Delegația rusă a adus documente de la discuțiile de pace din 2022 la negocierile de la Istanbul din 16 mai, amenințând că va adăuga de cinci ori mai multe anexe la acestea, relatează Ukrainska Pravda, citând surse la curent. Un oficial ucrainean a detaliat pentru Reuters, sub rezerva anonimatului, condițiile puse de Moscova pentru încheierea unui armistițiu, scrie adevărul.ro
Surse au declarat pentru Ukrainska Pravda că ministrul turc de externe, Hakan Fidan, în cadrul formatului trilateral convenit pentru negocieri, a deschis discuțiile, notând că acestea pun bazele unei viitoare întâlniri la nivel de lideri.
Potrivit unei surse, „rușii și-au permis să insulte partea turcă prin afirmația că aceștia pot rămâne la discuții dacă doresc. În calitate de invitați, nu aveau dreptul să spună asta.”
„Vladimir Medinski, șeful delegației ruse, a vorbit cel mai mult, argumentând pe larg și sfidător, făcând referințe istorice manipulatoare. A venit cu documentele de la negocierile din 2022 și a exercitat presiuni: «Vedeți, sunt 17 pagini, inclusiv anexele, dar situația s-a schimbat atât de mult în ultimii ani încât actualmente ar putea fi 85 de pagini». Un atare șantaj nu a impresionat pe nimeni.”
Totodată, surse ale publicației Ukrainska Pravda au confirmat relatările din presa străină conform cărora, în cadrul întâlnirii, Rusia a susținut că „poate lupta pe termen nelimitat” și că, drept condiție pentru un acord de pace, „Ucraina trebuie să se retragă din regiunile Donețk, Lugansk, Herson și Zaporijie”.
La un moment dat, delegația rusă a pus în discuție și problema statutului neutru al Ucrainei, subliniind în acest sens că este important pentru Kremlin să nu permită prezența niciunui contingent străin pe teritoriul ucrainean.
„Drept «argumente», Medinski a susținut că rușii se află în posesia unor documente strategice ale NATO ce indicau posibilitatea ca Alianța să lanseze un atac asupra teritoriului Federației Ruse în 2030. În replică, delegația ucraineană a subliniat că partea noastră este, de asemenea, la curent cu planurile strategice ale Kremlinului de a lansa un atac asupra membrilor NATO în anii următorii.”
În urma acestei declarații, rușii au dat semne de nervozitate și au dus subiectul în altă direcție.”
Pe 16 mai, la Istanbul au avut loc discuții directe între delegațiile rusă și ucraineană, pentru prima dată în mai bine de trei ani de război.
Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umierov, a declarat ulterior că cele două delegații au discutat despre posibilitatea unui armistițiu, probleme umanitare și o posibilă întâlnire la nivel de lideri.
Heorhii Tihi, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Ucrainei, a declarat reporterilor de la Istanbul că, în timpul discuțiilor, „delegația rusă a făcut unele remarci pe care le considerăm inacceptabile”, fără a furniza alte detalii.
Ce au cerut negociatorii ruși la Istanbul
Negociatorii ruși au cerut la Istanbul Ucrainei să își retragă trupele din toate regiunile ucrainene revendicate de Moscova drept una dintre condițiile prealabile pentru un armistițiu, a declarat pentru Reuters un înalt oficial ucrainean familiarizat cu discuțiile.
La o conferință de presă cu reporterii, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a fost întrebat despre termenii pe care i-a propus Moscova, dar acesta a refuzat să comenteze, motivând că e necesar ca discuțiile să aibă loc cu ușile închise.
Oficialul ucrainean, care a vorbit sub rezerva anonimatului a declarat că Rusia a propus următorii termeni:
Retragerea trupelor ucrainene din regiunile Donețk, Zaporijie, Herson și Lugansk din Ucraina, controlate doar parțial de forțele rusești. O atare cerere nu a fost inclusă în proiectul de acord pregătit de Statele Unite.
Recunoașterea internațională a peninsulei Crimeea anexată în 2014, alături de regiunile Donețk, Lugansk, Herson și Zaporijie drept teritorii rusești. Propunerea SUA includea recunoașterea Crimeei ca aparținând de jure Rusiei, precum și recunoașterea de facto de către SUA a porțiunilor de teritoriu controlate de Rusia în celelalte regiuni.
Ucraina devine un stat neutru, fără a avea arme de distrugere în masă, iar aliații Kievului nu își vor staționa trupele pe teritoriul ucrainean. Nici această cerere nu era inclusă în proiectul de acord al SUA.
Toate părțile implicate în conflict renunță la pretențiile lor de a primi despăgubiri pentru daune de război. Propunerea SUA prevedea că Ucraina urmează să primească despăgubiri.
Potrivit oficialului ucrainean, negociatorii ruși au transmis aceste cereri verbal și nu au distribuit niciun document care să conțină termenii lor.
Șeful delegației ruse s-a declarat satisfăcut de prima rundă de discuții directe și a transmis că Moscova este dispusă să continue discuțiile cu Kievul.