Unul dintre cele mai iubite preparate fast-food din Germania, kebabul, ar putea suferi schimbări majore, scrie stirileprotv.ro.

Turcia a depus o cerere la Uniunea Europeană și le-a solicitat oficialilor de la Bruxelles să recunoască așa-numitul „döner” drept o specialitate tradițională, cu reguli stricte legate de rețetă și de modul de preparare.

Dacă propunerea le va fi aprobată, restaurantele din Germania vor suferi schimbări majore, care le-ar putea afecta serios meniul și vânzările.

Aromat, suculent și mereu pe gustul gurmanzilor. Kebapul este rege în pauzele de prânz și un aliat de nădejde în serile aglomerate. Dar această gustare iubită de milioane de nemți ar putea fi în curând redefinită.

Omar Bryar, vânzător de kebab:„Nu cred că va fi atât de ușor să interzici kebapurile. Toată lumea din Germania și din restul Europei adoră această mâncare și nu vor permite să fie interzisă atât de ușor".

Dar există o Asociație Internațională a Donerului, care a depus o solicitare oficială la Bruxelles. Scopul: protejarea denumirii „Döner” ca produs tradițional turcesc. În cererea respectivă sunt menționate reguli stricte privind tipul de carne folosit, condimentele și modul de preparare.

Concret, rețeta originală trebuie să conțină carne de vită de la animale de cel puțin 16 luni sau carne de pe piciorul sau spatele oilor de minimum șase luni. Turcii vor ca inclusiv cantitățile de condimente să fie reglementate.

”Eu trebuie să mănânc un kebap cel puțin o dată pe săptămână”

Dacă solicitarea le va fi aprobată, versiunile moderne cu carne de curcan sau vițel vor trebui să poarte un alt nume.

Nu-mi place ideea. E un produs care aparține de atâția ani Germaniei, iar rețeta e foarte gustoasă, nu-i așa?"

Cererea asta nu are sens pentru mine. Nu înțeleg! Cum să fie interzis?"

Cred că este o mare prostie. Eu trebuie să mănânc un kebap cel puțin o dată pe săptămână, altfel nu mă pot motiva".

Pentru restaurantele din Renania de Nord-Westfalia, noile reguli care ar da peste cap rețelete consacrate ar putea complica lucrurile atât din punct de vedere logistic, cât și comercial.

Lukas Podolski, patronul unui fast-food: „Cred că oamenii din toată lumea, nu doar din Germania, iubesc kebapul, așa că ar trebui să lăsăm politica deoparte pentru moment".

Decizia finală de la Bruxelles încă se lasă așteptată. Drept urmare, în Germania kebapul rămâne, cel puțin deocamdată, neschimbat.