Deși incendiile la mașinile electrice sunt mai rare decât în cazul celor cu motoare termice, atunci când acestea se produc, sunt mult mai greu de stins și mult mai periculoase, scrie playtech.ro

Bateriile de ioni de litiu, care sunt folosite pentru alimentarea acestui tip de vehicule, sunt foarte puternice și pot provoca incendii intense, iar stingerea lor necesită tehnici speciale, scrie ABC.es.

Ele au o densitate energetică ridicată, ceea ce înseamnă că un accident poate duce la eliberarea unei cantități mari de energie, alimentând focul și făcându-l foarte greu de controlat.

Mai mult, litiu este un material extrem de inflamabil, iar într-un vehicul electric, cantitatea este mult mai mare decât într-un telefon mobil, ceea ce amplifică riscurile.

Incendiile cauzate de baterii de litiu sunt foarte dificile de stins cu apă, deoarece aceasta poate duce la reacții necontrolate, din cauza curentului electric.

De asemenea, în unele cazuri, focul poate reapărea chiar și după ce părea că fusese stins.

În urma unui accident recent în Alcorcón, când un Porsche Taycan a provocat un incendiu soldat cu moartea a doi pompieri și rănirea altor patru, s-a demonstrat din nou pericolul acestor incendii și dificultatea cu care se confruntă echipele de intervenție.

În astfel de cazuri, pompierii trebuie să folosească echipamente speciale și să aplice tehnici de stingere bazate pe înlăturarea oxigenului din zona afectată, adesea cu ajutorul unei spume termice, deoarece apa este ineficientă și poate agrava situația.

Principalele cauze ale incendiilor la mașinile electrice

Deși incidentele de acest tip sunt mai rare, mașinile electrice pot lua foc în urma unor factori specifici. Cele mai frecvente cauze ale unui incendiu într-un vehicul electric sunt accidentele de circulație.

Impactul puternic poate duce la deteriorarea bateriei și la declanșarea unui scurtcircuit. Scurtcircuitul poate genera o reacție chimică în interiorul uneia dintre celulele bateriei, iar aceasta se poate răspândi rapid către celulele adiacente, provocând un incendiu de amploare. În astfel de cazuri, incendiul se propagă cu rapiditate și este greu de controlat.

Pe de altă parte, incendiile cauzate de defecte de fabricație ale bateriilor sunt extrem de rare, datorită tehnologiei avansate utilizate în gestionarea bateriilor.

Majoritatea mașinilor electrice sunt echipate cu sisteme de monitorizare a bateriei, care verifică constant starea celulelor și previn orice depășire a limitelor de siguranță. Astfel, este puțin probabil ca un defect de fabricație să ducă la un incendiu, comparativ cu riscurile generate de accidentele rutiere.

Cum trebuie să acționăm dacă o mașină electrică ia foc

În cazul în care o mașină electrică începe să ardă, primul pas este să o mutăm cât mai repede într-un loc sigur, departe de trafic sau alte pericole. Este esențial să oprim motorul și să părăsim mașina la o distanță de siguranță, aproximativ 30 de metri, pentru a evita expunerea la riscuri.

Nu încercați niciodată să stingeți singuri focul, deoarece incendiile de acest tip necesită echipamente speciale de stingere.

În plus, din cauza reacțiilor chimice specifice bateriilor de litiu, este nevoie de mult mai mult material de stingere decât în cazul unui foc obisnuit, până la zece ori mai multă apă.