O fortificatie uriasa, care se desfasoara pe 90 de hectare, construita in urma cu aproximativ 3.400 de ani, in epoca bronzului, a fost descoperita in judetul Arad.

Publicat:05.08.2018, 16:03

Cetatea Veche, cum a fost denumita de arheologi, a fost descoperita pe raza teritoriala a orasului Sântana înca din 2009, însa abia acum arheologi româno şi germani au stabilit adevarata dimensiune, relateaza aradon.ro.

Rüdiger Krause, profesor la Universitatea Goethe din Frankfurt şi profesorul Florin Gogâltan, de la Institutul de Arheologie si Istorie a Artei al Academiei Române, din Cluj-Napoca coordoneaza cercetarile arheologice. Cei doi spun ca Cetatea Veche din Sântana a fost ridicata în secolul XIV înainte de Hristos, respectiv cu aproximativ 3.400 de ani în urma. „Ne-am propus sa facem cercetari la Sântana pentru o perioada de trei ani de zile. Lucrarile arheologice beneficiaza de finantare din partea landului Hesse, din Germania”, a explicat Krause pentru sursa citata.

„Cetatea de la Sântana este una dintre cele mai mari fortificatii realizate în perioada mentionata. Scopul nostru este sa aflam de ce a fost realizata aceasta fortificatie, de ce a fost nevoie de o asemenea constructie”, a mai spus profesorul din Germania.

„Troia avea o suprafata de 29 de hectare, Cetatea de la Sântana are nu mai putin de 89 de hectare. Cladirile din Troia au fost realizate din piatra. La Sântana, constructiile au fost realizate din lut si lemn, semn ca civilizatia era mai dezvoltata si se adapta la materialele de constructie de care dispunea. Cetatea de la Sântana a fost împrejmuita cu santuri de aparare adânci de peste patru metri, dar si cu valuri de pamânt de peste 20 de metri. Ne aflam în fata uneia dintre cele mai mari si impunatoare cetati din Europa”, a declarat Florin Gogâltan pentru sursa citata.

Echipele de arheologi au efectuat sapaturi în situl arheologic, dar au reusit sa descopere doar o mica parte din uriasa cetate de la Sântana. În schimb, cu ajutorul tehnologiilor de ultima generatie, au fost efectuate masuratori magneometrice, cu ajutorul carora a fost „desenata” cetatea.