Bilanțul dezastrului din Myanmar se ridică - până acum - la peste 1.600 de morți și mii de răniți. Localnicii îi caută pe cei dispăruți printre ruine săpând cu mâinile goale, scrie stirileprotv.ro.
Cutremurul de 7,7 pe Richter a scos la iveală și cât de slab pregătite erau autoritățile în fața unei asemenea catastrofe.
După ore de căutări, un tânăr și-a găsit mama fără suflare, sub un morman de cărămizi. Bietul băiat nu se poate dezlipi de trupul neînsuflețit. O ține strâns de mână pe femeie, în timp ce se roagă. Iar aceasta este doar una din miile de povești greu de închipuit după tragedia din Myanmar.
Căutările celor dați dispăruți în Mandalay, orășelul din Myanmar aflat aproape de epicentru, decurg extrem de greu. Oamenii sapă cu ce pot printre mormanele de moloz.



India, Rusia și China au fost printre primele țări care au trimis echipe de salvatori în zonă. Chinezii au fost și ei afectați de cutremur, mai ales la Ruili, un oraș aflat în apropierea graniței cu Myanmar.
Camerele de supraveghere de la maternitatea din Ruili au surprins imagini dramatice cu asistentele care încercau să protejeze bebelușii când s-a dezlănțuit teribila unda de șoc.
Cordelia Lynch, corespondent Sky News: ”Aici, în Bangkok, la sute de kilometri de epicentrul acestui cutremur masiv, se desfășoară o operațiune de salvare majoră, fără întrerupere. Salvatorii au detectat posibile semne de viață, dar pe tot parcursul zilei, nu au găsit pe nimeni care să fie încă în viață. Asta nu i-a împiedicat pe membrii familiilor celor dispăruți să se adune aici și să aștepte să vadă dacă cei dragi se numără printre cei care au supraviețuit. Unul dintre membrii familiei cu care am vorbit era o femeie care lucra în acea clădire împreună cu soțul ei, un electrician. Ea este asistenta lui, lucrează împreună și sunt căsătoriți de 30 de ani. Au 2 copii. Doar întâmplarea face că femeia a ieșit pentru a merge la baie exact când a început cutremurul”.
În doar câteva clipe, de când a pășit în afara clădirii, turnul în care se afla soțul ei a fost pus la pâmânt.
Bangkok, un oraș de 9 milioane de locuitori, fără sistem de avertizare
Femeie: ”Mă rugam să fi supraviețuit, dar când am ajuns aici și am văzut dărâmăturile – unde ar putea fi? În ce cotlon? Mai sunt în viață?”.
”Mă rog ca mama și sora mea să fie printre supraviețuitori, dar am văzut cât de repede s-a prăbușit totul. Mi-e greu să rezist”.
Cordelia Lynch: ”Din păcate, astăzi căutările s-au mișcat foarte greu, iar acum echipajele de salvare nu mai au lumină. Se pot vedea în spatele meu mai multe macarale. Acestea încearcă și cu ajutorul buldozerelor să mute o parte din dărămaturi. Dar trebuie să facă asta foarte, foarte încet, asta pentru că această clădire s-a prăbușit în doar câteva secunde din momentul în care s-a declanșat cutremurul, iar întreaga construcție e ca și cum ar fi fost presată”.
Seismul major și replicile care au urmat au afectat și nordul Thailandei. Dar Bangkok - un oraș cu 9 milioane de locuitori - a fost prins cu garda jos.
Oamenii se întreabă de ce nu există un sistem de avertizare. Și, într-o localitate cu numeroase clădiri înalte, vor să știe cum fost posibil ca un zgârie nori aproape finalizat să cadă ca într-un joc de domino.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.