Termenii duri ai președintelui Trump, din ultimele zile, la adresa președintelui Vladimir V. Putin au marcat o evidentă îndepărtare de poziția pozitivă pe care, ani de zile, o adoptase față de liderul rus, relatează The New York Times, scrie g4media.ro

În timpul campaniei prezidențiale din 2016, Trump l-a tot lăudat pe Putin, prezicând că cei doi lideri vor avea o relație eficientă. În 2022, când Rusia se pregătea să invadeze Ucraina, Trump a spus că Putin este un „geniu”, tocmai pentru că el căuta să cucerească o bună parte din teritoriu – aplaudând ceea ce, în opinia sa, ar fi fost niște tactici dure de negociere.

„Cât de înțelept ar fi acest lucru? Iar el are să intre pe teritoriu și are să devină un factor de menținere a păcii”, a spus Trump, după care a adăugat: „Iată un tip foarte priceput. Îl cunosc foarte bine”.

Întrucât armata lui Putin a măcelărit civilii dintr-o suburbie ucraineană și a răpit copii ucraineni, ducându-i în Rusia, Trump a caracterizat asemenea acțiuni drept „îngrozitoare”, dar a subliniat că „continuă să se înțeleagă foarte bine cu el”. Putin i-a adresat propriile sale complimente, afirmând că „nu se poate simți decât încântat” de sprijinul continuu al lui Trump în vederea negocierii unei păci favorabile Rusiei.

Multe dintre afirmațiile lui Trump despre Putin i-au reflectat nemulțunirea față de investigațiile americanilor legate de amestecul rușilor în alegerile din 2016 – o ipoteză care i-a dominat mandatul.

„Pot să vă spun că Putin a trecut cu mine printr-un adevărat iad”, a declarat el în februarie, așezat lângă președintele Volodimir Zelenski, în Biroul Oval.

Dar, în ultimele săptămâni, Trump a devenit tot mai nemulțumit de relațiile cu omologul său rus din cauza lipsei oricărui progres în vederea unui armistițiu, după cum a relatat The New York Times.

Schimbarea intervenită în declarațiile lui Trump reflectă problemele cu care el se confruntă întru respecarea uneia dintre cele mai importante promisiuni din campania electorală, respectiv, aceea de a pune capăt rapid conflictului.

Pe vremea când candida ca președinte, Trump a spus că va pune capăt războilui din Ucraina în 24 de ore, el provocând astfel încheierea celui mai mare război terestru din Europa de după 1945.Pro

misiunea nu era plauzibilă, dar el a continuat să o susțină.

În urma preluării funcției, Trump a vorbit „la modul figurat”. Până prin luna mai, Trump le spunea lui Zelenski și altor lideri europeni că Rusia și Ucraina vor trebui să găsească ele însele o soluție prin care să pună capăt războiului.

Războiul continuă încă, iar mesajul lui Trump de la început s-a schimbat foarte mult.

„E mai greu decât se poate imagina”, a declarat Trump la summitul NATO de luna trecută. „Vladimir Putin s-a dovedit tot mai dificil. Sincer, am câteva probleme și cu Zelenski”.

Deși, anterior, Trump s-a arătat puțin înclinat să aloce o serie de resurse americane acestui conflict, săptămâna trecută, el le-a declarat reporterilor că este necesară o întărire a apărării Ucrainei. El a reluat livrările de armament american destinate țării, livrări care fuseseră temporaar blocate.

„Trebuie să se poată autoapăra”, a spus el. „Acum sunt loviți foarte greu. Va trebui să le trimitem, în primul rând, arme, armament de apărare, dar ei sunt atacați foarte, foarte dur. Iar mulți oameni mor în toată această degringoladă”.

Acum, Trump se arată extrem de nemulțumit de Putin

În timpul campaniei din 2024, Trump s-a arătat mereu optimist, crezând că va colabora cu liderul rus.

„Este nevoie de istețime ca să poți vorbi cu Putin”, a declarat Trump, în octombrie, când a fost întrebat dacă a mai discutat cu Putin după încheierea primului său mandat. „Dacă mă arăt prietenos față de oameni, dacă pot întreține niște relații cu niște oameni – ăsta e un lucru bun”.

După realegerea sa, Trump a părut să țină partea Rusiei în conflict.

El l-a admonestat pe Zelenski, catalogându-l drept un ingrat pentru că cere mai mult ajutor militar. El a trimis emisari în Arabia Saudită care să negocieze un acord de pace pe tema Ucrainei cu subalterni ai lui Putin – el făcând toate astea fără implicarea sau consimțământul lui Zelenski, un aliat al Americii.

În martie, Trump s-a declarat sigur că Putin dorește să găsească o cale spre pace, chiar dacă liderul rus continua să bombardeze Ucraina. „Îl cred”, a spus Trump. „Cred că o ducem bine în relațiile cu Rusia”.

Dar, în ultimele săptămâni, tonul său s-a schimbat.

După convorbirea avută cu Putin pe 3 iulie, Trump li s-a plâns reporterilor, afirmând că discuția nu a dus la vreun „progres”.

În ziua următoare, Rusia a atacat Kievul și alte orașe ucrainene cu cel mai mare număr de drone și de rachete lansate de la începutul războiului.

„Nu sunt deloc mulțumit de Putin”, a spus Trump pe data de 7 iulie.

Săptămâna trecută, după ce a renunțat să mai blocheze ajutorul militar, Trump s-a declarat în continuare nemulțumit de faptul că Putin se arată recalcitrant.

„Dacă vreți să știți adevărul, Putin aruncă mult c***t asupra noastră”, le-a declarat Trump reporterilor cu ocazia unei reuniuni a cabinetului.

Duminică, el a dat din nou de înțeles că Putin se arată duplicitar. „Vorbește frumos, după care, seara, îi bombardează pe toți”.