Curtea Constituţională a României se reuneşte, vineri, în şedinţă, având pe ordinea de zi validarea rezultatelor alegerilor de duminică. În aceeaşi şedinţă va fi dezbătută şi cererea de anulare a alegerilor formulată de candidatul Partidului Noua Românie, Sebastian Popescu, scrie știrileprotv.ro.
Curtea Constituţională a României se reuneşte, vineri, de la ora 12.00, având două dosare pe ordinea de zi.
Este vorba despre:
1. Dosar nr.1776F/2025 - Cerere de anulare a alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României în cadrul primului tur de scrutin din data de 4 mai 2025.
2. Dosar nr.1801F/2025 - Confirmarea/validarea rezultatului alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României în cadrul primului tur de scrutin din data de 4 mai 2025.
Curtea Constituţională a României a înregistrat, marţi, o cerere de anulare a alegerilor din 4 mai. Solicitarea a fost depusă de candidatul la alegerile prezidenţiale din România, din partea Partidului Noua Românie, Sebastian Popescu.
El a reclamat, între altele, folosirea unui modus operandi identic cu cel din 2024 (cazul Călin Georgescu), susţinând că „doi dintre cei 11 candidaţi la prezidenţiale, în speţă George Simion şi Nicuşor Dan, culmea, amândoi au şi intrat în turul doi, au beneficiat de un tratament preferenţial pe platformele de social-media, similar ca cel din cazul Călin Georgescu, ceea ce a avut ca efect denaturarea manifestării de voinţă a alegătorilor”.
Surse judiciare afirmă că, cel mai probabil, cererea de anulare a alegerilor va fi respinsă de magistraţi, fiind depusă în afara termenului legal.
Biroul Electoral Central (BEC) a transmis, marţi seară, rezultatul final al primului tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din România, conform căruia candidatul AUR, George Simion, a obţinut 40,96% din voturile valabil exprimate, candidatul independent Nicuşor Dan - 20,99%, urmat de candidatul alianţei „România Înainte”, Crin Antonescu - 20,07%.
Astfel, numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne este de 9.571.899, reprezentând 53,19% din numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente.
Potrivit BEC, totalul voturilor valabil exprimate este de 9.430.274, reprezentând 98,52% din numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne.
În total, au fost 141.388 de voturi nule, reprezentând 1,48% din numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne.