Theresa May are termen pana la 31 decembrie 2020, daca vrea sa faca schimbari in ceea ce priveste conditiile in care Marea Britanie paraseste UE.
Negociatorul-sef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a declarat joi ca Marea Britanie poate reveni, pâna la sfârsitul perioadei de tranzitie, asupra pozitiei de a iesi din piata unica si uniunea vamala, transmite Press Association, preluata de Agerpres.
Oficialul european i-a dat termen premierului britanic Theresa May pâna la 31 decembrie 2020 pentru a se razgândi în privinta iesirii din piata unica si uniunea vamala, afirmând: "Atât timp cât nu au iesit (din UE), în timpul perioadei de tranzitie, orice este înca posibil".
Theresa May s-a folosit de un discurs din luna martie pentru a-si reitera 'liniile rosii' legate de Brexit, si anume iesirea tarii din piata unica si uniunea vamala, precum si de sub jurisdictia Curtii de Justitie a UE.
Marea Britanie va parasi oficial blocul comunitar la 29 martie 2019, la exact doi ani de la invocarea Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, iar perioada de tranzitie de 21 de luni se va sfârsi la 31 decembrie 2020, data ce coincide cu încheierea cadrului bugetar multianual al UE 2014-2020.
“Daca britanicii doresc sa-si modifice liniile rosii, le vom modifica pe ale noastre în consecinta”, a afirmat Barnier joi, în fata presei. “Nu aud acest lucru acum, dar orice este posibil, nu exista dogmatism”, a continuat el.
“Ceea ce creeaza problema în Irlanda este decizia Marii Britanii de a iesi din UE, dar si de a iesi din ceea ce nu este obligatoriu sa iasa, si anume piata unica si uniunea vamala”, a mai aratat Barnier.
Irlanda de Nord sta pe un butori cu pulbere, în codiţiile în care Brexitul ar putea însemna şi trasarea unei froniere “dure” între Dulin şi Belfast, care ar putea reaprinde conflictul sângeros dintre naţionaliştii irlandezi catolici şi protestanţii unionişti, încheiat în urma cu 20 de ani.
Dupa Brexit, frontiera de 500 de km dintre Irlanda si Irlanda de Nord va fi singura graniţa terestra pe care Marea Britanie o va avea UE. Cum va funcţiona aceasta frontiera este un subiect sensibil, datorita istoriei regiunii. Atât Bruxelles-ul, cât şi Londra au declarat de-a lungul timpului ca o soluţie va fi gasita în timpul negocierilor şi nu va exista din nou o graniţa şi puncte de control între cele doua Irlande. Însa, pâna în prezent, nu a fost facuta nicio propunere concreta.
Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord si Republica Irlanda au aderat împreuna la UE, în 1973, într-o perioada în care violentele si atacurile teroriste pusesera stapânire pe Belfast. Controalele de la granita dintre cele doua tari au fost eliminate în anii ’90, când cele doua state au devenit parte a pietei unice europene, iar Acordul din Vinerea Mare din 1998 a dus la încetarea ostilitatilor dintre republicanii catolici care luptau pentru unificarea Irlandei si protestantii unionisti loiali Regatului Unit.