În vreme ce francezii se tem că vizita lui Meloni în SUA va încuraja strategia lui Trump de a dezbina UE, alții consideră că prim-ministra italiană va putea stabili o punte de legătură cu administrația de la Casa Albă, cu scopul de a ajunge la un compromis în privința taxelor vamale, scriu Reuters, Politico și Financial Times, transmite hotnews.ro. 

Giorgia Meloni se întâlnește joi la Casa Albă cu președintele Donald Trump, în încercarea de a atenua tensiunile transatlantice legate de taxele vamale americane impuse UE, care lovesc puternic Italia, și de a punele bazele unui dialog mai coerent între Washington și Bruxelles.

Prim-ministra italiană, scrie Reuters, va încerca probabil să păstreze un echilibru între afinitatea ideologică cu președintele american și legăturile sale cu aliații europeni, care au criticat politica comercială a lui Trump și decizia acestuia de a exclude UE din discuțiile cu Rusia, pe tema războiului din Ucraina.

În timp ce Meloni se află sub presiune acasă pentru a proteja economia bazată pe exporturi a țării, care anul trecut a înregistrat un excedent comercial de 40 de miliarde de euro cu SUA, ea ar trebui, de asemenea, să apere interesele întregului bloc UE cu 27 de state membre.

Îngrijorări există dincoace de Atlantic. Miniștrii guvernului francez au avertizat că Meloni ar putea submina unitatea UE mergând singură la Washington.

Însă Comisia Europeană, care are responsabilitatea de a negocia acordurile comerciale, a salutat călătoria șefei guvernului italian.

Mediatoarea

Decizia abruptă a lui Trump de săptămâna trecută de a suspenda majoritatea taxelor vamale timp de 90 de zile a ridicat o parte din presiunea de pe umerii lui Meloni.

„Ea nu mai călătorește în mijlocul unei confruntări deschise care implică UE. Ea se deplasează ca o mediatoare de facto”, a explicat pentru Reuters Lorenzo Castellani, analist politic la Universitatea Luiss din Roma.

UE și SUA au purtat săptămâna aceasta o primă rundă de discuții cu privire la taxele vamale impuse de Trump – stabilite în prezent la 25% pentru oțel, aluminiu și automobile și la 10% pentru toate celelalte exporturi europene, în timpul pauzei de 90 de zile.

În cazul în care negocierile eșuează, Washingtonul a declarat că va reinstitui „o taxă reciprocă” de 20% asupra exporturilor UE.

Cu toate acestea, negociatorii UE s-au plâns că cererile SUA nu au fost prezentate concret, lucru pe care oficialii speră că Meloni îl va putea clarifica, scrie Financial Times.

Trump a declarat recent că vrea ca UE să renunțe la barierele netarifare, adică la unele standarde impuse producătorilor americani, și să cumpere energie americană pentru a reduce dezechilibrul comercial.

Ambițiile Romei

Meloni a fost singura lideră UE prezentă la inaugurarea lui Trump în ianuarie, iar întâlnirea de joi va avea loc cu o zi înainte ca ea să-l găzduiască pe vicepreședintele JD Vance la Roma – discuții care ar putea fi cruciale pentru promovarea ambițiilor Italiei de a juca un rol central în relațiile transatlantice.

Asta înseamnă un posibil rol important în Europa pentru prim-ministra Italiei. „Dacă va facilita negocierile cu Trump fără să penalizeze Europa, va ieși mult mai puternică”, a declarat Castellani pentru Reuters.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, nu a obținut până acum o audiență la Trump, ceea ce înseamnă că ea trebuie să se bazeze pe alții pentru a promova interesele UE.

Un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat că Meloni și von der Leyen au fost în contact regulat înainte de întâlnirea de la Casa Albă.

Cele două politiciene au cerut ca toate așa-numitele „taxe vamale reciproce” ale lui Trump pentru UE să fie eliminate, iar Meloni va face cel mai probabil presiuni pentru un acord bilateral cu taxe vamale zero pentru bunurile industriale.

Dar diplomații informați cu privire la discuții au declarat că Washingtonul nu a arătat niciun interes în a-și reduce taxele – și că taxele vamale de 10% ar putea fi permanente.

Temerile francezilor

În acest timp, oficialii francezi cred că Trump încearcă să dezbine și să cucerească Europa și se tem că Meloni i-ar putea face jocul.

„Trebuie să fim uniți, deoarece Europa este puternică dacă este unită”, a declarat Marc Ferracci, ministrul francez al industriei și energiei, pentru radio FranceInfo.

„Dacă începem să avem discuții bilaterale, bineînțeles că acest impuls va fi frânt”, a spus el.

Dar nu toți din UE împărtășesc îngrijorarea franceză, iar diplomați din patru state membre au declarat pentru Financial Times că nu au vreo problemă cu vizita lui Meloni.

Politicienii germani apropiați de probabilul viitor cancelar, Friedrich Merz, sunt de asemenea optimiști.

„Călătoria lui Meloni la Washington chiar acum este un semnal important”, a declarat Johann Wadephul, din partea creștin-democraților lui Merz, scrie Politico.

„Prim-ministra italiană are o legătură bună cu președintele american Trump, pe care o poate pune acum în slujba Europei”, a adăugat acesta.

Miză uriașă

În parte, scrie Politico, acțiunile lui Meloni reflectă temerea Italiei că și-ar putea pierde legăturile istorice strânse cu SUA, pe care le consideră o asigurare împotriva axei franco-germane care domină afacerile UE.

Spre deosebire de alți lideri europeni, Meloni crede că încă poate discuta rațional cu Trump și că amenințările sale nu sunt decât o tactică de negociere, au explicat pentru Politico doi oficiali italieni familiarizați cu poziția guvernului în materie de politică externă.

Meloni dorește, de asemenea, să demonstreze că poate obține concesii din partea lui Trump și că „dacă suntem mai puțin isterici, putem lucra cu Washingtonul”, a declarat unul dintre oficiali, recunoscând că credibilitatea sa la Bruxelles este în joc dacă eșuează.

Miza este mare pentru Roma. Cu aproape 40 de miliarde de euro, excedentul comercial al Italiei cu SUA este al treilea cel mai mare dintre țările UE – după Germania și Irlanda.

Principalele sale exporturi sunt mașinile, produsele farmaceutice, vehiculele, moda, alimentele și băuturile. Nu este surprinzător faptul că Meloni este presată de exportatorii italieni să îi scutească de taxele lui Trump.

Precauție în privința Chinei

În timp ce Trump a suspendat multe taxe, el le-a menținut pe cele impuse Chinei, iar unii analiști spun că acest lucru ar putea aduce China și Europa mai aproape.

Premierul spaniol Pedro Sanchez s-a întâlnit cu președintele chinez Xi Jinping la Beijing săptămâna trecută și a îndemnat la o cooperare mai strânsă cu China, cu scopul de a se opune „actelor unilaterale de intimidare”.

Roma s-a distanțat de comentariile sale.

„Marea confruntare în curs nu este între SUA și Europa, ci între SUA și China”, a declarat ministrul italian al apărării, Guido Crosetto, într-un interviu acordat Reuters.

Meloni este mai mult decât precaută în privința Chinei, pe care o consideră un rival strategic al Occidentului. În 2023, ea a retras oficial Italia din Inițiativa chineză Belt & Road, proiectul emblematic al lui Xi Jinping de dezvoltare a infrastructurii internaționale.