru a adresa un ultim omagiu Papei Francisc, trebuie să își acopere genunchii și umerii.
Bluzele fără mâneci sau cu decolteu adânc sunt interzise, iar fustele, rochiile și pantalonii scurți trebuie să fie sub genunchi. Tatuajele sunt permise, însă persoanele cu tatuaje ce pot fi considerate ofensatoare la adresa religiei catolice sau a decenței generale pot fi refuzate la intrare.
De asemenea, pelerinii trebuie să își dea jos pălăriile înainte de a intra în Bazilica Sf. Petru sau în Muzeele Vaticanului. În biserici, doar bărbații trebuie să își îndepărteze pălăriile.
Reguli pentru aranjarea locurilor la Funeraliile Papale

eremonia de doliu din Piața Sf. Petru urmează un protocol strict și în ceea ce privește aranjamentele de locuri. Printre participanți se numără șefi de stat, monarhi și cardinali.
Locurile din față sunt rezervate președinților Italiei și Argentinei, iar delegația italiană este cea mai numeroasă, incluzând președintele Sergio Mattarella și alți oficiali importanți.
Urmează monarhii catolici și necatolici, iar șefii de stat sunt aranjați în ordine alfabetică.
Papa Francisc a murit în a doua zi de Paște, la vârsta de 88 de ani
Papa Francisc a murit luni dimineață, în a doua zi de Paște, a anunțat Vaticanul. Primul lider latino-american al Bisericii Catolice, avea 88 de ani şi supravieţuise recent unei duble pneumonii.
Papa a decedat în reședința sa de la Vatican, Casa Santa Marta.
Cardinalul Jorge Mario Bergoglio fusese ales să conducă Biserica Catolică în martie 2013, după ce Papa Benedict al XVI-lea a demisionat.
Ultima apariție publică a Papei Francisc
Anul acesta Papa Francisc nu a oficiat slujba de Paște. Moartea Papei survine la mai puțin de 24 de ore după ce a apărut în Piața Sfântul Petru din Vatican, cu ocazia Paștelui.

A fost adus într-un scaun cu rotile și a salutat mulțimea de pe balconul Bazilicii Sfântul Petru, în aplauzele celor prezenți, spunând: „Iubiți frați și surori, Paște fericit.”
Cine a fost Papa Francisc
Papa Francisc a fost liderul spiritual al 1,4 miliarde de catolici. S-a născut la 17 decembrie 1936, în Buenos Aires, Argentina. El este cel care rămâne în amintirea oamenilor pentru că a inaugurat o nouă eră de conducere în Biserica Romano-Catolică, atunci când a fost ales papă în 2013.
Fiind primul papă din emisfera vestică, primul din America de Sud și primul din ordinul iezuiților, Francisc a adus multe reforme bisericii.
Printre realizările sale semnificative se numără enciclica papală Laudato si' („Lăudat să fii”; 2015), care a abordat criza climatică și a susținut administrarea mediului; eforturile sale de a promova unitatea între catolici, necatolici și necreștini; și scuzele sale istorice față de supraviețuitorii abuzurilor sexuale ale clerului.
Bergoglio a fost fiul unor imigranți italieni în Argentina. După ce a studiat în liceu pentru a deveni tehnician chimist, a lucrat pentru scurt timp în industria de procesare a alimentelor, dar s-a simțit chemat de biserică.
Când avea aproximativ 21 de ani a suferit o criză severă de pneumonie care a dus la îndepărtarea unei părți din plămânul drept.
A intrat în noviciatul iezuit în 1958 și apoi s-a îndreptat spre mediul academic, studiind științe umaniste în Santiago, Chile. A obținut o licență în filosofie în provincia Buenos Aires. După absolvire a predat literatură și psihologie în liceu, obținând și o diplomă în teologie.
A fost hirotonit preot în 1969, a depus voturile finale în ordinul iezuit în 1973 și, ulterior, a fost superior (șef) al provinciei iezuite din Argentina (1973-79).