Născut la Chicago într-o familie cu rădăcini italiene, franceze și spaniole, cardinalul Robert Francis Prevost, noul papă Leon al XIV-lea, va fi doar al doilea suveran pontif provenit din Americi și primul din Statele Unite, însă revista Time îl descrie drept „cel mai puțin american dintre americani” într-un portret publicat după alegerea sa ca lider al Bisericii Catolice, transmite hotnews.ro.
În vârstă de 69 de ani în momentul alegerii sale ca papă de către conclav joi, Prevost a urmat un liceu condus de un seminar augustinian, apoi a obținut o diplomă în matematică la Universitatea Villanova din Philadelphia.
După ce a obținut un masterat în Teologie în 1982, a slujit ca misionar augustinian în Peru, activitate alternată cu funcții-cheie de conducere bisericească atât în Chicago, cât și la Roma.
Ordinul augustinian este un ordin călugăresc catolic întemeiat în secolul al XIII-lea, fiind inspirat de învățăturile Sfântului Augustin de Hipona – unul dintre părinții Bisericii din Antichitatea târzie și unul dintre cei mai influenți gânditori în creștinismul occidental. Membrii ordinului trăiesc în comunitate, punând accent pe viața comună, rugăciune, studiu și apostolat.
În 2015, Papa Francisc l-a numit episcop al diecezei Chiclayo din Peru, după care l-a promovat în funcții de conducere în Vatican. Francisc l-a făcut cardinal abia în septembrie 2023.
Primul papă american a vorbit în italiană și spaniolă după alegerea sa
Prevost deține și cetățenie peruană. După ce s-a adresat mulțimilor adunate în fața Bazilicii Sfântul Petru într-o italiană impecabilă, el le-a mulțumit membrilor diecezei sale din Peru într-o spaniolă perfectă.
„Remarcabil este faptul că nu a rostit niciun cuvânt în engleză, nu a mulțumit locuitorilor din Chicago și nu a făcut nicio referire la originile sale americane”, subliniază revista Time. Iar aceasta a fost o alegere deliberată, a declarat Brett C. Hoover, un profesor de teologie de la Universitatea Loyola Marymount din California, pentru Time.
Mesajul lui a fost: «Sunt american, dar sunt un alt fel de american. Nu sunt un naționalist; sunt o persoană căreia îi pasă de întreaga lume», mai afirmă expertul.
Acest lucru nu l-a împiedicat pe președintele Donald Trump să-l felicite pe noul papă într-un mesaj distribuit pe rețelele sociale la scurt timp după alegerea lui Prevost de către conclav.
„Este o onoare deosebită să știm că este primul Papă american. Ce veste emoționantă și ce mare onoare pentru țara noastră!”, a scris Trump, într-un mesaj postat pe rețeaua sa socială, Truth Social.
„Aștept cu nerăbdare să îl întâlnesc pe Papa Leon al XIV-lea. Va fi un moment cu adevărat special!”, a adăugat liderul de la Casa Albă.
Papa Leon al XIV-lea, „cel mai puțin american dintre americani”
Richard Lennan, un profesor de teologie de la Boston College, afirmă că nevoia Bisericii Catolice de a contrabalansa ideologia lui Trump, centrată pe sloganul „America First” și pe o reașezare a ordinii globale, a jucat probabil un rol în alegerea lui Prevost.
„Este cel mai puțin american dintre americani. Nu m-ar surprinde deloc dacă acesta ar fi fost unul dintre motivele luate în calcul de cardinali: dorința de a avea pe cineva care să continue să conteste atitudinile și acțiunile ce ignoră valoarea vieților umane”, subliniază profesorul de teologie.
„Puterea papalității se extinde cu mult dincolo de cei 1,4 miliarde de credincioși catolici. Papa nu deține puterea militară sau economică a altor lideri, dar are autoritatea morală de care majoritatea conducătorilor globali duc lipsă”, scrie revista Time în portretul făcut noului papă.
„Indiferent de slăbiciunile sale, Biserica a pus întotdeauna – cel puțin în ultimii 150 de ani – un accent deosebit pe cei marginalizați. Iar acest lucru este mai necesar ca niciodată într-o eră a Americii pe primul loc și a unei Europe fortăreață”, mai afirmă Lennon.
„Avem nevoie de cineva care să ia cuvântul pe scena globală în numele celor săraci, marginalizați și dislocați. Chiar dacă oamenii doar dau din cap politicos și își văd de treburi mai departe, tot avem nevoie de acea voce”, subliniază expertul.