Un cutremur de 7,7 a lovit vineri centrul Myanmarului, potrivit serviciilor de monitorizare a cutremurelor. Seismul a afectat și Bangkokul, sute de oameni ieșind panicați din clădirile din capitala Thailandei după cutremure, transmite stirileprotv.ro.
Un cutremur cu magnitudinea 7,7 a lovit Myanmar, în timp ce sute de oameni au ieșit din clădiri în capitala thailandeză Bangkok după cutremure, potrivit Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS).
Cutremurul s-a produs la 16 kilometri nord-nord-vest de orașul Sagaing, Myanmar, în jurul orei locale 12:50 p.m., a declarat USGS, potrivit Reuters.

UPDATE: Cel puțin o persoană a murit după prăbușirea clădirii din Bangkok
O persoană a murit și alte 50 au fost rănite după ce o clădire aflată în construcție s-a prăbușit în capitala Bangkok.
O persoană rămâne prinsă sub dărâmături după ce clădirea din Parcul Chatuchak s-a prăbușit, a declarat Institutul Național de Medicină de Urgență (NIEM) din Bangkok.
UPDATE: Imaginile dezastrului de după cutremurul din Myanmar
Cutremurul de 7,7 pe scara Richter a lăsat în urma sa un dezastru greu de descris în mai multe țări.
Cele mai puternice imagini sunt cele din Bangkok, capitala Thailandei, acolo unde zeci de clădiri s-au prăbușit.
UPDATE: 50 de persoane se aflau într-o clădire dărâmată
Serviciile de urgență spun că 50 de persoane se aflau în interiorul unei clădiri care s-a prăbușit în parcul Chatuchak din Bangkok.
Institutul Național de Medicină de Urgență spune că 43 de persoane sunt în continuare blocate în clădire și alte șapte au fost rănite, dar au fost extrase.
Epicentrul a fost la aproximativ 17,2 km de orașul Mandalay, care o populație de aproximativ 1,2 milioane de locuitori, mai anunță USGS.
Replica a avut magnitudinea 6,4, la aproximativ 12 minute după cutremurul inițial.
Nu au existat informații imediate din Myanmar cu privire la pagubele produse în urma cutremurului, despre care Centrul german de cercetare în geostiințe (GFZ) a declarat că s-a produs la o adâncime de 10 km, cu epicentrul în apropierea orașului Mandalay, notează Reuters.
Un ofițer de la departamentul de pompieri din Myanmar a declarat pentru Reuters: „Am început căutările și mergem în jurul orașului Yangon pentru a verifica dacă există victime și pagube. Până acum, nu avem încă informații”.
Unde s-a resimțit cutremurul de 7,7 din Myanmar
Alte țări afectate de cutremur sunt Bangladesh, India, Laos, Thailanda și China.
Unele clădiri din Bangkok (Thailanda) s-au prăbușit în urma cutremurului.
„Am simțit cutremurul timp de aproximativ un minut și apoi am fugit din clădire. Am văzut și alți oameni care fugeau din clădiri. A fost foarte brusc și foarte puternic”, a declarat un localnic din Yangon, Myanmar, potrivit CNN. „Am simțit-o timp de aproximativ zece secunde în camera mea, apoi mi-am dat seama că nu pot rămâne în casă. Așa că m-am grăbit să ies pe stradă”, a reacționat un locuitor din Chiang Mai, oraș din nordul Thailandei.
Cutremurele se produc des în Myanmar
Cutremurele sunt relativ frecvente în Myanmar, unde şase cutremure de magnitudine 7 sau mai mare au avut loc între 1930 şi 1956 pe Falia Sagaing, care străbate centrul ţării de la nord la sud.
În 2016, un cutremur cu magnitudinea de 6,8 grade a zguduit capitala antică, Bagan, din centrul ţării, ucigând trei persoane şi provocând prăbuşirea zidurilor unui templu dintr-o destinaţie turistică.
În noiembrie 2012, un cutremur cu magnitudinea de 6,8 pe scara Richter a lovit centrul ţării, ucigând 26 de persoane şi rănind sute.
Infrastructura slabă, serviciile de sănătate insuficiente, în special în zonele rurale, şi dezvoltarea necontrolată în zonele urbane au făcut ca populaţia să fie deosebit de vulnerabilă în cazul unui dezastru natural, spun experţi citaţi de AFP, citată de Agerpres.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.