Indonesia a lansat un program de vaccinare anti-Covid-19 gratuit, in masa, in incercarea de a opri raspandirea virusului si de a pune din nou economia in functiune.

Publicat:13.01.2021, 20:41

Dar tara are o abordare complet diferita fata de restul lumii. In loc sa vaccineze persoanele in varsta in prima faza, dupa angajatii din prima linie, vor fi vaccinate persoanele mai tinere, care muncesc, cu varste cuprinse intre 18 si 59 de ani.

Presedintele Joko Widodo, in varsta de 59 de ani, a fost prima persoana din tara care a primit vaccinul miercuri. Vicepresedintele Ma'ruf Amin, in varsta de 77 de ani, nu va primi prea curand vaccinul, pentru ca este prea batran, relateaza BBC News.

De ce au prioritate adultii tineri care lucreaza?

Profesorul Amin Soebandrio, care face parte din colectivul care a stabilit strategia „tineri mai intai”, spune ca este logic sa se acorde prioritate imunizarii oamenilor muncii „care ies din case si circula peste tot, iar seara se intorc acasa, la familiile lor”.

Ii vizam pe cei care ar putea raspandi virusul”, a declarat el pentru BBC Indonesia.

El sustine ca aceasta abordare va oferi tarii cele mai mari sanse de a obtine imunitatea in masa, la care se ajunge cand o mare parte a unei comunitati devine imuna prin vaccinari sau raspandirea in masa a unei boli.

Se presupune ca 60-70% din populatia globala trebuie sa fie imuna pentru a opri raspandirea coronavirusului. Insa aceste cifre vor creste considerabil daca noile variante, mai contagioase, se vor raspandi pe scara larga.

Acesta este obiectivul pe termen lung sau cel putin reducem semnificativ raspandirea virusului, astfel incat pandemia sa fie sub control si sa putem face economia sa functioneze din nou”, a spus prof. Soebandrio.

Cu o populatie de 270 de milioane, Indonezia are cel mai mare numar de cazuri de Covid-19 din Asia de Sud-Est. Conform datelor guvernamentale, aproximativ 80% din cazuri se afla in randul populatiei active.

In timp ce scolile si institutiile publice au fost inchise acum aproape un an, guvernul nu a instituit blocaje stricte, temandu-se de impactul asupra economiei tarii. Mai mult de jumatate din populatie lucreaza in sectoare pentru care munca de acasa nu este o optiune.

Noul ministru al sanatatii din tara, Budi Gunadi Sadikin, a aparat strategia adoptata si insista ca nu este vorba doar de economie, ci de „protejarea oamenilor si vaccinarea in primul rand a celor care pot sa raspandeasca boala”.

„Ne concentram asupra oamenilor care trebuie sa se intalneasca cu multi oameni ca parte a muncii lor. Deci, nu vreau ca oamenii sa creada ca este vorba doar despre economie. Este vorba despre protejarea oamenilor”, a spus el.

Ce se intampla cu batranii

Guvernul spune ca va oferi o oarecare protectie persoanelor in varsta.

„Imunizarea membrilor unei gospodarii va insemna ca virusul nu va fi adus in casa, unde se afla rudele lor mai in varsta", a declarat dr. Siti Nadia Tarmizi, purtator de cuvant al Ministerului Sanatatii.

Majoritatea persoanelor in varsta din Indonezia traiesc in gospodarii intergenerationale, iar izolarea lor de restul familiei este adesea imposibila.

Deci, este un beneficiu suplimentar in aceasta abordare, ca prin vaccinarea persoanelor cu varste cuprinse intre 18 si 59 de ani oferim, de asemenea, o anumita protectie persoanelor in varsta cu care traiesc”, a spus ea.

Indonezia a adoptat strategia unica pentru ca principalul vaccin pe care il foloseste nu a fost testat la varstnici.

Tara se bazeaza in mare masura pe vaccinul chinezesc CoronaVac. Indonezia spune ca vaccinul din China are o eficacitate de 65,3%. Dar guvernul a efectuat teste doar pe grupa de varsta 18-59 ani.

Cum privesc oamenii de stiinta experimentul indonezian

Nu stim daca va functiona si trebuie evaluat”, a spus Peter Collignon, profesor de boli infectioase la Universitatea Nationala Australiana.

Tot el spune ca este necesar ca o strategie de vaccinare sa fie adaptata obiceiurile unei tari.

Daca sunteti o tara in curs de dezvoltare, inteleg o politica de protejare a tinerilor adulti care lucreaza, cei care raspandesc mai mult virusul, si cred ca ar putea fi o metoda rezonabila, pentru ca acestia nu pot ramane acasa”, a spus profesorul.

Nu putem noi, tarile occidentale bogate, sa spunem altor tari din intreaga lume ce ar trebui sa faca”, a mai completat cercetatorul. El a mai spus ca abordarea indoneziana „poate fi strategia potrivita pentru aceasta tara".

Profesorul Dale Fisher de la Spitalul National Universitar a declarat ca Indonezia are o „abordare pragmatica”.

Sursa: